Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2015 11 10

Areštavo butą, automobilį ar sąskaitą – kaip sužinoti, kas ir kodėl?

Radote pirkėją savo automobiliui, tačiau netikėtai paaiškėjo, kad sandoris gali neįvykti, nes automobilis areštuotas? Jūs net nežinote, kas ir kada areštavo jūsų turtą, o ilgai ieškotas pirkėjas atsisakys savo ketinimų, jei greitai neišspręsite šios problemos. Ką daryti, norint ištaisyti dėl „pamirštos“ baudos ar neįvykdytų įsipareigojimų susiklosčiusią padėtį?
Darbo pokalbis
Sunerimęs vyras / Vida Press nuotr.

Kaip gauti informaciją?

Kaip gauti duomenis apie turto areštą ir kiek ši paslauga kainuoja – skolininkams dažniausiai kylantys klausimai. Patekusieji į tokią keblią padėtį pirmiausia turėtų kreiptis į Centrinę hipotekos įstaigą. Būtent čia kaupiama visa informacija, kas, kada ir kodėl areštavo turtą.

Patekusieji į tokią keblią padėtį pirmiausia turėtų kreiptis į Centrinę hipotekos įstaigą.

Duomenis apie turto areštą galima gauti pagal areštuoto turto savininko asmens kodą, taip pat ir pagal turto identifikavimo numerį atitinkamame registre, pavyzdžiui, pagal automobilio VIN kodą ar nekilnojamojo daikto unikalų numerį.

Jei apie turto areštą sužinoma registre, kuriame registruotas turtas, pavyzdžiui, Kelių transporto priemonių, Nekilnojamojo turto, Ginklų ar kitame registre, paprastai šalia fakto apie turto areštą nurodomas ir turto arešto akto numeris, kurį žinant dar paprasčiau gauti norimus duomenis iš Turto arešto aktų registro. Išsiaiškinus, kuri institucija pritaikė areštą, belieka kreiptis į turtą areštavusį antstolį, teismą ar kitą instituciją ir spręsti kilusią problemą.

Jei dėl turto arešto panaikinimo kreipiamasi į teismą, reikėtų nepamiršti, kad areštą panaikinanti teismo nutartis įsiteisės tik pasibaigus jos apskundimo terminui ir tik tada ji bus pateikta registrui.

Arešto pagrįstumo netikrina

Iš atitinkamų institucijų gauti duomenys įrašomi į Turto arešto aktų registrą. Tačiau patikrinti, ar turtas areštuotas pagrįstai, gali tik turto arešto aktą priėmusi institucija.

Turto arešto aktų registrui gavus pranešimą apie arešto panaikinimą ar pakeitimą, jau po kelių valandų turtu bus galima laisvai disponuoti: išregistravus turto areštą, duomenys perduodami atitinkamiems registrams, kurie panaikina įrašus apie areštą.

Patogiausia – elektroniniu būdu

Norint gauti duomenis, vykti į Centrinę hipotekos įstaigą ar vieną jos filialų nėra būtina. Paprasčiau ir greičiau duomenis gauti elektroniniu būdu. Kiekvienas elektroninio parašo ar elektroninės bankininkystės naudotojas duomenis apie save kartą per metus gali gauti elektroniniu būdu neatlygintinai, tad sužinoti, kas ir kodėl areštavo turtą, nėra sudėtinga. Ši neatlygintina paslauga teikiama tik fiziniams asmenims.

Jei paiešką norima atlikti daugiau nei vieną kartą ar norima gauti duomenis apie kitą asmenį, tokia paslauga yra mokama. Priklausomai nuo informacijos išsamumo, registro išrašas kainuos nuo 4,34 Eur iki 11 Eur. Daugiau informacijos apie duomenų gavimą iš Turto arešto registro rasite spustelėję čia.

Visuomenės teisinis švietimas
Visuomenės teisinis švietimas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius