Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2018 05 23

Artūro Skardžiaus apkaltos procesas stringa dėl A.Širinskienės ir A.Kubiliaus karo

Trečiadienį eiliniame uždarame Seimo posėdyje specialioji komisija tęsė darbą dėl Seimo nario Artūro Skardžio apkaltos. Dalis į komisijos posėdį kviestų asmenų, anot tyrimui vadovaujančios Agnės Širinskienės, atsisakė liudyti. Esą tokį kviečiamo asmens ar asmenų sprendimą nulėmė konservatoriaus Andriaus Kubiliaus dalyvavimas tyrime.
A.Širinskienės vadovaujami A.Skardžiaus apkaltos komisijos posėdžiai uždari
A.Širinskienės vadovaujami A.Skardžiaus apkaltos komisijos posėdžiai uždari / 15min nuotr.

Į šį komisijos posėdį apklausai buvo pakviesti A.Skardžiaus šeimos verslo partneriai bei esami ir buvę valstybės tarnautojai.

Antrą posėdį iš eilės pakviesti Tadas Navickas, UAB „Baltic Energy Group“ direktorius, bei A.Skardžiaus sutuoktinės verslo partneris Romualdas Patalavičius. Taip pat pakviesti ūkio ministras Virginijus Sinkevičius bei Tomas Garasimavičius, buvęs premjero Sauliaus Skvernelio patarėjas energetikai ir aplinkos apsaugai.

Po posėdžio A.Širinskienė žurnalistams pareiškė, esą kažkas iš liudytojų atsisakė teikti parodymus.

„Gaila, bet kai kurie asmenys jau atsisakė teikti parodymus dėl tos priežasties, kad tarp komisijos narių dalyvauja ponas Kubilius, o jo sūnus, na, siejamas su viena uždara akcine bendrove, kuri taip pat veikia Baltarusijoje“, – tokią priežastį nurodo A.Širinskienė, aiškindama kai kurių apklausai kviestų asmenų nedalyvavimą.

Paklausta, kas konkrečiai atsisakė dalyvauti apklausoje, Seimo narė atsakė: „Tiesiog aš neįvardysiu, kurie asmenys.“

Pasak jos, nedalyvavę asmenys – nenorintys dalintis informacija, kuri yra „jautri verslo prasme“. A.Širinskienė pakartoja, jog pagrindinė to priežastis yra ta, „kad konkuruojančios įmonės stebėtojų tarybos nario tėvas dalyvauja posėdžiuose“.

Tikėtina, kad A.Širinskienė turėjo omenyje R.Patalavičių. Būtent jis su A.Skardžiaus sutuoktine dalyvauja valdant Baltarusijos kompaniją „Investenergostroi“. Ankstesnio parlamentinio tyrimo metu R.Patalavičius pripažino, kad šią įmonę finansuoja Rusijos koncerno „Gazprom“ kontroliuojamas Baltarusijos bankas „Belgazprombank“.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Romualdas Patalavičius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Romualdas Patalavičius

Pastaruoju metu A.Širinskienė garsiai reikalauja A.Kubiliaus pasitraukimo iš apkaltos komisijos – esą tam sąlygas sudaro informacija apie bendrovę „Modus Group“, kurios stebėtojų tarybai priklauso konservatoriaus sūnus. Neseniai žiniasklaidoje publikuota informacija, esą „Modus Group“ turi energetikos projektų Baltarusijoje – neva tai kelia abejonių dėl A.Kubiliaus veiklos A.Skardžiaus apkaltos procese.

Apie šiuos ryšius paskelbė laikraštis „Kauno diena“, taip pat darydamas prielaidą, kad A.Kubilius gali atstovauti A.Skardžiaus šeimos verslo Baltarusijoje konkurentams.

Pats A.Kubilius sako nematantis interesų konflikto. Pasak jo, „Modus Group“, kurios įmonė veikia saulės energetikos srityje Baltarusijoje, nusamdė jo sūnų kaip stebėtojų tarybos narį. „Jis nėra nei „Modus grupės“ savininkas, nei valdybos narys“, – pabrėžė politikas.

Aliaus Koroliovo / 15min nuotr./Andrius Kubilius
Aliaus Koroliovo / 15min nuotr./Andrius Kubilius

Komisijos darbo detales A.Širinskienė komentuoja skurdžiai, bet žada viską išviešinti pabaigus tyrimą. „Išviešinsime visus protokolus, kai baigsis posėdžiai“, – sakė komisijos vadovė.

Be dalyvių apklausos, į posėdžio darbotvarkę buvo įtrauktas A.Skardžiaus rašto „Dėl kreipimosi į teisėsaugos institucijas“ aptarimas. Jo turinį A.Širinskienė taip pat atsisakė komentuoti: „Tiesiog jūs tokios informacijos neturite turėti.“

Primename, kad specialioji komisija pradėjo tirti Seimo nario A.Skardžiaus veiklą po 15min atlikto žurnalistinio tyrimo, kuriame buvo atskleisti minėto parlamentaro ir jo šeimos verslo ryšiai su atsinaujinančios energetikos įmonėmis Baltarusijoje. Tyrimus taip pat pradėjo STT, Valstybinė mokesčių inspekcija, Seimo Antikorupcijos komisija, Seimo Etikos ir procedūrų komisija.

Seimo sprendimu patvirtina komisija darbą turėtų baigti iki birželio, bet A.Širinskienė jau yra prasitarusi, kad prašys terminą pratęsti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius