Iki -60% prenumeratai. Paskutinės akcijos dienos!
Išbandyti
2023 06 22

Aplinkosaugininkai šiemet davė 116 privalomųjų nurodymų, daugiausia dėl atliekų, prievolės

Aplinkos apsaugos departamentas šiemet davė 116 privalomųjų nurodymų, daugiausia – dėl atliekų, įvairių prievolių bei nuotekų, rodo ketvirtadienį pradėti viešai skelbti duomenys.
Pavojingos atliekos
Pavojingos atliekos / 123RF.com nuotr.

„Privalomųjų nurodymų viešinimas – labai svarbus žingsnis sprendžiant aplinkosaugines problemas. Departamentas imasi priemonių, kad užsiimti nelegalia, aplinkai žalinga veikla būtų sudėtinga ir nepatogu ir kad aplinkosauginius pažeidimus darančios įmonės negalėtų to nuslėpti nuo visuomenės“, – pranešime cituojamas departamento direktorius Giedrius Kadziauskas.

Privalomieji nurodymai duodami po įmonių veiklos patikrinimo, kai patikrinimo metu randami aplinkosauginiai pažeidimai.

Tai aplinkosaugos pareigūno duodamas įpareigojimas per tam tikrą terminą įgyvendinti įstatymais numatytas pareigas, tokias kaip nutraukti pažeidimą, imtis priemonių, kad būtų išvengta žalos, pašalinti pažeidimo pasekmes ir kitas.

Daugiausia nurodymų duota Vilniaus miesto ir rajono bei Klaipėdos miesto ir rajono savivaldybėse esantiems juridiniams asmenims – atitinkamai 17 ir 16.

Daugiausia, 38 nurodymai, duoti dėl atliekų, dėl skirtingų prievolių įvykdymo jų duota 32, o dėl nuotekų – 24.

„Departamento pareigūnai pastebi, kad keičiasi įmonių požiūris į aplinkai atsakingą elgesį, pavyzdžiui, iš visų šiemet duotų privalomųjų nurodymų 49 jau įvykdyti, 35 vykdomi. Taigi šiuo metu neįvykdyta tik penktadalis (23) privalomųjų nurodymų“, – nurodoma pranešime.

Pasak departamento, įpareigojami veiksmai priklauso nuo pažeidimo pobūdžio, gresiančios ar jau padarytos žalos aplinkai.

„Pavyzdžiui, privalomuoju nurodymu įmonė gali būti įpareigota sutvarkyti nelegalias atliekas, atstatyti aplinkai padarytą žalą, įžuvinti vandens telkinius, gauti taršos leidimą ar civilinės atsakomybės draudimą, pasirengti teršalų likvidavimo planus, atlikti taršos šaltinių ir jų išmetamų teršalų inventorizaciją“, – nurodoma pranešime.

Departamento pareigūnai kontroliuoja, kaip įmonės vykdo privalomuosius nurodymus. Tais atvejais, kai reikalavimai nevykdomi, kreipiamasi į teismą ir taikomos įstatymais numatytos sankcijos.

„Privalomasis nurodymas skirtas viešajam interesui – mūsų visų teisei į švarią ir sveiką aplinką – apginti. Lietuvoje būsime bene pirmieji tarp priežiūros institucijų, kurie sistemiškai atveria tokio pobūdžio informaciją. Ja siekiame visuomenę informuoti ne tik apie mūsų veiklą, bet ir apie aplinką, kurioje gyvename“, – sako G.Kadziauskas.

Nuoroda į statistiką ČIA.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Playtime 2024“ – jau rugsėjį Kauną sudrebins didžiausias Lietuvoje kompiuterinių žaidimų festivalis
Reklama
Kaip sutaupyti įsirengiant automatinę laistymo sistemą?
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Reklama
Dantų atkūrimas per parą – implantacijos laimėjimas, leidžiantis akimirksniu susigrąžinti šypseną
Užsisakykite 15min naujienlaiškius