Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 04 29 /11:05

Arūnas Dulkys: vakcinavimo prioritetų jau nebeperžiūrėsime

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys teigia, kad vakcinavimo prioritetai nebus peržiūrimi. Ministras leidžia suprasti, kad masinė vakcinacija gali prasidėti gegužės pabaigoje.

„Ne, (vakcinavimo – aut.) prioritetų jau nebeperžiūrėsime. Prioritetai tam ir prioritetai, kad jų būtų tiek, kiek yra“, – spaudos konferencijoje ketvirtadienį sakė ministras.

A.Dulkio teigimu, mes jau esame „viena koja į amžiaus grupes“, kai kai kur imti skiepyti 55 metų ir vyresni žmonės.

„Yra tik laiko klausimas, kada gegužės mėnesį mes turėsime visiškai laisvą registraciją ir spręsime jau kitą problemą – kad tik būtų norinčių skiepytis“, – kalbėjo jis.

Perskirstyti vakcinas buvo „operatyvinis sprendimas“

Paklaustas, ar nepavėluota priemonė buvo sprendimas skirti Vilniui daugiau vakcinų, ministras sakė, kad jei kalbėti apie vėlavimą, jis prasidėjo dar su testavimu.

„Jei pradėtume kiekvieną pasakymą, kad pavėluota, taip, testavimo strategija yra pavėluota. Jei būtume testavimo priemones pradėję naudoti dar 2020 metais, turėtume kitą rezultatą“, – kalbėjo jis.

A.Dulkio teigimu, dabar yra labai svarbūs trys dalykai: vakcinavimas, testavimas ir pačių žmonių įsitraukimas.

„Kai visi trys elementai bus kartu, tada turėsime rezultatą“, – sakė jis.

Paklaustas, kaip buvo priimtas sprendimas perskirstyti vakcinas taip, kad daugiau jų skirta Vilniui, A.Dulkys sakė, kad tai buvo „operatyvinis sprendimas“.

„Nes be to, kad esu ministras, esu ir operacijų vadovas, dirbame ir savaitgaliais, ir vakarais, kartais sprendimus reikia priimti labai vėlyvu metu, reaguojame į naujausią informaciją, kokią turime. Bet šiandien pradėjome skirstyti naujas vakcinas, manau, kad jau visi vakcinavimo centrai turės papildomų vakcinų“, – kalbėjo jis.

Ministras aiškino, kad kitą savaitę jau reikės sekti, ar nėra kur užsilikę vakcinų likučių.

Tikisi, kad skiepijimas „Janssen“ įsibėgės

A.Dulkys ketvirtadienį sulaukė klausimų apie „Janssen“ vakcinos naudojimą – 15min ketvirtadienį paskelbė, kad, trečiadienio duomenimis, kuriuos skelbia Lietuvos statistikos departamentas, Lietuvoje iki dabar panaudota 1 kompanijos „Johnson & Johnson“ vakcinos dozė, nors Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) dar prieš savaitę pranešė, kad Lietuvoje pradedamas skiepijimas šia vakcina.

„Tai yra tik laiko klausimas. Jei mes pažiūrėsime, “Vaxzevrios„ – “AstraZenecos„ taip pat iš pradžių judėjo lėčiau, o dabar visai pakankamai juda, o dabar likučių mažėja“, – sakė jis.

Ministras paaiškino, kad šios vakcinos, kurių tereikia vienos dozės, buvo nukreiptos skiepyti ligoninėse esantiems pacientams, arba žmonėms, kuriuos dėl veiklos specifikos reikia paskiepyti viena doze, pavyzdžiui, diplomatams.

Planinių paslaugų žada nemažinti

Paklaustas apie planines paslaugas ministras sakė, kad jų plėtrą šiek tiek sutrukdė trečioji banga, ypač Vilniaus regione.

Ministras apgailestavo, kad dalį ligoninių lovų vėl tenka atiduoti COVID-19 ligoniams.

„Jokių sprendimų dėl stabdymo nepriimsime, tiesiog lanksčiai stengiamės žiūrėti ir reaguoti į situaciją ir tuose regionuose, kur gerėja situacija mes judame link plėtimo tų paslaugų ir kviečiame žmones, nes yra tikrai labai daug didelių galimybių ir tiesiog reikia sugrįžti į gydymo įstaigas ir šeimos gydytojus. Vilniuje turime šiek tiek įtampos, bet tikiu, kad ir su ja susitvarkysime“, – kalbėjo jis.

Baltijos „kelionių burbulo“ kol kas nesvarsto

Estijos pasiūlymo sudaryti Baltijos šalis apimantį „kelionių burbulą“ A.Dulkys kol kas nevertina, teigdamas, kad dabar – kiti prioritetai, visų pirma – žaliasis pasas ir nacionalinis galimybių pasas.

„Visi pasiūlymai yra galimi, bet šiuo metu ant mūsų darbo stalo yra europinis imunizacijos sertifikatas ir nacionalinis galimybių pasas“, – sakė A.Dulkys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius