TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2016 07 19

Atliekų apdorojimo gamykla veiklą Kaune pradėjo skandalu: gyventojai dūsta nuo smarvės

Ramučių gyventojai skundžiasi, kad jau mėnesį naktimis turi kęsti šiukšlių smarvę, kuri atkeliauja iš Ateities plente veiklą šiais metais pradėjusios Kauno mechaninio biologinio atliekų apdorojimo gamyklos (MBA). Aitrus kvapas keliauja garais, kurie išmetami po apdorojimo proceso. Vienus nuo to kvapo pykina, kitiems sukasi galva. Neapsikentę žmonės kreipėsi į įvairias institucijas.
Atliekų perdirbimo gamykla
Atliekų perdirbimo gamykla / Kaunas.lt nuotr.

Smarvę kenčia naktimis

Kvapas, pasak ne vieno jį kenčiančiojo, sklinda po darbo valandų, kadangi tuo metu įjungiama vėdinimo sistema. Tad specialistai, atvažiavę darbo metu, neužfiksuoja jokių pažeidimų.

Imta baimintis, kad su smarve kartu sklinda ir kenksmingos medžiagos – azoto, sieros junginiai, kurių padidintos koncentracijos gali sukelti sveikatos sutrikimus.

Aplinkosaugininkus, politikus bei Bendrąjį pagalbos centrą jie užplūdo skundais. Imta baimintis, kad su smarve kartu sklinda ir kenksmingos medžiagos – azoto, sieros junginiai, kurių padidintos koncentracijos gali sukelti sveikatos sutrikimus. Raginta visus, kurie jaučia blogumą, kreiptis į sveikatos priežiūros įstaigas.

„Zversos gatvėje – didžiulė smarvė. Neiškentęs paskambinau 112 pagalbos telefono numeriu ir informavau apie šį įvykį, kuris mus kankina jau mėnesį. Operatorė užregistravo pranešimą ir sakė, kad informuos aplinkos apsaugą“, – Ramučių gyventojus vienijančioje „Facebook“ paskyroje guodėsi Karolis Bidlauskas.

„Buvome iškvietę gaisrinę, skambinome aplinkosaugai. Reikia visiems Ramučių gyventojams vienytis, blokuoti įvažiavimą į gamyklą, kad niekas nerūšiuotų tų šiukšlių tol, kol nebus sudėti papildomi filtrai ir padaryti išsamūs tyrimai. Tyrimus turėtų daryti proceso metu: maždaug nuo 23 val.“, – pasiūlymus praėjusią savaitę bėrė kitas Ramučių gyventojas Albertas Bieliauskas.

„Nepaisant akivaizdžių technologinių problemų, įmonės veiklos stabdyti neketinama. Motyvuojama, kad atliekami įmonės tvarkymo darbai. Tačiau yra žinoma, kad gamykla ruošiasi prašyti naujų Taršos Integruotos Kontrolės leidimo sąlygų.

Paprastai tariant, kad galėtų padidinti leistinus išmetimų parametrus. Manau, mūsų situacija bus rimta ir be teisininkų, ekspertų gali būti sunku apginti savo gyvenamąją aplinką“, – tikino seniūnaitė Vesta Steiblienė.

Problema susidomėjo ir Seimo nariai

Liepos 15 d. Kauno MBA, siekdami paskatinti kuo greičiau spręsti iškilusią problemą, lankėsi Seimo nariai Antanas Nesteckis ir Raminta Popovienė, Kauno rajono savivaldybės atstovai.

„Pasak gamyklos vadovo Kęstučio Balčiūno, kvapas į Ramučius keliauja garais, kurie išmetami po apdorojimo proceso. Nustatytų taršos normų jie neviršija, tačiau kvapas yra akivaizdžiai per stiprus.

Nuotr. iš asmeninio archyvo/Antanas Nesteckis
Nuotr. iš asmeninio archyvo/Antanas Nesteckis

Gamyklos vadovas patikino, kad netrukus atliekos bus pradėtos purkšti probiotikais. Tikimasi, kad jie neutralizuos kvapus ir problemos neliks. Jei, vis dėlto, taip kvapų pašalinti nepavyks, manau, Kauno MBA turės pasirūpinti papildomais filtrais, kurie neleistų šiukšlių smarvei sklisti į aplinką“, – savo apsilankymą įvertino A.Nesteckis.

Pasak jo, kol problema bus išspręsta, K.Balčiūnas politikams pažadėjo, kad garų išmetimas bus ribojamas per pusę – tai turėtų stipriai sumažinti kvapų sklidimą.

„Bakterijas jie pils... Nebent lėktuvu. Ir ant visų Ramučių. Tuoj mes būsim Smardučiai“, – taip į gamyklos vadovo planus sureagavo Ramučių gyventojai.

„Kada baigsis tas košmaras? Per uždarus langus dvokia. Galvas skauda. Pykina“, – su viltimi teiravosi dar viena Ramučių gyventoja.

Siūlo stabdyti veiklą

Reaguojant į Ramučių gyventojų skundus, pirmadienį Kauno rajono savivaldybėje įvyko pasitarimas, kurio metu Kauno rajono savivaldybės meras Valerijus Makūnas pabrėžė, kad savivaldybė sieks, jog nemalonių kvapų gyvenvietėje neliktų.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Valerijus Makūnas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Valerijus Makūnas

„Tai nenormalu. Žmonių gyvenimo kokybė – svarbiausia“, – tvirtino meras.

Tai nenormalu. Žmonių gyvenimo kokybė – svarbiausia, – tvirtino Kauno rajono meras.

Prie bendro stalo su bendruomenės atstovais ir savivaldybės vadovybe sprendimų ieškojo Kauno regiono atliekų tvarkymo centro direktorius Kęstutis Balčiūnas, Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Kauno departamento ir Aplinkos ministerijos Kauno regiono aplinkos apsaugos departamento Kauno agentūros atstovai.

Ramučių bendruomenės atstovai buvo kategoriški. Jie kaltino Aplinkos ministeriją, kad ji nesiryžta laikinai sustabdyti įmonės veiklos, kaip tokiais atvejais daroma civilizuotame pasaulyje, ir išsiaiškinti, kas padaryta ne taip ir ką reikia daryti, kad problemos neliktų. Gyventojams du mėnesius nebuvo pateiktas įmonės vadovybės veiksmų planas.

„Gyvename kaip tvarte – kvapas siaubingas, o sprendimo nėra“, – pyko V.Steiblienė.

Moteris įsitikinusi, kad informacija nuo žmonių slepiama.

Ramučių bendruomenės pirmininkas Arūnas Kmieliauskas situaciją įvardijo kaip ekologinę katastrofą.

„Bjaurus kvapas jaučiamas net namų viduje. Atsiranda sveikatos sutrikimų. Kur dėtis 2000 gyventojų? Kokia bus kompensacija? Įvykus tokio lygio taršai civilizuotame pasaulyje pirmiausia yra laikinai stabdoma įmonės veikla, toliau tikrinama technologija, daromi įrangos atnaujinimai, testuojama ir tik tada vėl iš naujo paleidžiama veikla. Toks eiliškumas yra civilizuotame pasaulyje! O pas mus teršiama ir toliau – ir taip kiekvieną dieną”, – piktinosi A.Kmieliauskas.

Taršos normų neviršija

Atliekų apdorojimo gamyklos vadovas K.Balčiūnas teigė, kad nemalonūs kvapai iš gamyklos į aplinką patenka iš kompostuojamų biologinių atliekų.

„Pasitarę su specialistais, planuojame probiotikais išpurkšti visas gamybines zonos. Tikimės, kad po to kvapų neliks“, – sakė K.Balčiūnas.

Jei priemonė neveiks, bus statomi papildomi filtrai. Aplinkos ministerijos Kauno regiono aplinkos apsaugos departamento direktoriaus pavaduotojas Drąsutis Šuopis pastebėjo, kad praktika patvirtina šios priemonės veiksmingumą.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Kauno departamento skyriaus vedėjo pavaduotoja Inga Šinickienė tvirtino, kad pagal gyventojų skundą, su jais iš anksto suderintu laiku, buvo atliktas galimo kvapo gyvenamojoje aplinkoje patikrinimas. Kvapas gyvenamosios aplinkos ore nebuvo jaučiamas. Planuojama atlikti antrą patikrinimą, vėjui pučiant į gyvenvietės pusę. Radę pažeidimų, būtinų veiksmų imsis aplinkosaugininkai.

V.Makūnas apgailestavo, kad nauja įmonė turi tiek rimtų trūkumų ir pradėjo veiklą skandalu. Meras mano, kad tokia situacija diskredituoja atliekų tvarkymo idėją Lietuvoje.

„Reikia tiesiogiai bendrauti su žmonėmis, juos informuoti ir skubiai taisyti broką“, – kalbėjo meras.

„Gerai, jei padės probiotikai. Bet tai ne sprendimas. Reikia nustatyti kvapo priežastį ir ją pašalinti“, – kalbėjo raštą Aplinkos ministerijai jau išsiuntusi Seimo narė R.Popovienė.

Projektą „Kauno regiono komunalinių atliekų tvarkymo sistemos plėtra“ įgyvendino VšĮ Kauno regiono atliekų tvarkymo centras. Bendra vertė – 34,4 mln. eurų. Projekto tikslas – Kauno regiono gyventojams tiekti ekonomiškas, saugias aplinkai ir visuomenei atliekų tvarkymo paslaugas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius