Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 05 15

Treneriui A.Sireikai patinka, kaip Šiaulių meras A.Visockas pastato žurnalistus į vietą

Dviprasmiška situacija – meras oficialiai pasikviečia miesto garbės piliečius Antaną Sireiką ir Aloyzą Gudavičių. Nori juos pasveikinti su gimtadieniu. Sulėkę žurnalistai laukia už durų, kol meras pakalbės su solenizantais. Ankstesni merai kalbėdavosi prie žurnalistų. Kas pasikeitė? Ar tai žodžio laisvės suvaržymas?
Antanas Sireika
Antanas Sireika / Alvydo Januševičiaus nuotr.

Žurnalistai suguža į savivaldybę jiems paskirtu laiku – bus sveikinami garbės piliečiai gimtadienio proga. Įvyksta oficialioji dalis. Vėliau meras pasako, kad dabar pusvalandį jis kalbės su savo svečiais už uždarų durų.

Spauda dar turi laukti 20–40 minučių, kol meras Artūras Visockas pakalbės su sveikinamaisiais.

Panašiai nutiko, kai prieš kelias dienas gimimo dienos proga buvo sveikinami miesto garbės piliečiai: buvęs Šiaulių universiteto rektorius Aloyzas Gudavičius ir 2003 metais Europos krepšinio čempionate aukso medalį iškovojęs legendinis treneris Antanas Sireika.

Žurnalistai turėjo laukti kone pusvalandį, kol meras asmeniškai už uždarų durų pasveikins garbės piliečius. Vėliau – prašom, kalbinkit kiek norit.

Panašus scenarijus kartojasi kiekvieną kartą, kai meras turi svečių.

Be žurnalistų garbės piliečiai atviresni?

Ankstesni merai bendraudavo žurnalistų akivaizdoje. Tuo metu būdavo užrašinėjamos įdomesnės jubiliatų ir svečių mintys. A.Visockas pakeitė šią nusistovėjusią tvarką.

Alvydo Januševičiaus nuotr./Artūras Visockas. Šiaulių miesto tarybos nariai
Alvydo Januševičiaus nuotr./Artūras Visockas

Daugelio garbės piliečių asmeniškai nepažįstu.

Meras 15min.lt tikino, kad nuo žiniasklaidos nesislapsto: „Daugelio garbės piliečių asmeniškai nepažįstu, todėl noriu juos pažinti. Be kamerų jie dažnai būna daug atviresni.“

Meras tikina, kad kiekvienas žurnalistas gali paprašyti jo to paties: „Mere, atsakykite į klausimus. Atsakau, nors galbūt tuo metu esu labai užimtas. Taip ir čia – aš paprašau kelių minučių, nes noriu akis į akį susipažinti.“

A.Visockas įsitikinęs, kad žurnalistams nebūtina nuolat stebėti mero veiklą.

Jis labiau linkęs į konkretų susitarimą, kuomet meras šiek tiek prisitaiko prie žurnalistų poreikių, o žurnalistai – duoda erdvės kvėpuoti merui.

„Jei žurnalistai „gyventų“ mero kabinete, tas pats galiotų ir premjerui, ir prezidentei. O juk gyvenime yra visai kitaip. Dažnai aukšti pareigūnai su savo svečiais pasikalba privačiai, o vėliau – atsiduoda žurnalistų valiai“, – kalbėjo A.Visockas.

A.Sireika – už tvarkingą demokratiją

59-erių metų gimtadienį šventęs A.Sireika įvykusioje situacijoje nieko blogo nemato. Jam net patiko tokia nauja mero tvarka, kuomet susitikimas yra suplanuotas minučių tikslumu.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Antanas Sireika
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Antanas Sireika

„Iš pradžių buvo oficialioji dalis, kuomet visi fotografavo, filmavo. Galėjo laisvai pasikalbinti ir prieš šią dalį. Vėliau meras visiems pasakė, kad nori su mumis pakalbėti 25–30 minučių. Paskui bus galima mus kalbinti, kiek tik širdis geidžia. Tiek ir užtrukome. Išėjome iš kabineto ir nė vieno žurnalisto neradome“, – pasakojo treneris.

Jei čia būtų Japonija, žurnalistai turėtų kelias minutes, kuomet gali kalbinti ir fotografuoti. Ten net traukiniai važiuoja su aštuonių sekundžių paklaida.

A.Sireika, mano, kad žurnalistų reakcija buvo natūrali. Jie taip sureagavo į pasikeitimus, naujovę – parodė savo ambicijas.

„Man naujoji tvarka labiau prie širdies. Jei čia būtų Japonija, žurnalistai turėtų suskaičiuotas minutes, kuomet gali kalbinti ir fotografuoti. Ten net traukiniai važiuoja su aštuonių sekundžių paklaida“, – teigė A.Sireika.

Treneris teigia, kad laisvai gali kalbėti ir prie žurnalistų, ir už uždarų durų – nebijo niekam nieko pasakyti ir yra pratęs prie visko, tačiau tvarką jis mėgsta.

„Demokratiją daug kas įsivaizduoja kaip visišką laisvę. Kaip čia mūsų neįleis! Viskas leidžiama ir nedraudžiama – tik tvarkos laikytis reikia. Daugiau tvarkos – mažiau improvizacijos oficialiuose renginiuose“, – kalbėjo A.Sireika.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius