Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 02 25

Arkivyskupas G.Grušas apie seksualinį nepilnamečių išnaudojimą: „Net ir vienas atvejis yra per daug“

„Pirmiausia reikia pasakyti, kas svarbiausia – vaikų ir jaunimo saugumas yra ypatingas Bažnyčios rūpestis“, – pirmadienį spaudos konferencijoje pažymėjo Lietuvos vyskupų konferencijos pirmininkas arkivyskupas Gintaras Grušas. Taip jis prabilo po Vatikane vykusio pasaulinio susitikimo apie nepilnamečių apsaugą Bažnyčioje.
Gintaras Grušas
Gintaras Grušas / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

Jo įsitikinimu, vienintelė galima Bažnyčios reakcija į seksualinį vaikų išnaudojimą – sąžiningai ieškoti tiesos ir teisingumo, taip pat veikti jų pagrindu: „Net ir vienas atvejis yra per daug, todėl privalu padaryti viską, kas įmanoma, kad nepilnamečiai būtų apsaugoti nuo išnaudojimo.“

G.Grušas pasakojo, kad susitikimo Vatikane metu popiežius Pranciškus norėjo pabrėžti, kad seksualinis vaikų išnaudojimas yra visuotinė problema, paveikusi ir Bažnyčią. Jungtinių Tautų studijos rodo problemos mastą ir paplitimą.

„Vaikų seksualinis išnaudojimas plačiausiai vystosi artimoje aplinkoje: vaikų namuose, sporto būreliuose, namuose ir Bažnyčioje, kas yra itin skaudu, nes to neturėtų būti. Popiežius paragino spręsti krizę, vengiant dviejų kraštutinumų: perdėtos saviplakos dėl praeities, nušviečiamos žiniasklaidoje, ir gynybinės pozicijos, kuri ignoruoja rimtų nusikaltimų priežastis ir pasekmes“, – pasakojo G.Grušas.

Išklausytos patirtys iš tikrųjų paveikia, kai girdi liudijimą iš asmens ir matai, kiek tai pagrobė jo gyvenimo.

Jis pažymėjo, kad problemą būtina spręsti ne tik Bažnyčios rėmuose, bet viso pasaulio kontekste.

„Tylos kultūrą turime įveikti. Susitikome su aukomis, išklausėme jų liudijimus. Išklausytos patirtys iš tikrųjų paveikia, kai girdi liudijimą iš asmens ir matai, kiek tai pagrobė jo gyvenimo. Susitarta, kad visame pasaulyje reikia dirbti prevencijoje, nes yra įvairių vaikų išnaudojimo formų, ne tik seksualinės prievartos. Tai – ir vaikai kariai, pagrobti vaikai, vaikai sutuoktiniai, vaikų organų prekyba, vaikų prostitucija, karo aukos, pabėgėliai, badaujantys ir abortuojami vaikai“, – kalbėjo G.Grušas.

Jis neslėpė: Lietuvoje yra reliatyviai mažai žinomų ir ištirtų vaikų seksualinio išnaudojimo atvejų, juos esą galima suskaičiuoti ant vienos rankos pirštų: „Manau, dėl sovietmečio patirčių yra paslėpta daug skaudulių ir patirčių.“

Arkivyskupas pažymėjo, kad seksualinio išnaudojimo Bažnyčioje atvejai vyko praėjusiame šimtmetyje. Liudijimų apie įvykius šiame šimtmetyje palyginti nedaug.

Piktnaudžiauja autoritetu

Popiežius atkreipė dėmesį į pagalbą aukoms ir jų išklausymą, nes pasekmės labai gilios ir skaudžios.

G.Grušas prisiminė vyskupų konferencijos atstovų susitikimas Romoje 2012 metais. Ten liudijo moteris, kuri kunigo buvo tvirkinama žiauriomis aplinkybėmis.

„Ryškiai prisimenu jos liudijimą. Ji buvo mažametė, gal 11-kos metų, ir gulėjo ligoninėje. Kunigas, kuris buvo ligoninės kapelionas, dieną jai nešdavo komuniją ir ateidavo kaip kunigas, o naktį grįždavo, ją fotografuodavo ir tvirkino. Matant, kokios pasekmės jos gyvenime kitus 20 metų, žmogiškai negali kitaip reaguoti nei gailesčiu, pykčiu“, – prisiminė arkivyskupas.

Tikintieji, kurie mato tokius nusikaltimus, turėtų pasisakyti, paraginti nuskriaustąjį kreiptis.

Popiežius Vatikane kalbėjo apie kunigų, klierikų ir kitų bažnyčios darbuotojų formacijos būtinumą. Svarbu toje formacijoje atstatyti teisingą Bažnyčios gyvenimą pagal tikėjimą, mokymą dėl teisingo lytiškumo naudojimo. Daug kalbėta apie kūno teologiją, koks turėtų būti santykis tarp kūno santykiuose su kitais žmonėmis. Apie celibatą kaip dovaną. Patvirtintos gairės bus peržiūrimos.

Pasinaudojimas tarnybine padėtimi, pasitikėjimu, piktnaudžiavimas autoritetu yra vienas iš būdų kaip šitie nusikaltimai įvyksta: „Tikintieji, kurie mato tokius nusikaltimus, turėtų pasisakyti, paraginti nuskriaustąjį kreiptis tiek į teisėsaugą, tiek į Bažnyčios atstovus, kad galėtų pradėti tyrimą. Turės išeiti vadovėlis, kaip tirti, kaip reaguoti į šiuos klausimus.“

G.Grušas pasakojo, kad popiežius kalbėjo apie pavojų skaitmeniniame pasaulyje, internete. Jis pažymėjo, kad tikėjimo kongregacija ruošiasi išleisti vadovėlį dėl tyrimų, bus peržvelgiamos tiek gairės, tiek procesai visame pasaulyje, bus stiprinamos prevencinės programos, mokymai, Vatikanas keis kai kuriuos įstatymus.

„Pagal dabar galiojančią Bažnytinę teisę dvasininkas, kuris žiūri pornografiją, kurioje rodomi jaunesni nei 14-kos metų vaikai, patiria baudas lyg dalyvautų toje veikloje. Vakar popiežius užsiminė, kad amžiaus cenzas yra per mažas. Atrodo, kad Vatikanas svarsto keisti amžių iki 18-kos metų.“

Be to, Vatikanas sieks, kad jauniausias amžius pasaulyje, kai būtų galima sudaryti santuoką, būtų bent 16-ka metų. Dabar kai kuriose kultūrose tuokiami net mažamečiai vaikai.

Žmonės laukia konkrečių veiksmų

Popiežius Pranciškus ketvirtadienį Vatikane pradėjo Bažnyčios lyderių iš viso pasaulio konsultacijas dėl to, kaip reaguoti į dvasininkų vykdomo vaikų lytinio išnaudojimo atvejus.

Popiežius skyrė pusketvirtos dienos, per kurias įtikinėjjo vyskupus spręsti pedofilijos problemą, bandydamas suvaldyti Katalikų Bažnyčiai visame pasaulyje pakenkusį skandalą.

„Šventi Dievo žmonės stebi ir laukia ne paprasto ir akivaizdaus pasmerkimo, o konkrečių ir veiksmingų priemonių“, – sakė jis.

Daug Katalikų Bažnyčios lyderių visame pasaulyje toliau gina Bažnyčios reputaciją neigdami, kad kunigai žagina vaikus, ir diskredituodami lytinių nusikaltimų aukas. Ir pats popiežius pripažįsta, kad yra padaręs panašių klaidų.

Tačiau Pranciškus visiškai pakeitė poziciją šiuo klausimu ir sukvietė kitus Bažnyčios lyderius į neeilinį susitikimą.

Jame dalyvavo maždaug 190 vyskupų konferencijų pirmininkų, religinių ordinų lyderių ir Vatikano institucijų vadovų. Per paskaitas ir seminarus buvo kalbama apie lytinių nusikaltimų prevenciją Bažnyčioje, rūpinimąsi aukomis ir lytinio išnaudojimo atvejų tyrimą.

Per šį susitikimą siekta apmokyti 114 vyskupų, kurie grįžę į savo šalis aiškiai žinotų, kaip pastebėti ir tvarkytis su lytinio išnaudojimo ir pedofilijos atvejais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius