Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 12 09

Ar jauni rinkėjai pasuks Jungtinės Karalystės parlamento vairą kairės link?

Ketvirtadienį vyksiančiuose Jungtinės Karalystės parlamento rinkimuose ketina balsuoti apie 1,5 mln. jaunesnių nei 34 metų amžiaus rinkėjų. Jauni žmonės žada atiduoti balsus už kairiuosius – leiboristus arba liberaldemokratus, vis dėlto, jų aktyvumas vis tiek gali būti mažesnis nei vyresniosios kartos atstovų.
Liberaldemokratų lyderė Jo Swinson
Liberaldemokratų lyderė Jo Swinson / „Scanpix“/AP nuotr.

„The New York Times“ rašo, kad vyresnioji britų karta pasisako už „Brexit“, tačiau daugybė jaunų rinkėjų išstojimą iš ES mato kaip grėsmę galimybei keliauti, studijuoti arba dirbti užsienyje.

„YouGov“ apklausos duomenimis, šiuose parlamento rinkimuose jaunimui „Brexit“ bus toks pat svarbus klausimas kaip ir aplinkosauga, švietimas bei būstas.

Itin entuziastingi koledžo studentai, kurių dauguma balsuos pirmą kartą – jie neturėjo galimybės balsuoti 2016-ųjų referendume, nulėmusiame jų ateitį.

„Tai svarbiausi mūsų laikų rinkimai. Jie nulems mūsų ateitį. Į jaunus žmones dažnai nekreipiama pakankamai dėmesio, tačiau šiuose rinkimuose padarysime taip, kad mus išgirstų. Esame įsitraukę, užsiregistravome, mūsų balsas išves iš šios betvarkės“, – portalui sakė 19-metė studentė Harriet Farmer.

Kartos balsuoja skirtingai

2017-ųjų rinkimuose „YouGov“ paskelbė, kad amžius, o ne socioekonominė klasė yra labiau politines pažiūras nusakantis veiksnys. Tais metais daugiau nei 60 proc. 18–29 amžiaus rinkėjų rėmė Leiboristų partiją. Savo ruožtu daugiau nei 69 proc. vyresnių nei 70 metų amžiaus rinkėjų palaikė Konservatorių partiją.

Tokį pasidalijimą lėmė „Brexit“ ir vyriausybės dešimtmetį vykdyta griežta taupymo politika. Vienas svarbiausių klausimų šiuose rinkimuose – ar jauni rinkėjai, kurių nuomonė paprastai nepakankamai atspindima nuomonės apklausose, galėtų nustebinti?

Nuo spalio 22 dienos iki lapkričio 19 dienos balsuoti užsiregistravo daugiau nei 1,5 mln. jaunesnių nei 34 metų amžiaus rinkėjų.

2017 m. per tą patį laikotarpį užsiregistravo 1,2 mln. tokio amžiaus rinkėjų. Tais metais paskutinę registracijos dieną užsiregistravo papildomi 452 tūkst. jaunesnių nei 34 metų amžiaus rinkėjų.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Didžiosios Britanijos gatves užplūdo protestuotojai
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Didžiosios Britanijos gatves užplūdo protestuotojai

Analitikai įspėja: net jei skaičiai žada didžiulį aktyvumą, potencialus jo poveikis gali būti išpūstas. Studentams leidžiama registruotis dvejose vietose – ten, kur jie augo, ir ten, kur studijuoja – tačiau jie balsavimui privalo pasirinkti tik vieną vietą.

Nepaisant išsaugusio balsuoti užsiregistravusio jaunimo skaičiaus, jis vis tiek yra pakankamai žemas palyginus su vyresnėmis kartomis.

2015 ir 2017 metų rinkimuose balsavo tik 40–50 proc. rinkėjų iki 25 metų amžiaus.Tais metais balsavo apie 80 proc. į aštuntą dešimtį įkopusių rinkėjų.

Susiskaldymas kairiųjų atžvilgiu

Kai praeitą mėnesį premjeras Borisas Johnsonas sušaukė išankstinius rinkimus, 19-metis mados studentas Johnny Macleanas buvo patenkintas, rašo „The New York Times“. Jis buvo pernelyg jaunas balsuoti 2016-ųjų referendume, o dabar griežtai prieš „Brexit“ nusiteikęs vaikinas pagaliau galės išreikšti savo poziciją.

Pasidomėjęs pagrindinių opozicijos partijų platformomis, J.Macleanas nusprendė, kad geriausias galimybes jauniems žmonėms siūlo Leiboristų partija.

AFP/„Scanpix“ nuotr./ Borisas Johnsonas
AFP/„Scanpix“ nuotr./ Borisas Johnsonas

„Jie žada didžiausias investicijas į jaunimą nei but kuri kita didžioji JK partija. Jie žada visiškai panaikinti mokestį už aukštąjį mokslą, žada nemokamas keliones autobusu visiems, jaunesniems nei 25 metų, pakelti minimalų atlygį iki 10 svarų per valandą ir itin daug investuoti į paslaugas jaunimui“, – sakė J.Macleanas.

Nors jauni rinkėjai yra linkę balsuoti už leiboristus, pastebimas susiskaldymas kairiųjų atžvilgiu. Kai kurie leiboristų rėmėjai balsuos už liberaldemokratus – labiau centristinę partiją, griežtai pasisakančią prieš „Brexit“, arba žaliuosius.

Knygos apie jaunimo balsavimą autorius Jamesas Sloamas „The New York Times“ sakė manąs, kad šios savaitės rinkimuose jaunimo aktyvumas bus aukštas.

J.Sloamas: „Jei balsuoji pirmuosiuose savo rinkimuose, tai tampa įpročiu, todėl jauni rinkėjai iš 2017-ųjų greičiausiai ir vėl balsuos, kaip ir balsuojantieji pirmą kartą.“

„Jei balsuoji pirmuosiuose savo rinkimuose, tai tampa įpročiu, todėl jauni rinkėjai iš 2017-ųjų greičiausiai ir vėl balsuos, kaip ir balsuojantieji pirmą kartą“, – sakė J.Sloamas.

Jo atliktas tyrimas parodė, kad po 2008-ųjų ekonominės krizės jauni žmonės, patyrę griežtą taupymo politiką, nedarbą ir paslaugų finansavimo mažinimą, labiau įsitraukė į politiką.

Patrauklūs ir liberaldemokratai

Sautamptono universiteto studentė Martha Williams „The New York Times“ teigė, kad dauguma jos draugų, kurie balsuoja pirmą kartą, renkasi iš leiboristų ir liberaldemokratų.

„Leiboristai yra fantastiška partija jaunimui, tačiau Jeremy Corbynas yra siaubingas lyderis, niekas negali jo įsivaizduoti kaip premjero. Taip pat turime liberaldemokratus, kurie sako, kad atšauks „Brexit“, tačiau jie negaus daugumos, todėl su šia dilema susidūrę žmonės tiesiog renkasi taktinį balsavimą, o ne balsavimą iš ideologinių paskaitų“, – tikino M.Williams.

„Scanpix“ nuotr./Jeremy Corbynas
„Scanpix“ nuotr./Jeremy Corbynas

J.Corbyno populiarumas po praeitų rinkimų sumažėjo – jis buvo apkaltintas antisemitizmu, be to, atsisako išsakyti asmeninę poziciją „Brexit“ klausimu. Vis dėlto, panašu, kad jaunimo parama šiai partijai vėl auga.

„Kai kuriems (rinkėjams) Leiboristų partijos pasiūlymai gali atrodyti radikalūs. Nepaisant dviprasmiškos politikos „Brexit“ atžvilgiu, jie yra itin populiarūs, o kampanija, panašu, pritraukia jaunus rinkėjus“, – tikino J.Sloamas.

20 metų amžiaus Charlie Corbettas, šiemet balsavęs pirmą kartą, tai darė paštu. Vaikino teigimu, jis registravosi tik dėl tėvų spaudimo. Ch.Corbetas, priešingai nei jo bendraamžiai, nejaučia entuziazmo nugalėti torius.

„Noriu likti ES. Tačiau šiuo metu geriau išstoti, nei dar penkerius metus blaškytis. Balsavau už Borisą, jis yra vienintelis, galintis tai padaryti, šiuo metu (išstojimas) yra viskas, ko aš noriu. Tik išstoti ir judėti pirmyn“, – „The New York Times“ sakė Ch.Corbetas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius