TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 10 23

Lietuvoje daugėja imigrantų: kaip juos sėkmingai integruoti?

Užsieniečių skaičius Lietuvoje perkopė 200 tūkstančių ribą. Kai kurios Europos šalys ima griežtinti imigraciją, o politikai vis dažniau konstatuoja, kad kultūrinės įvairovės vertybių akcentavimas nepasiteisino. Kokių klaidų turi nekartoti Lietuva, formuodama migracijos politiką? Iš kur galima semtis gerųjų pavyzdžių? Apie tai 15min kalbėjosi su šios srities ekspertais.
Penki afganistaniečiai, kurių EŽTT neleido išstumti iš Lietuvos teritorijos (Ignalinos r.)
Penki afganistaniečiai, kurių EŽTT neleido išstumti iš Lietuvos teritorijos (Ignalinos r.) / Gabrielės Navickaitės / 15min nuotr.

Vakarų politikai pastaruoju metu vis atviriau kalba apie „paralelines visuomenes“, kai tinkamai nesiintegravę imigrantai susiburia į uždarus „getus“, o jie skatina nusikalstamumą.

Apie tai, kad multikultūralizmas nepavyko, viešai buvo pareiškusi ir tuometinė Vokietijos kanclerė Angela Merkel, neseniai tai pakartojo ir britų vidaus reikalų ministrė, o Švedijos valdžia imasi naujų priemonių.

„Multikultūralizmas suprantamas kaip imigrantų bendruomenės laisvė gyventi ir išlaikyti savo tradicijas, kultūrą, iš jų reikalaujant tik pamatinių dalykų – galbūt integracijos į darbo rinką, mokesčių mokėjimo“, – paaiškina Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (VU TSPMI) lektorius Vainius Bartasevičius.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Pareigūnai prie pasienio
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Pareigūnai prie pasienio

Imigracijos sukeltos problemos pastaruoju metu itin paaštrėjo Švedijoje.

Šios šalies vyriausybė penktadienį paskelbė, kad apsunkins neeuropiečių imigrantų galimybes gauti socialines išmokas – taip norima atgrasyti migrantus nuo atvykimo ir geriau integruoti tuos, kurie atvyksta.

Skandinavijos šalių politiką nagrinėjantis Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) profesorius Saulius Pivoras teigė, kad su imigrantais siejamas nusikalstamumas Švedijoje tapo ypač aktualia problema, į pagalbą policijai ateina kariuomenė.

„Per šaudymus, sprogdinimus žuvo ir nukentėjo jau ne vienas nekaltas žmogus, nesusijęs su gaujomis, nusikaltėliais. Nusikalstamumo lygis migrantų aplinkoje yra didelis, didesnis, negu kad gyvenančiųjų nuolat kartu, kartą iš kartos“, – sakė S.Pivoras.

Pamokos iš Danijos

Siekdama užkirsti kelią nusikalstamumui ir getų kūrimuisi, griežtos prieglobsčio politikos besilaikanti kaimyninė Danija ėmėsi imigrantų bendruomenių perskirstymo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius