-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 05 15

Aplinkosaugininkų kirtis Kauno rajono įmonei: tarp akcininkų – miesto administracijos vadovas

Kauno rajono Ežerėlio miestelio bendruomenė neapsikentė sklindančios smarvės. Anot gyventojų, kaimynystėje prieš 5 metus įsikūrusi kiaušinių dėklus gaminanti UAB „Vinapack“, galimai sveikatai pavojingas gamybines atliekas išleidžia į vandens kanalus. Įmonės akcininkas – Kauno miesto savivaldybės administracijos direktorius Vilius Šiliauskas kaltinimus vadina šmeižtu ir svarsto garbę ginti teisme.
Dėl taršos baustos UAB „Vinapack“ akcininkas – Kauno savivaldybės administracijos direktorius V.Šiliauskas
Dėl taršos baustos UAB „Vinapack“ akcininkas – Kauno savivaldybės administracijos direktorius V.Šiliauskas / 15min fotomontažas

„Maždaug prieš 5 metus Ežerėlis įsileido UAB „Vinapack“, gaminančią kiaušinių padėklus. Ši įmonė gamybines atliekas, chemikalus, leidžia į lietaus nuotekų sistemą, kuria visas tas „gėris“ atsiranda netoliese esančiame miško griovyje ir durpyno nusausinimo kanalais vėliau nukeliauja į Nemuną“, – emocijų neslėpė su 15min susisiekęs gyventojas.

Bijo dėl poveikio sveikatai

Pašnekovas atskleidė, kad geriamo vandens gręžiniai yra vos už kelių šimtų metrų, todėl neramu, kad į juos gali patekti miškelyje slūgsančios galimai kenksmingos medžiagos. Be to, anot jo, iš daugybės Ežerėlio kanaluose gyvenusių bebrų neliko nė vieno.

15min vyras tvirtino, kad UAB „Vinapack“ prisijungė prie lietaus nuotekų sistemos, kuria ne vienerius metus į aplinką nelegaliai išleidžia gamybines atliekas.

15min skaitytojo nuotr./Užterštas vandens kanalas Ežerėlyje
15min skaitytojo nuotr./Užterštas vandens kanalas Ežerėlyje

Jo teigimu, miestelio bendruomenė ne kartą kreipėsi į seniūniją, rajono savivaldybę, aplinkosaugininkus: „Aplinkosaugininkai ne kartą atliko tyrimus, bet jokių pažeidimų nenustatė. Sunku tuo patikėti, nes nuo kanalų sklinda baisi smarvė. Naktimis negalime palikti atvirų langų...“

Įmonės argumentai neįtikino

Gegužės 10 dieną miestelyje ir vėl kilo šurmulys – gyventojai pastebėjo, kad kanalo link atvyko, jų teigimu, gamybines atliekas pasiruošęs išpilti asenizacinis automobilis.

„Jie atvažiavo su pilna asenizacijos mašina, bet mes atvykome anksčiau ir jie nespėjo žarnų išvynioti. Mums paaiškino, kad atvyko pamatuoti žarnos, nes ruošiasi sutvarkyti kanalą. Pranešėme bendruoju pagalbos numeriu, atvyko aplinkosaugininkai, kuriems ir perdavėme visą turimą informaciją“, – įtarimais dalijosi Ežerėlio gyventoja.

15min pašnekovė atviravo, kad beviltiškoje padėtyje atsidūrusi bendruomenė pagalbos kreipėsi į aplinkos ministrą Kęstutį Mažeiką.

Įmonė bausta ne kartą

Pakomentuoti situaciją sutiko Aplinkos apsaugos departamento (AAD) prie Aplinkos ministerijos atstovė Ieva Krikštopaitytė. Pašnekovės teigimu, Ežerėlio miestelio atvejis aplinkosaugininkams žinomas.

„Paskutinis pranešimas buvo gautas penktadienį (gegužės 10 d.), po šio pranešimo į vietą buvo nuvykę ir aplinkos apsaugos specialistai. Tyrimas dėl melioracijos griovyje esančių nuotekų pradėtas po šių metų balandžio 9 d. gauto pranešimo. Balandžio 10 d. buvo paimti nuotekų mėginiai tyrimams. Tyrimų protokoluose fiksuoti ribinių verčių viršijimai, todėl įmonės atsakingam darbuotojui surašytas administracinių nusižengimų protokolas.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Užterštas vanduo Ežerėlyje
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Užterštas vanduo Ežerėlyje

Toliau bus skaičiuojama aplinkai padaryta žala ir surašomas protokolas juridiniam asmeniui. Taip pat balandžio 15 d. buvo surašytas privalomas nurodymas pašalinti iš UAB „Vinapack“ teritorijos į gamtinę aplinką, tai yra į melioracijos griovį, patekusias nevalytas gamybines nuotekas. Šiuos reikalavimus įmonė privalo įvykdyti iki šių metų birželio 4 d. To nepadarius, įmonei būtų taikomos poveikio priemonės už privalomojo nurodymo nevykdymą“, – 15min paaiškino I.Krikštopaitytė.

AAD atstovė atskleidė, kad tiek atsakingi įmonės darbuotojai, tiek juridinis asmuo aplinkosaugininkų anksčiau buvo bausti.

AAD atstovė atskleidė, kad tiek atsakingi įmonės darbuotojai, tiek juridinis asmuo aplinkosaugininkų anksčiau buvo bausti. Pasak jos, nuo 2018 m. pradžios jau pareikalauta atlyginti apie 1800 eurų siekiančią sumą už gamtai padarytą žalą. Žala gamtai dėl paskutinio atvejo, – paaiškino pašnekovė, – dar skaičiuojama.

„Toliau aplinkosaugininkai kontroliuos privalomojo nurodymo įvykdymą. Taip pat bus teikiamas pasiūlymas Aplinkos apsaugos agentūrai prie Aplinkos ministerijos peržiūrėti ir koreguoti UAB „Vinapack“ taršos leidimą. Kadangi įmonės turimame taršos leidime nėra numatytas gamybinių nuotekų išleidimas į aplinką“, – atsakė I.Krikštopaitytė.

„Įvyko nedidelė avarija“

Iki 2016 metų visos UAB „Vinapack“ akcijos priklausė neseniai Kauno miesto savivaldybės administracijos direktoriumi tapusiam „Vieningo Kauno“ judėjimo nariui Viliui Šiliauskui. 15min žiniomis, šiuo metu akcijas dalijasi trys verslininkai, tarp kurių ir politiko brolis – Nauris Šiliauskas.

Pašnekovas pabrėžė, kad gamybos procese jokie chemikalai ar toksinės medžiagos nenaudojamos, todėl gyventojams nėra priežasties nerimauti.

V.Šiliauskas 15min pripažino, kad neseniai įmonėje įvyko nedidelė avarija, kai dėl darbuotojo kaltės į vandens surinkimo sistemą patekusios medžiagos išsiliejo į kanalą. Pašnekovas pabrėžė, kad gamybos procese jokie chemikalai ar toksinės medžiagos nenaudojamos, todėl gyventojams nėra priežasties nerimauti. Anot jo, kiaušinių dėžutės dažomos nekenksmingais, maisto pramonei skirtais dažais.

Jis paaiškino, kad gamybos procese naudojama makulatūra sukama vandenyje, o kruopščiai išvalyta plaušo masė formuojama ir keliauja į džiovyklą.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Vilius Šiliauskas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Vilius Šiliauskas

Valymo procese naudotas vanduo neišpilamas, – sakė V.Šiliauskas, – o toliau naudojamas valant jau kitą plaušo masę. Kitaip tariant, pabrėžė jis, gamyba vyksta uždaru ratu ir jokios atliekos į aplinką nepatenka. Vis dėlto, pašnekovas pripažino, kad įvykus avarijai jokių bėdų nekiltų, jeigu įmonei būtų leista prisijungti prie nuotekas tvarkančios ir vandenį tiekiančios UAB „Giraitės vandenys“.

15min V.Šiliauskas teigė, jog UAB „Vinapack“ ne vienerius metus siekia prisijungti prie Kauno rajono savivaldybei priklausančios „Giraitės vandenys“ tinklo. Anot jo, nors visi keliami reikalavimai įvykdyti, pastaroji nesutinka pasirašyti sutarties.

Jeigu „Giraitės vandenų“ valymo įrenginiai per silpni, tai Kauno rajono savivaldybė turėtų surasti kitą operatorių, kuris galėtų tinkamai tvarkyti nuotekas.

„Mano žiniomis, jeigu užterštumas viršija normas, tai įmonės tiesiog papildomai moka už jų tvarkymą. Mes sutinkame už tai mokėti, bet ir to negana... Įmonė paruošė projektą ir atliko viską, kad būtų galima prisijungti, bet galiausiai procesas užstrigo. Jeigu „Giraitės vandenų“ valymo įrenginiai per silpni, tai Kauno rajono savivaldybė turėtų surasti kitą operatorių, kuris galėtų tinkamai tvarkyti nuotekas“, – paaiškino V.Šiliauskas.

Gyventojų teiginius, jog UAB „Vinapack“ ne vienerius metus teršia Ežerėlio miestelį, pašnekovas vadino šmeižtu ir teigė, jog svarsto dėl to kreiptis į teisėsaugos institucijas. Be to, – pastebėjo V.Šiliauskas, – į tą patį kanalą subėga ir kelių kitų įmonių nuotekos.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Užterštas vanduo Ežerėlyje
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Užterštas vanduo Ežerėlyje

Kaltina „Giraitės vandenis“

Tos pačios nuomonės laikosi ir UAB „Vinapack“ direktorius Mindaugas Jukna. Pasak jo, balandžio 10 d. po gamyboje naudojamo apyvartinio vandens nutekėjimo ir neplaninio aplinkosaugos pareigūnų patikrinimo, įmonė buvo įpareigota išvalyti minimą melioracijos griovį ir eliminuoti padarytą žalą gamtai.

„Į melioracijos griovį pateko vanduo su organinės kilmės medžiagos – popieriaus plaušo – likučiais“, – 15min paaiškino jis.

Noriu pabrėžti, kad visa ši situacija susiklostė dėl piktybiško Kauno rajono savivaldybės įmonės „Giraitės vandenys“ vengimo mus prijungti prie rajonui priklausančios nuotekų valymo sistemos.

„Noriu pabrėžti, kad visa ši situacija susiklostė dėl piktybiško Kauno rajono savivaldybės įmonės „Giraitės vandenys“ vengimo mus prijungti prie rajonui priklausančios nuotekų valymo sistemos. Ši labai keista ir visiškai nesuprantama situacija tęsiasi jau daugiau nei metus“, – teigė M.Jukna.

Įmonės vadovas tvirtino, kad siekiant išvengti panašių incidentų, praėjusį mėnesį įsigijo papildomą rezervinę talpą, kurioje avarijos atveju bus kaupiamas, o vėliau tvarkomas, apyvartinis vanduo. Žinoma, – dar kartą pabrėžė pašnekovas, – pats patikimiausias kelias apsisaugoti nuo tokių nelaimių būtų iš rajono savivaldybės įmonės „Giraitės vandenys“ pagaliau gautas leidimas prisijungti prie nuotekų valymo sistemos.

M.Juknos teigimu, gyventojų paskleista informacija apie tai, kad praėjusį penktadienį įmonė neva ketino vėl išpilti nuotekas į melioracijos griovį, tėra šmeižtas: „Kokia logika tai daryti, jeigu įmonė įsipareigojusi šiame melioracijos griovyje esantį vandenį išsiurbti ir išvežti?“

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Užterštas vanduo Ežerėlyje
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Užterštas vanduo Ežerėlyje

„Gegužės 10 dieną UAB „Vinapack“ užsakymu asenizacijos automobilis išsiurbė siurblinėje buvusias susikaupusias nuotekas ir buvo paprašytas nuvažiuoti iki melioracijos griovio pasitikrinti, ar užteks žarnos ilgio, kad galėtų vėliau siurbti melioracijos griovyje esantį vandenį, kas vėliau ir buvo atliekama. Po pusantros valandos tas pats automobilis (vietiniai gyventojai gali paliudyti) siurbė melioracijos griovyje esantį vandenį“, – savo versiją pateikė direktorius.

15min paklaustas, kaip bus tvarkomos surinktos nuotekos, M.Jukna paaiškino, kad jos bus vežamos į Kauno miesto savivaldybės valdomą UAB „Kauno vandenys“, bet to, šią savaitę planuojama pradėti kasti kanale susikaupusį dumblą, kuris bus gabenamas į džiovinimo įmonę.

Išleidžiamos pavojingos gamybinės atliekos

UAB „Giraitės vandenys“ administratorė Agnė Šlajienė teigė, kad įmonė susipažino su situacija Ežerėlio durpyno melioracijos grioviuose.

Pasak jos, sprendžiant iš spalvos, kvapo ir atliekų, esančių melioracijos grioviuose turinio, bei UAB „Vinapack“ direktoriaus M.Juknos spaudoje pateiktų komentarų tikėtina, jog yra išleidžiamos visiškai nevalytos gamybinės atliekos kartu su pavojingomis cheminėmis medžiagomis, kurių blogu kvapu ir neigiamu poveikiu skundžiasi Ežerėlio gyventojai.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Užterštas vanduo Ežerėlyje
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Užterštas vanduo Ežerėlyje

„Tikėtina, kad išleidžiamos cheminės medžiagos yra nedraugiškos gamtai ir daro jai ilgalaikį neigiamą poveikį. Pagal vienos iš išleidžiamų medžiagų „FennoFlock A 18“ saugos duomenų lapą, ši medžiaga klasifikuojama kaip pavojingos atliekos, gamyboje naudotina uždarose tęstinio proceso sistemose ir neturėtų patekti į aplinką.

Tačiau, sprendžiant iš specifinio kvapo, sklindančio iš griovio, ši medžiaga išleista į aplinką. Tokios būklės gamybinės atliekos, kokios yra griovyje, jeigu patektų į Ežerėlio biologinius nuotekų valymo įrenginius, neabejotinai išvestų juos iš rikiuotės, nes šios cheminės medžiagos ypač neigiamai veikia valymo procese dalyvaujančius mikroorganizmus.

Taigi šioms kenksmingoms medžiagoms patekus į nuotekų valymo įrenginius ekologinė tarša taptų dar didesnė viso Ežerėlio mastu, kaip neseniai įvyko Kėdainiuose.

Ežerėlio biologiniai nuotekų valymo įrenginiai nėra pritaikyti cheminių medžiagų ir gamybos atliekų valymui. Taigi šioms kenksmingoms medžiagoms patekus į nuotekų valymo įrenginius ekologinė tarša taptų dar didesnė viso Ežerėlio mastu, kaip neseniai įvyko Kėdainiuose. Beje, UAB „Vinapack“ ne vieną kartą yra deklaravusi, kad gamyboje taiko uždarą technologiją, todėl pavojingų cheminių medžiagų išleidimo į aplinką apskritai neturėtų būti“, – 15min sakė „Giraitės vandenų“ atstovė.

Paklausta, kodėl UAB „Vinapack“ iki šiol nėra prijungta prie nuotekų tinklo, A.Šlajienė paaiškino: „2017 gruodį „Giraitės vandenys“ išdavė UAB „Vinapack“ prisijungimo sąlygas. Jose nurodyta, jog tam reikia atlikti techninį projektą, kuriame būtų užtikrinta, kad pavojingos gamybinės nuotekos nepatektų į Ežerėlio nuotekų valymo įrenginius ir centralizuotus tinklus; įmonė taip pat turi suprojektuoti ir įrengti pirminius nuotekų valymo įrenginius pagal 2006-09-11 Lietuvos Respublikos Aplinkos ministerijos įsakymą Nr. D1-412.

UAB „Vinapack“ 2019 m. balandžio mėn. pateiktu raštu nurodė, kad pateikė paraišką Aplinkos projektų valdymo agentūrai dėl gamybinių nuotekų valymo įrenginių finansavimo, taip pat nurodė, kad dar įrenginėja talpyklą, kurioje yra galimybė gamybines nuotekas skiesti vandeniu. Taigi, nesenai gavome informaciją, kad darbai, susiję su prijungimu, dar vyksta.“

Prieštaringi faktai

Savivaldybės įmonės atstovės teigimu, ankstesniuose raštuose bendrovė teigdavo, kad jų taikomas technologinis procesas yra uždaras ir gamybinės nuotekos negali patekti į centralizuotus tinklus.

Tačiau spaudoje pasirodė faktai, – toliau dėstė pašnekovė, – dėl to, kad gamybinės nuotekos išleidžiamos į durpyno melioracijos griovius ir iš pateiktos informacijos matyti, jog visos gamybinės atliekos ir cheminės medžiagos išleidžiamos tiesiogiai į gamtą, todėl galima teigti, kad UAB „Vinapack“ galimai teikia neteisingą informaciją.

„Kadangi UAB „Vinapack“ galimai išleidžia nevalytas gamybines atliekas į aplinką, gavę oficialią deklaraciją apie statybos (rekonstrukcijos) darbų pabaigą, kreipsimės į Kauno rajono savivaldybę ir Aplinkos apsaugos departamentą dėl pagalbos įvertinant technologinį procesą. Kadangi UAB „Vinapack“ dar iki šiol vykdo darbus susijusius su prijungimu prie centrinių nuotekų tinklų, tai ir prisijungimas negalimas“ – paaiškino „Giraitės vandenų“ atstovė.

15min pašnekovė nuramino gyventojus ir teigė, kad geriamo vandens kokybė dėl į aplinką išsiliejusių teršalų nenukentėjo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius