-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2018 11 01

Armėnijos parlamentas antrąkart neišrinko premjero ir buvo automatiškai paleistas

Armėnijos parlamentas ketvirtadienį antrąkart nesugebėjo patvirtinti Nikolo Pašiniano kandidatūros į premjero postą, todėl, remiantis konstitucija, buvo paleistas, pranešė vienas naujienų agentūros „Interfax“ korespondentas.
Nikolas Pašinianas
Nikolas Pašinianas / „Scanpix“/AP nuotr.

Šis žingsnis reiškia, kad šalies laukia pirmalaikiai rinkimai.

Spalio 16 dieną premjeras Nikolas Pašinianas paskelbė atsistatydinantis, siekdamas, kad parlamentas būtų paleistas ir kad būtų surengti pirmalaikiai rinkimai.

Pirmasis balsavimas dėl premjero kandidatūros įvyko spalio 24 dieną. Tąsyk N.Pašinianas, kuris yra vienintelis kandidatas, nebuvo išrinktas.

Šįkart kitų kandidatų irgi neatsirado, bet Nacionaliniame Susirinkime nebuvo nei balsavusių už N.Pašinianą, nei prieš jį nusistačiusių. 13 įstatymų leidėjų paskelbė susilaikantys.

Po šios procedūros N.Pašinianas savo „Facebook“ žinutėje rašė: „Armėnijos parlamentas paleistas įstatymo galia. Sveikinu.“

Pagal šalies konstituciją, atsistatydinus premjerui ir vyriausybei parlamento frakcijos privalo per septynias dienas pasiūlyti vyriausybės vadovo kandidatūrą. Jeigu ministras pirmininkas per pirmąjį balsavimą neišrenkamas, po savaitės turi įvykti antrasis. Jeigu premjeras neišrenkamas ir per antrąjį balsavimą, parlamentas automatiškai paleidžiamas.

Pirmalaikiai rinkimai galėtų būti surengti ne anksčiau kaip per 30 ir ne vėliau kaip 45 dienas po Nacionalinio Susirinkimo paleidimo.

Jeigu parlamentas paleidžiamas, rinkimų dieną paskiria prezidentas.

N.Pašinianas prieš balsavimą parlamente ketvirtadienį sakė, kad nauji rinkimai galėtų būti surengti gruodžio 9 dieną.

Anksčiau Nacionalinio Susirinkimo administracijos vadovo pavaduotojas Arsenas Babajanas sakė naujienų agentūrai „Interfax“, kad priėmus sprendimą paleisti parlamentą, visi jo deputatų įgaliojimai išlieka iki naujos sudėties asamblėjos pirmojo posėdžio.

N.Pašinianas į valdžią atėjo gegužės mėnesį, po kelias savaites vykusių protestų, kuriems jis vadovavo. Protestai privertė atsistatydinti ankstesnį premjerą.

Pirmalaikių rinkimų šiais metais N.Pašinianas siekia norėdamas atimti mandatus iš daugumą tebeturinčių savo priešininkų.

Buvęs žurnalistas N.Pašinianas pasinaudojo visuomenės pykčiu dėl valdant ankstesnei vyriausybei išplitusio skurdo, didelio nedarbo ir išsikerojusios korupcijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius