-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 01 07 /15:19

A.Anušauskas: šių metų šauktinių sąraše didesnę dalį sudaro savanoriai, šauktiniai bus skiepijami nuo koronaviruso

Ketvirtadienį Krašto apsaugos ministerijoje (KAM) buvo sudaryti šauktinių sąrašai, kuriuos ketinama paskelbti vėliau. Anot krašto apsaugos ministro Arvydo Anušausko, didesnė dalis sąraše – savanorių. Anot ministro, planuojama šauktinius skiepyti, tačiau kada tai galėtų įvykti, kol kas pasakyti sunku, be to, pirmieji šauktiniai tarnybą pradės tik antroje kovo pusėje.
Sudaryti 2021 m. šaukiamųjų į nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą sąrašai
Sudaryti 2021 m. šaukiamųjų į nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą sąrašai / Vyr. srž. sp. Ievos Budzeikaitės nuotr.

Konkrečių skaičių, kiek žmonių pareiškė norą atlikti tarnybą savanoriškai, KAM ir kariuomenės atstovai ketvirtadienį nepateikė, jų teigimu, dar reikia patikrinti, kurie iš jų yra tinkami tarnybai.

„Sveikinu su pradėtu šauktinių sąrašų sudarymu. Tai pirmas žingsnis prieš pradedant šaukimą, simboliškai tai sutampa su sausio įvykių 30-mečiu, kai savanoriai stojo ginti savo beatsikuriančios valstybės“, – kalbėjo ministras.

Anot A.Anušausko, pandemija pernai turėjo įtakos šaukimui, o šie metai skirsis nuo kitų.

„Pirmiausiai tam tikros grupės, pavyzdžiui, karo medikai kitą savaitę bus skiepijami ir aš manau, kad ateityje žinant tą eiliškumą ir šauktiniai taip pat bus skiepijami. Aš manau, tai irgi prisidės prie to, kad jie galėtų normaliai atlikti tarnybą“, – ketvirtadienį paskelbė A.Anušauskas.

Paprašytas patikslinti, kada šauktiniai galėtų būti skiepijami, ministras sakė, kad jie eilėje – dešimti.

„Patys suprantate, kad tai yra toli. Tačiau mes žinome, kad ir skiepų gavimo situacija ir apskritai pandeminė situacija Lietuvoje gali neužilgo keistis. Galbūt tas eiliškumas ir pasikeis. Juo labiau, kad pirmieji šauktiniai bus pakviesti kovo mėnesio antroje pusėje, tai daugiau kaip po pustrečio mėnesio“, – kalbėjo ministras.

kam.lt/Sudaryti 2021 m. šaukiamųjų į nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą sąrašai
kam.lt/Sudaryti 2021 m. šaukiamųjų į nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą sąrašai

Ministro teigimu, dėl pandemijos grįžusieji iš atostogų yra testuojami, kad pandeminė situacija kariuomenėje išliktų stabili, nebūtų židinių.

„Kita vertus, karinė struktūra tokia, kad neįmanoma išvengti kontaktų – vyksta pratybos. Žinoma, mažinamos ir grupės, bet kariuomenėje pati mažiausia grupė gali būti dešimties žmonių. Taip kad situacija yra kontroliuojama ir šiuo metu galėčiau pasakyti, kad ji Lietuvos kariuomenėje yra gerėjanti“, – paklaustas apie pandemijos įtaką, kalbėjo A.Anušauskas.

Bus pašaukta beveik 4 tūkst. jaunuolių

Karo prievolės ir komplektavimo tarnybos viršininkas Arūnas Balčiūnas sakė, kad pirmieji šauktiniai tarnybą pradės kovą, paskutiniai – lapkritį.

Anot jo, sąrašą ketinama paskelbti po savaitės, per šią savaitę visiems šaukiamiesiems bus sugeneruoti nurodymai.

„Kas nepateko, yra galimybė prisijungti prie tarnaujančių. Reikia parašyti prašymą atlikti tarnybą, jiems didesnės garantijos, didesnės išmokos“, – kalbėjo A.Balčiūnas.

kam.lt/Sudaryti 2021 m. šaukiamųjų į nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą sąrašai
kam.lt/Sudaryti 2021 m. šaukiamųjų į nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą sąrašai

„Tinkamų buvo daugiau kaip 56 tūkst. jaunuolių. Sudarant sąrašą buvo atsižvelgta į pernai metų rezultatus, kurie buvo geri. Savanoriškumas neblėso“, – sakė jis.

Į šauktinių sąrašus ketinama įtraukti apie 38 tūkst. 18–23 metų jaunuolių.

Iš jų į tarnybą įvairiuose Lietuvos kariuomenės daliniuose planuojama pašaukti 3828 karo prievolininkus.

Į šaukiamųjų sąrašus gali patekti ir tie jaunuoliai, kurie iki sąrašų sudarymo bus pateikę prašymus savo noru atlikti nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą (NPPKT), tačiau jiems ir toliau galios visos su savanoriškumu susijusios skatinimo priemonės – tarnybos vietos ir laiko pasirinkimo galimybė bei didesnės socialinės garantijos.

Į sąrašus taip pat bus įtraukiami ir aukštųjų mokyklų studentai. Patekę tarp šauktinių, studentai turės apsisprendimo laisvę arba sustabdyti studijas ir atlikti 9 mėnesių NPPKT, arba nenutraukus studijų pasirinkti jaunesniųjų karininkų vadų mokymus (3 metus) ir tokiu būdu atlikti privalomąją pradinę karo tarnybą (PPKT), arba studijuoti ir tarnauti Krašto apsaugos savanorių pajėgose (3 metus) ir tokiu būdu atlikti PPKT. Nepasirinkus nė vieno iš minėtų tarnybos būdų, karo prievolininkams dėl studijų aukštojoje mokykloje šaukimas bus atidėtas, tačiau galimybė jiems patekti tarp šaukiamųjų bus pratęsta iki jiems sukaks 26 metai (bet ne ilgiau nei vienerius metus po studijų baigimo). Pabaigę studijas – jaunuoliai vieną kartą turės galimybę patekti į šaukiamųjų sąrašus.

kam.lt/Sudaryti 2021 m. šaukiamųjų į nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą sąrašai
kam.lt/Sudaryti 2021 m. šaukiamųjų į nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą sąrašai

Paskelbus sąrašus prie kiekvienos pavardės bus nurodytas ir tikslus terminas, iki kada reikia susisiekti su paskirtu regioniniu karo prievolės ir komplektavimo padaliniu.

Karo prievolininkams už nurodymų nevykdymą gali būti taikoma administracinė arba baudžiamoji atsakomybė.

Planuojama, kad 2021 m. šauktinių sąrašai ir pirmieji nurodymai bus paskelbti iki sausio 18 dienos. Studentams, kurie pateks į šaukiamųjų sąrašus, nurodymai susisiekti nebus skiriami, o tarnyba atidedama iki metų pabaigos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius