-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2023 02 10

Aplinkosaugos vadas po 15min tyrimo žada konkrečius veiksmus: tarp jų – baudžiamoji byla

15min.lt Tyrimų skyrius užfiksavo, kad kasmet Lietuvoje grupuotės nelegaliai atsikrato tūkstančių tonų atliekų. Apie tyrimo atskleistas problemas ir kokie planuojami pokyčiai siekiant iš esmės spręsti jas 15min studijoje pasakoja Aplinkos apsaugos departamento vadovas Giedrius Kadziauskas.
Giedrius Kadziauskas
Giedrius Kadziauskas / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

15min laidoje 15/15 Aplinkos apsaugos departamento direktorių Giedrių Kadziauską kalbina žurnalistė Aistė Čiučiurkaitė.

– Pone G. Kadziauskai, kodėl tokio tyrimo, kokį žurnalistai padarė per pusę metų, kuris aiškiai parodė pažeidimą, aplinkosaugininkai nepadarė dešimtmečiais?

– Aš nesutikčiau, kad aplinkosaugininkai nepadarė. Abi tos istorijos, abu jūsų istorijų herojai, deja, yra žinomi aplinkosaugai. Vienas iš jų yra baustas per pastaruosius porą metų 8 ar 9 kartus, kita – Juodžių kaimo – istorija taip pat buvo žinoma. Didžioji aplinkosaugos bėda čia yra tas sistemiškumo trūkumas – net ir tada, kada mes surandam, nubaudžiam, paskaičiuojam žalą, tas asmuo vis tiek sugrįžta į nelegalaus vežėjo kelią. Kantrybės, atkaklumo mums tikrai pritrūksta.

– Galvojau šį klausimą paliesime gerokai vėliau laidos metu, bet kad jūs užkabinote problemą, pabandykim ją išspręsti arba bent jau išsiaiškinti šaknis. Kodėl ir kur pritrūksta kantrybės, kad užfiksavus problemą, žinant ją, žinant, kad pažeidimai yra daromi, nutrūksta tyrimas ir jis nebetęsiamas, kad būtų užkardyta nelegali veikla?

– Yra keletas priežasčių. Viena yra giluminė, kai sako, pasakykit, kaip mane vertinsit, kaip skaičiuosit mano sėkmę, tai tada aš pasakysiu, kaip aš elgsiuos. Aplinkos apsaugoj buvo skaičiuojama nustatytų pažeidimų skaičius. Tiek Seime, tiek Aplinkos ministerijoje visi klausdavo – tai kiek pažeidimų užfiksavot. Jeigu daug pažeidimų užfiksavom, vadinasi, gerai dirbom. Kokį tai turėjo poveikį prevencijai arba aplinkos būklei, ne visą laiką būdavo svarbu.

Tai sisteminis spaudimas (...) – rasti pažeidimų, kartais net neatsižvelgiant, ar tie pažeidimai dideli, ar ne, nulemia tai, kad institucija prie to prisitaiko. Tą mes ir matėm. Yra daug pažeidimų užfiksuota, tačiau nelegali veikla tęsiama.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius