Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 12 16 /10:52

Saulius Skvernelis sprendimą dėl Jaroslavo Narkevičiaus žada kitą savaitę

Po ankstų pirmadienio rytą įvykusio prezidento Gitano Nausėdos ir premjero Sauliaus Skvernelio susitikimo vyriausiasis prezidento patarėjas Povilas Mačiulis sakė, kad Vyriausybės vadovas paprašė laiko – jis žadėjo kitą savaitę apsispręsti dėl susisiekimo ministro Jaroslavo Narkevičiaus, kurį prezidentas yra paraginęs atsistatydinti. Prezidentas mano, kad dėl išasfaltuotos premjero gatvės istorijos atsakymą turi duoti Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK).
Saulius Skvernelis, Jaroslavas Narkevičius ir Gitanas Nausėda
Saulius Skvernelis, Jaroslavas Narkevičius ir Gitanas Nausėda / 15min nuotr.

P.Mačiulis aiškino, jog dabar svarbiausia – biudžetas, kurio priėmimas planuojamas antradienį.

Anot jo, prezidentas mato, kad dalis anksčiau planuotų mokesčių nebus priimti, kitų įsigaliojimas atidedamas.

„Tad prezidentas dar kartą priminė premjerui, kad biudžetas, neatitinkantis Finansinio tvarumo įstatymo, bus vetuojamas. Matome, kad iniciatyvos Seime gimsta itin greitai, o sprendimai ir pozicijos gali pasikeisti kelis kartus per dieną. Todėl šios paskutinės valandos iki biudžeto patvirtinimo yra labai svarbios ir reikalauja aktyvaus Vyriausybės ir premjero dalyvavimo derinant biudžeto projektą Seime“, – kalbėjo patarėjas.

Susitikime aptarta susisiekimo ministro Jaroslavo Narkevičiaus, kurį prezidentas primygtinai ragina atsistatydinti, ateitis.

Paprašė laiko

Anot P.Mačiulio, premjeras paprašė galimybės šią savaitę koncentruotis į biudžeto priėmimą.

„Sprendimą dėl ministro premjeras pažadėjo priimti kitą savaitę“, – sakė P.Mačiulis.

VIDEO: Saulius Skvernelis prezidentui pažadėjo iki Kalėdų savaitės apsispręsti dėl ministro Jaroslavo Narkevičiaus

Anot patarėjo, S.Skvernelis pirmadienį dar kartą iš prezidento išgirdo, kad šis nemato J.Narkevičiaus ministro poste.

Paklaustas, ką prezidentūra darys, jeigu J.Narkevičius nebus atleistas ir po biudžeto priėmimo, patarėjas siūlė šiek tiek palaukti ir nesiimti svarstyti, kas būtų, jeigu būtų.

„Prezidentas susitikimo metu dar kartą pabrėžė, kad visuomenės ir valstybės vadovo pasitikėjimą praradęs susisiekimo ministras yra tapęs Vyriausybės problema, o užsitęsęs šios problemos sprendimas menkina Vyriausybės ir valstybės institucijų autoritetą“, – teigė P.Mačiulis.

„Luktelkime, tikrai ta kita savaitė ateis labai greitai“, – sakė jis.

P.Mačiulis žurnalistams negalėjo pasakyti, kokią prezidentas išgirdo S.Skvernelio poziciją dėl J.Narkevičiaus, nes susitikime nedalyvavo.

Dėl premjero gatvės laukia VTEK atsakymo

Taip pat prezidentas anksčiau yra sakęs, jog tikisi išgirsti premjero paaiškinimus apie gatvės, kurioje jis gyvena, asfaltavimo istoriją.

Anot P.Mačiulio, premjeras jam išdėstė savo versiją.

VIDEO: Dėl išasfaltuotos premjero gatvės istorijos atsakymą turi duoti VTEK

„Prezidentas išklausė, tačiau pasakė ir akcentavo, jog visuomenėje kilę daug abejonių ir tikrai ne visi atsakymai yra pateikti ir daug klaustukų yra išlikę. Todėl prezidentas paragino premjerą kreiptis į VTEK, kad ji išsklaidytų visas šiuo metu visuomenėje kylančias abejones“, – sakė patarėjas.

VTEK pirmadienį rengiamame posėdyje ketina apsispręsti, ar pradėti premjero gatvės asfaltavimo aplinkybių tyrimą.

Paklaustas, kokio paaiškinimo prezidentas tikisi iš VTEK, kai problema šiuo atveju yra ne tik interesų konflikto, paskiriant lėšas savo gyvenamai gatvei, bet platesnė – taip pat svarbus lėšų skirstymo principas, kai 300 tūkst. eurų skiriama be paraiškos ir nenurodant sumos.

„Komisija tikrai yra pajėgi įvertinti viską komplekse nuo sprendimo priėmimo iki tai, kaip buvo svarstoma, derinama ir taip toliau. Manau, kad jų išvados tikrai būtų žymiai aiškesnis atsakymas apie tai, kas ten vyko ir kas dėl to yra kalti“, – kalbėjo P.Mačiulis.

P.Mačiulis po susitikimo taip pat pasakojo, kad premjerui buvo priminta netesimų pažadų pareigūnams problema.

„Prezidentas pabrėžė, kad Vyriausybė turėtų kur kas aktyviau vesti dialogą ir ieškoti sutarimo ilgalaikės strategijos su pareigūnais“, – kalbėjo jis. Patarėjas sakė, kad pažadus reikia dalyti tik įvertinus galimybes, o jau duotų pažadų reikia laikytis, nes antraip griaunamas pasitikėjimas valstybe.

G.Nausėda dėl J.Narkevičiaus neatsitraukia

Prezidentas G.Nausėda praėjusį ketvirtadienį LRT televizijai pakartojo, jog J.Narkevičius neturėtų eiti ministro pareigų.

„Aš nematau perspektyvų tam žmogui dirbti, nes, pirmiausia, jis yra ne ministro lygio žmogus. (...) Problema ta, kad tiesiog kitas žmogus turėtų užimti šitą postą, ne toks lengvai valdomas ir žmogus, kuris gali atlikti strateginius, vizionieriškus darbus. Žmogus, kuris yra lengvai tampomas, įkalbinėjamas arba už jį priimami sprendimai, neturėtų būti ministru“, – kalbėjo prezidentas.

S.Skvernelis anksčiau buvo pareiškęs nematantis teisinio pagrindo atstatydinti šį ministrą.

Praėjusią savaitę premjeras pabrėžė, kad į viešumą iškilusios abejonės, kad J.Narkevičius galėjo brakonieriauti, jau paneigtos. Premjeras aiškino, kad susisiekimo ministras jam raštu neneigė turintis nekilnojamojo turto Vilniuje arba arčiau nei 25 kilometrai atstumu ir kad viešbutyje gyvens su žmona ir dukra.

Tuo metu pietūs ir vakarienė, anot jo, buvo apmokėti, nes tai buvo kelių valstybių Vyriausybių atstovų, valstybinių įmonių oficialūs susitikimai.

„Jei bus nustatyta, kad negalėjo oficialių pietų arba vakarienės naudoti atstovavimui užsienyje lėšų, tai bus didelė problema“, – BNS citavo Vyriausybės vadovą.

Jautėsi viską paaiškinęs apie gatvės asfaltavimą

Praėjusios savaitės pradžioje lankydamasis Utenoje prezidentas žurnalistams sakė nesusitikęs su S.Skverneliu, tad ir paaiškinimų apie gatvės asfaltavimo aplinkybes nesulaukęs.

Tuo metu premjeras sakė prezidentui paaiškinimą pateikęs telefonu.

Paklaustas, ar ketina su valstybės vadovu aptarti ir jo gatvės klausimą, S.Skvernelis atsakė: „Aš prezidentui jau kažką tai paaiškinau, tai nematau daugiau ką aiškinti.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius