Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 01 14

Arūnas Dulkys: apkrova gydymo įstaigoms normalizuojasi

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys sako, kad šalies gydymo įstaigos, kovojančios su COVID-19 ir susiduriančios su dideliu darbo krūviu, „po truputį grįžta į normalesnes vėžes“. Taip pat, pasak jo, sausio pabaigoje arba vasarį Lietuvą turėtų pasiekti pirmosios COVID-19 antigenų testų siuntos.
Panevėžio ligoninės COVID-19 skyrius
Panevėžio ligoninės COVID-19 skyrius / R.Ančerevičiaus nuotr.

Klausimą apie gyventojų testavimo strategiją ketvirtadienį Vyriausybės valandos metu Seime A.Dulkiui uždavė socialdemokratė Orinta Leiputė.

A.Dulkys teigė, kad Lietuva testavimui planuoja naudoti greituosius COVID-19 antigenų testus. Didesnės testavimo apimtys, pasak jo, leistų formuoti socialinius burbulus, sumažėtų apkrova gydymo įstaigoms.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Arūnas Dulkys
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Arūnas Dulkys

„Nuo praėjusio pavasario visa Europa rūpinosi antigenų testais, mes, deja, jų neturime, bet dirbame. Tikimės ir iš Europos Komisijos gauti pirmąsias siuntas, jei ne sausio pabaigoj, tai vasarį.

Savo ruožtu, ir nacionalinis pirkimas yra organizuojamas. Be to, <...> inventorizuojame ir kitas sutartis, poreikius, kurie turėtų būti visų metų bėgyje užtikrinti“, – dėstė sveikatos apsaugos ministras.

Pernai gruodžio 23 Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija nutraukė pirmąjį antigenų testų pirkimą dėl gautų tiekėjų pretenzijų bei Centrinei perkančiajai organizacijai nustačius, jog pirkimo sąlygos gali riboti konkurenciją.

Patikslinusi reikalavimus laboratorija paskelbė pirkimą pakartotinai. Vokus atplėšti jame planuojama sausio 15 dieną.

A.Dulkys per Vyriausybės valandą taip pat pasidžiaugė, jog apkrova COVID-19 pacientus gydančioms sveikatos priežiūros įstaigoms mažėja.

„Didžiųjų švenčių laikotarpiui buvom įspėjami, kad gali būti visos sveikatos apsaugos sistemos, gydymo įstaigų kolapsas. <...> Tai jau dabar pastarąsias kelias dienas (savivaldybių žemėlapyje – 15min) yra labai daug žalios šviesos ir nė vieno raudono langelio. Tai noriu pasidžiaugti, kad gydymo įstaigos jau po truputį grįžta į normalesnes vėžes“, – kalbėjo ministras.

Statistikos departamento duomenimis, Lietuvos ligoninėse šiuo metu gydomi 2038 COVID-19 pacientai, 156 iš jų – reanimacijoje.

Deguonis papildomai tiekiamas 1180, dirbtinė plaučių ventiliacija taikoma 108 žmonėms.

Iš daugiau nei 16,5 tūkst. ligoninių lovų šiuo metu užimta kiek daugiau nei 8,6 tūkstančio.

Iš 699 reanimacijos lovų užimta 412. Iš 648 lovų, kuriose gali būti taikoma dirbtinė plaučių ventiliacija, užimtos 266, o iš lovų, kur tiekiamas deguonis, užimtos 2387 iš 6381.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius