Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 05 11

Aplinkos apsaugos departamentas šįmet tikrins beveik 4000 ūkio subjektų

Patvirtintas Aplinkos apsaugos departamento 2021 m. ūkio subjektų patikrinimų planas – į jį įtraukti 3 955 ūkio subjektai arba jų veiklavietės. Aplinkos apsaugos departamento Veiklos organizavimo skyriaus vedėjo Žygimanto Daukšos teigimu, patikrinimų planas parengtas atlikus ūkio subjektų keliamos rizikos aplinkai vertinimą, įvertinus teisės aktų reikalavimus dėl tam tikrų grupių ūkio subjektų patikrinimų periodiškumo, atsižvelgus į Aplinkos ministerijos iškeltus veiklos prioritetus, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Aplinkos apsaugos departamentas
Aplinkos apsaugos departamentas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Kalbant apie prioritetus, galima išskirti kelias sritis. Itin svarbu didinti sudėtingų, potencialiai pavojingų, taršių objektų taršos prevencijos ir kontrolės efektyvumą ir tinkamai valdyti su didele žala aplinkai susijusius įvykius. Be to, būtina efektyvesnė pavojingųjų cheminių medžiagų patekimo į aplinką prevencija“, – sako Veiklos organizavimo skyriaus vedėjas.

Kartu, priduria jis, dėmesio reikalauja ir nuotekų kontrolė: „Svarbu, kad į aplinką su nuotekomis nepatektų pavojingų cheminių medžiagų, nuotekos būtų tinkamai išvalomos ir laikomos. Ypatingą dėmesį skirsime tiek individualiai nuotekas tvarkantiems fiziniams, tiek juridiniams asmenims, kad į gamtinę aplinką išleidžiamos nuotekos būtų išvalomos iki nustatytų normatyvų ir būtų laikomasi kitų teisės aktais nustatytų reikalavimų.“

Dar viena prioritetinė sritis – oro, ypač didžiuosiuose miestuose, tarša. Todėl, pabrėžia Ž.Daukša, bus tikrinami ne tik teršalų išmetimai į aplinkos orą, bet ir įmonių dokumentacija, aiškinamasi, ar vykdant veiklą laikomasi visų teisės aktų reikalavimų.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Naktiniame šaltyje paskendę Vilniaus kaminai
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Naktiniame šaltyje paskendę Vilniaus kaminai

„Vykdysime sustiprintą pavojingų atliekų darytojų (turėtojų) kontrolę, kad būtų užtikrinta pavojingųjų atliekų tinkama apskaita ir tvarkymas. Tokia pati svarbi ir atliekas gabenančių įmonių veiklos priežiūra. Taigi ir šiemet sieksime užkardyti nelegalų atliekų gabenimą, kad atliekos nepatektų į gamtinę aplinką ar kad jomis nebūtų atsikratoma neteisėtais būdais“, – sako Veiklos organizavimo skyriaus vedėjas.

Ž.Daukša priduria, kad 2020-aisiais buvo pakeistas plano rengimo mechanizmas – įgyvendinant Specialiųjų tyrimų tarnybos rekomendacijas ir siekiant didesnio skaidrumo, buvo nuspręsta plano rengimą perduoti Veiklos organizavimo skyriui. O pats planas šiemet patvirtintas vėliau dėl objektyvių priežasčių, pagal esamą situaciją. Be to, vykdant karantino reikalavimus ir siekiant apsaugoti departamento darbuotojų sveikatą, planiniai patikrinimai buvo sustabdyti.

„Tačiau tai nereiškia, kad AAD darbo kokybė nukentės. Toms valdyboms, kurių kontroliuojamose teritorijose yra daugiau pagal riziką tikrintinų ūkio subjektų, pagalbon ateina kiti padaliniai. Taip pat atsižvelgėme į STT rekomendacijas dėl rotacinių patikrinimų, taigi rotacija vyks ne tik tarp pareigūnų, tačiau ir tarp inspekcijų, ir tarp valdybų. Didinat skaidrumą ir vykdant korupcijos prevenciją, kiekvienas padalinys turi atlikti ne mažiau kaip penkis rotacinius patikrinimus“, – pabrėžia Ž.Daukša.

Nors plane numatyta patikrinti beveik 4 tūkst. ūkio subjektų, Ž.Daukšos teigimu, dėmesys gyvosios gamtos apsaugos kontrolei ir kitoms sritims lieka toks pats didelis: „Taigi daugėja GGAI reidų, tikrinamos galimos neteisėtos prekybos laukiniais gyvūnais ar jų dalimis vietos (pvz., turgavietės, interneto skelbimai ir kt.), vykdoma žuvitakių kontrolė.“

Šiemet AAD ir toliau organizuos akcijas „Atliekų vežimas“, „Garažiukas“, „Lydeka“, „Lašiša“, „Ungurys“, „Medžioklė“. O per tokias akcijas jau tampa tradicija į pagalbą pasitelkti ne tik neetatinius aplinkos apsaugos inspektorius (karantino metu jų veikla sustabdyta), bet ir kitų institucijų – VMI, policijos, Valstybės sienos apsaugos tarnybos ir kt. – pareigūnus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius