Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 03 02

Aplinkos ministerija skelbia naują konkursą zoologijos sodo rekonstrukcijai

Aplinkos ministerija antradienį pranešė, kad paskelbtas naujas statybos darbų konkursas rekonstruoti Lietuvos zoologijos sodą.
Žiema zoologijos sode
Žiema zoologijos sode / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Visos komandos jėgomis tikimės įdėję užtektinai saugiklių, kad zoologijos sodo rekonstrukcijos neištiktų nacionalinio stadiono likimas ir jau po trejų metų galėtume juo didžiuotis“, – sakė aplinkos ministras Simonas Gentvilas.

Konkretūs statybos darbai turėtų būti pradėti vasaros pradžioje, sudarius sutartį su rangovu.

Planuojama, kad rangovas paaiškės balandžio viduryje, pasibaigus praėjusį penktadienį paskelbtam statybos darbų viešųjų pirkimų konkursui.

Pagal projektą turėtų būti pastatyti nauji voljerai stumbrams, lokiams ir vilkams, lūšims, ūdroms, beždžionėms, gepardams ir kitiems gyvūnams. Išlaikant autentiškumą, ketinama renovuoti senąjį pastatą liūtams, bus pastatytas egzotariumas – šilumamėgiams gyvūnams skirtas pastatas su edukaciniu centru.

Jame bus įrengtos atviros dykumos, džiunglių gyvūnų ekspozicijos, surikatų, liūtų, įvairių roplių, varliagyvių, vabzdžių ir kitų gyvūnų ekspozicijos, įvairių pasaulio buveinių akvaterariumai, laboratorijos, personalo ir kitos patalpos bei edukacinės erdvės.

Bus statomi ir mišrių ekspozicijų voljerai – kengūros gyvens su juodosiomis gulbėmis ir stručiais emu, rudasis lokys su pilkaisiais vilkais ir kt.

Vaikams planuojama sukurti naują erdvę „Mažylių zoo“ su triušiais, naminiais paukščiais, ožkomis ir kt.

Viršutinę ir apatinę zoologijos sodo teritorijos dalį jungs naujas tiltelis su liftu.

„Po rekonstrukcijos šis zoologijos sodas turėtų tapti šiuolaikišku biologinės įvairovės išsaugojimo centru – vykdyti mokslinę veiklą, šviesti visuomenę, bendradarbiauti su mokslo ir mokymo įstaigomis, kitais Europos ir pasaulio zoologijos sodais“, – teigiama Aplinkos ministerijos pranešime.

Europos Sąjungos lėšomis finansuojamas ir vėluojantis Lietuvos zoologijos sodo infrastruktūros atnaujinimo projektas turėtų būti baigtas 2023 metų viduryje. Jo vertė – 18,3 mln. eurų.

Ne vienus metus planuojami rekonstrukcijos darbai zoologijos sode užsitęsė dėl anksčiau neįvykusių viešųjų pirkimų. Zoologijos sodui nepavykus jų suorganizuoti, darbą perėmė Aplinkos ministerija.

Nerimaujama, kad užsitęsusios procedūros gali sukliudyti laiku baigti projektą, dėl to gresia prarasti projektui skirtą finansavimą.

Dėl netinkamai organizuoto šio projekto įgyvendinimo iš pareigų 2019 metais atleistas zoologijos sodo direktorius Aurimas Didžiokas.

Zoologijos sodas Kaune atidarytas 1938 metais, jame šiuo metu yra apie 250 skirtingų gyvūnų rūšių ir apie 2000 gyvūnų.

2013 metais dėl prastos būklės Europos zoologijos sodų ir akvariumų asociacija panaikino Kauno zoologijos sodo, kaip pilnateisio nario, statusą ir pakeitė jį į kandidato.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius