Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 11 03

Ar Vidaus reikalų ministeriją galima patikėti partijai, kuri pateko į korupcijos skandalą?

Valdančiosios koalicijos partneriai kol kas nesvarsto galimybės persidalinti postus, kad Vidaus reikalų ministerijai šeimininko ieškotų ne į Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) akiratį patekusi „Tvarkos ir teisingumo“ partija, o su teisėsauga šiuo metu problemų neturintys „darbiečiai“ arba socialdemokratai. „Tvarkiečiai“ intensyviai ieško, ką deleguoti į šias pareigas.
Rolandas Paksas ketvirtadienį dėstė sąmokslo teorijas
Rolandas Paksas / BFL nuotr.

Prieš beveik dvi savaites STT agentai iškrėtė partijos „Tvarka ir teisingumas“ būstinę, penkių asmenų namus ir darbo vietas. Teisėsauga įtakingus partijos narius įtaria prekyba poveikiu stambiu mastu siekiant už atlygį daryti įtaką ministerijoje vykdytiems viešiesiems pirkimams.

Praėjusį ketvirtadienį apie pasitraukimą paskelbė „tvarkiečių“ deleguotas vidaus reikalų ministras Dailis Barakauskas. Jis aiškino, kad atsistatydina dėl sveikatos, partijos lyderis Rolandas Paksas tvirtino, kad jį esą „daėdė“, o galiausiai paaiškėjo, kad buvęs ministras galėjo pasitraukti ir dėl kitų priežasčių, nes vos atsistatydinęs jis buvo apklaustas kaip specialusis liudytojas. Šis statusas suteikiamas tada, kai byloje esama duomenų apie galimą prisidėjimą prie nusikaltimo, tačiau jų nepakanka, norint pareikšti įtarimus.

Kalbama ir apie galimą parlamentaro Rimo Ručio vaidmenį šioje istorijoje, todėl gali būti, kad Seimo artimiausiu metu bus prašoma panaikinti šio „tvarkiečio“ neliečiamybę. Paregūnai jį taip pat apklausė bei paėmė jo kompiuterius.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Dailis Alfonsas Barakauskas
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Dailis Alfonsas Barakauskas

Trečiadienį Politinėje taryboje šis klausimas gali būti iškeltas

„Tvarkos ir teisingumo“ vadovai susidūrė su iššūkiu – ką siūlyti į ministrus, kad nekeltų įtarimų dėl galimų sąsajų su šia istorija.

R.Paksas yra kalbėjęs apie nepartinį kandidatą, minėtos Ekonomikos komiteto pirmininko Remigijaus Žemaitaičio, parlamentarės Jolitos Vaickienės ir neretai partijos viršūnei priešgyniaujančio Seimo nario Andriaus Mazuronio pavardės.

Šiuo metu neturėtume užbėgti už akių ir eskaluoti šios istorijos kol tikrai neturime duomenų, kas vyksta tyrime, – sakė V.Gapšys.

Socialdemokratas Gediminas Kirkilas 15min.lt sakė, kad koalicijoje kol kas nebuvo svarstymų, jog VRM galbūt turėtų vadovauti kitos partijos atstovas. Tiesa, anot jo, šis klausimas gali būti iškeltas trečiadienį įvyksiančioje Politinėje taryboje.

„Tai pirmiausia yra premjero prerogatyva“, – pabrėžė socialdemokratas.

Seimo Darbo partijos frakcijos seniūnas Vytautas Gapšys 15min.lt teigė, kad teisėsauga turi dirbti savo darbą, o „Tvarka ir teisingumas“ savo gretose ras žmogų, kuris galės tapti ministru.

BFL nuotr./Vytautas Gapšys
BFL nuotr./Vytautas Gapšys

„Manau, kad „Tvarka ir teisingumas“ partijoje yra žmonių, kurie nesusiję su ministerijos veikla ir galės toliau veikti ir dirbti taip, kaip ir priklauso ministrui. Šiuo metu neturėtume užbėgti už akių ir eskaluoti šios istorijos kol tikrai neturime duomenų, kas vyksta tyrime“, – teigė jis.

A.Krupavičius: perstumdyti kėdes būtų problematiška

Politologo Algio Krupavičiaus teigimu, kėdžių perstumdymas koalicijoje neįmanomas vien dėl Konstitucijoje įrašytos nuostatos, kad pasikeitus daugiau kaip pusei ministrų, Vyriausybė turi iš naujo gauti Seimo įgaliojimus. Kad taip nutiktų, turėtų pasikeisti 8 ministrai.

D.Barakauskas jau yra šeštas šioje Vyriausybėje iš posto pasitraukęs ministras.

Nei ministras pirmininkas, nei koalicija tikrai nenorės turėti papildomų problemų.

„Artėja tas lemtingas skaičius, kai bus pasikeitę daugiau kaip pusė ministrų. Nei ministras pirmininkas, nei koalicija tikrai nenorės turėti papildomų problemų. Be to, koalicijos sutartyje postai yra išsidalinti. O norint perstumdyti kėdes, vėl reikėtų atstatydinti kurį nors ministrą. Toks scenarijus neįtikėtinas, ypatingai komplikuotas ir jo tikrai koalicija nesirinks“, – sakė A.Krupavičius.

Jis pastebėjo, kad per visus Nepriklausomybės metus vidaus reikalų ministrais dirbo ne pirmo ryškumo politikos žvaigždės. „Į šį postą gali eiti dirbti žmonės, neturintys plačios politinės patirties“, – sakė jis.

Politologas neatmetė, kad šį kartą „Tvarka ir teisingumas“ pasiūlys nepartinį kandidatą.

Kęstučio Vanago/BFL nuotr./Algis Krupavičius
Kęstučio Vanago/BFL nuotr./Algis Krupavičius

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius