Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 01 11

Ar Šiauliuose „užrakinti“ studentai verčiami pasirašyti „pabrangusias“ studijų sutartis?

Būtent tokia buvo paskleista žinia – nepasirašę studentai neišleidžiami iš auditorijos. Šiaulių valstybinės kolegijos (ŠVK) studentai kreipėsi į Švietimo, mokslo ir sporto ministeriją dėl galimo jų teisių pažeidimo. Studentai teigia, jog yra verčiami pasirašyti studijų sutartis, kur suma už mokslą yra nurodyta didesnė. Kolegijos vadovė Natalija Šedžiuvienė teigia, kad situacija yra kitokia.
Šiauliai
Šiaulių valstybinė kolegija / Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr.

Ketvirtadienio vakarą Lietuvos studentų sąjungos (LSS) prezidentas Eigirdas Sarkanas teigė sulaukęs ŠVK studentų kreipimosi, nes kolegija nusprendė kelti šiuo metu valstybės nefinansuojamuose (VNF) vietose jau studijuojančiųjų studijų kainas.

E.Sarkanas skelbia, jog žino vieną oficialų paaiškinimą, tačiau dar nėra garantuotas, ar tai teisėta.

„Indeksuojant studijų kainas, yra indeksuojama norminė studijų kaina valstybės finansuojamiems studentams, o ne visiems. Taigi, šioje vietoje reiktų teisininkų išaiškinimo, ar tai, ką daro kolegija, yra teisėta“, – viešame laiške situaciją komentavo E.Sarkanas.

Pranešime spaudai skelbiamas spėjimas, kad studijų kainos kilimas VNF studentams yra sąlygotas lapkritį švietimo ir mokslo ministrės išleisto įsakymo (Nr. V-901), kuriuo numatoma, kad, apskaičiuojant lėšų sumą studijoms 2019 ir vėlesniems metams, nustatytų studijų kainų dydžiai indeksuojami taikant šiuos koeficientus: kolegijose – 1,15; kitose mokslo ir studijų institucijose – 1,12.

ŠVK studentai pasakojo, kad pasirašyti studijų sutarčių pakeitimus yra tiesiog verčiami – jiems aiškinta, neva, jeigu nepasirašys, bus braukiami iš studentų sąrašų.

LRVK/ Dariaus Janučio nuotr./Eigirdas Sarkanas
LRVK/ Dariaus Janučio nuotr./Eigirdas Sarkanas

„Taip pat studentai papasakojo, jog administracijos darbuotojai šiuo metu vykstančių egzaminų metu ateina į auditorijas, liepia pasirašyti naujas sutartis, o kol to studentai nepadaro, jie nėra išleidžiami iš auditorijų“, – pasakojo LSS prezidentas. Anot jo, tokie veiksmai pažeidžia ne tik studentų, tačiau ir elementarias žmogaus teises.

Visi gauna vienodai

ŠVK vadovė N.Šedžiuvienė pareiškė, kad negali komentuoti tos informacijos, kuri yra platinama – dėl studentų užrakinimo auditorijose ir vertimo pasirašyti. Jis teigė galinti tik paaiškinti situaciją, kuri šiuo metu yra.

„Visi studentai, stodami į kolegiją, pasirašo sutartį, kurioje yra ir studijų kaina. Tai kaina, kurią jie įsipareigoja mokėti, arba kaina, kurią skiria valstybė.

Tose sutartyse, kurias pasirašė studentai, yra punktas – jeigu keistųsi bazinė socialinė išmoka arba jeigu būtų Vyriausybės nustatyta tvarka indeksuojamos kainos, kolegija taip pat tas kainas reguliuoja“, – teigė kolegijos vadovė.

N.Šedžiuvienė tvirtina, kad jokios prievartos prieš studentus nėra. Kaip ir nėra taisyklės, jog studijų metais studijų kaina nesikeis.

„Pati valstybė mato, kad už tuos pinigus sunku parengti studentą kokybiškai. Jeigu valstybė skiria daugiau valstybės finansuojamiems studentams, tai kaina turi analogiškai kilti ir tiems, kurie moka už studijas. Juk visi studentai gauna vienodai“, – aiškino N.Šedžiuvienė, pabrėždama, jog nežino, ar kitose kolegijose viskas vyksta analogiškai.

Studijos brangsta 15 proc.

Vadovė teigia, kad studijų kaina didėja 15 procentų. Pavyzdžiui, biomedicinos mokslų studentams norminė studijų kaina buvo 1407 eurai. Po indeksavimo – 1618 eurų. Studijos pabrango 211 eurų. Socialiniai mokslai iki šiol per metus kainavo 1089 eurus. Po indeksavimo – 1252. Pabrangimas – 163 eurai.

Nenuostabu – juk buvo parodytas pavyzdys studentams, kaip galima įlipti per langą ir derėtis.

„Problema kilo dėl to, kad kai kurie studentai įsivaizdavo, jog tokia studijų kaina išliks visą studijų laikotarpį. Niekas nieko niekur nerakina ir neverčia. Kalbamės, aiškiname ir tą darysime dar visą mėnesį“, – komentavo kolegijos vadovė.

Ji taip pat pažymėjo, jog didžioji dalis sutarčių jau pasirašyta: „Vieni studentai tai supranta. Dažnai geriau už tuos, kurie kažkodėl skundžiasi. Nenuostabu – juk buvo parodytas pavyzdys studentams, kaip galima įlipti per langą ir derėtis. Jeigu atsiras studentų, kurie nepasirašys, konsultuosimės su teisininkais.“

Kolegijoje studijuoja 1700 studentų. 1000 jų – valstybės remiami. Iš tų studentų, kurie moka už studijas, po indeksavimo kolegija gaus papildomus 140 tūkst. eurų. Už valstybės remiamus studentus – šiek tiek daugiau.

N.Šedžiuvienė tvirtina, kad ypatingi atvejai, kuomet studentams papildoma 60-240 eurų suma bus skaudžiai didelė, bus sprendžiami atskirai: „Mes turime visą paramos studentams sistemą ir atskirą skyrių. Ieškome paramos, mokame pašalpas. Tai mūsų kasdieniai darbai. Studentai puikiai tai žino.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius