Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 12 18

Arvydas Avulis: algas reikia didinti iš investicijų,o ne iš paskolų

Statybų bendrovės „Hanner“ vadovas Arvydas Avulis radijo laidoje „Atviras pokalbis“ sakė, kad Darbo partijos siūlymas didinti minimalią algą iki 1500 Lt yra didžiulis iššūkis valstybės biudžetui. Jo nuomone, norint įgyvendinti tokį sprendimą, valstybei tektų papildomai skolintis. Tuo tarpu Darbo partijos atstovas Vytautas Gapšys įsitikinęs, kad tai galima padaryti ir be lindimo į skolas.
Arvydas Avulis
Arvydas Avulis / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Nuo skolų išgelbės daugiau mokesčių

V.Gapšys teigė, kad valstybės biudžetas jau gali skolinti „Sodrai“ be palūkanų arba su mažesnėmis palūkanomis. „Sodra“, V.Gapšio nuomone, pati nedaug skolinasi tiesiogiai, daugiau per Finansų ministeriją.

A.Avulio teigimu, tam, kad valstybės biudžetas taptų didesnis, reikia sudaryti palankesnes sąlygas investuotojams.

Lietuvos įmonės per metus uždirba apie 10 milijardų pelno. Mes siūlome to pelno, kurį įmonės uždirba ir investuoja atgal, neapmokestinti.

„Lietuvos įmonės per metus uždirba apie 10 milijardų pelno. Mes siūlome to pelno, kurį įmonės uždirba ir investuoja atgal, neapmokestinti. Tai dabar ir daro estai. Ir jie dabar turi tris kartus daugiau investicijų vienam žmogui negu lietuviai. Net ne 30 proc., bet tris kartus daugiau investicijų“, – pabrėžė A.Avulis.

Kodėl Estijoje gyventi geriau?

Verslininko teigimu, Estijoje ir atlyginimai –  tiek minimalūs, tiek vidutiniai – yra kur kas didesni nei Lietuvoje:

„Negi mums reikia išradinėti dviratį? Gal padarykim paprastai ir viskas išeis natūraliai. Sudarykime geras sąlygas investuotojams. Jie neišveš tų dešimties milijardų, uždirbtų iš Lietuvos, o juos čia atgal sudės ir tada bus taip, kad darbo jėgos poreikis augs, reikės daugiau darbuotojų. Mes, verslininkai, negalėsime jų nusipirkti už minimalią algą, turėsime mokėti didesnius atlyginimus, kaip tai daro IT (informacinių technologijų, – red. past.) ar statybų sektoriai“, – mintimis dalijosi „Hanner“ akcininkas.

„Swedbank“ vyriausiasis ekonomistas Nerijus Mačiulis patikslino, kad šiuo metu Estijoje vidutinis atlyginimas yra 50 proc. didesnis nei Lietuvoje, nors išsivystymo lygis kitose srityse nedaug kuo skiriasi nuo mūsų šalies.  

„Viena iš pagrindinių priežasčių yra tai, kad investicijos Estijoje yra labai skatinamos. Ten, kur yra daug investuota į kapitalą, daug lengviau mokėti didesnes algas“, – A.Avuliui pritarė N.Mačiulis.

Žinių radijo laida „Atviras pokalbis“ transliuojama antradieniais, trečiadieniais, ketvirtadieniais, penktadieniais 9.10 val.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius