-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2012 06 22

Atlygio nesulaukiantys aštuoni Lietuvos jūrininkai įstrigo Italijos uoste

Keli mėnesiai be atlyginimo, namuose artimiesiems atjungtas vanduo, elektra, vėluojančios skolos bankams – tokios bėdos užklupo kelis Lietuvos jūrininkus, nesulaukiančius atlygio už darbą su gimtosios šalies vėliava plaukiančiame laive. Aštuoni Lietuvos jūrininkai dirba laive „Global 1“, kuris priklauso Lietuvos kompanijai „Baltijos grupė“. Šiuo metu laivas prisišvartavęs Italijos uoste, jūrininkai čia ketina stovėti kol sulauks uždirbto atlygio.
Klaipėdos uostas
Klaipėdoje įsikūrusi bendrovė „Baltijos grupė“ atlyginimų jūrininkams nemoka jau kelis mėnesius. / Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr.

„Man didžiulis stresas“, – sakė klaipėdietė Aleksandra, kurios vyras Michailas Skvarcovas laive dirba kapitonu. Anot moters, per 45 darbo metus vyrui buvo visko – jis ir skendo, ir apdegė, ir buvo užpultas, tačiau atlygį visada gaudavo laiku, nebent kiek pavėluotą.

„Šioje kompanijoje jis tik dabar pradėjo dirbti, jį įkalbėjo plaukti vieną reisą, tris, keturis mėnesius ir štai kaip nutiko“, – sielojosi moteris.

Areštavo laivą

Anot laivo kapitono M.Skvarcovo, situacija susidarė gana rimta. Kai kurie įgulos nariai atlyginimo negavo tris, kai kurie jau keturis ar penkis mėnesius. 

„Antrojo šturmano situacija bloga, jam namuose atjungė elektrą, dujas, telefoną, reikėjo parduoti automobilį, o jis tikrai geras savo srities specialistas“, – sakė kapitonas.

„Antrojo šturmano situacija bloga, jam namuose atjungė elektrą, dujas, telefoną, reikėjo parduoti automobilį, o jis tikrai geras savo srities specialistas. Bloga situacija ir virėjui, kiti įgulos nariai turi paskolų banke, kurias turi reguliariai mokėti“, – sakė Italijoje kartu su įgula užstrigęs kapitonas.

Jo teigimu kompanijos atstovai šią savaitę prisiekė sumokėsiantys, tačiau po nedidelę dalį atlyginimo pervedė trims žmonėms. 1 000 eurų sulaukė virėjas, 1 500 kapitonas bei dar vienas įgulos narys.

„Ilgai laikiausi, kol žadėjo, tačiau jau gana, esu įgulos pusėje. Pranešiau Italijos uosto, kuriame stovime, kapitonui, jog įgula negauna atlyginimų. Kapitonas paėmė dokumentus, laivas dabar yra areštuotas. Penktadienį vėl sulaukiau savininko laiško, jis žada mokėti ir kviečia dirbti, laukiu įgulos, kad pasitartume, tačiau nemanau, kad kažkas pasikeis. Lauksime kol sumokės. Maisto ir vandens turime dar geram mėnesiui“, – pasakojo M.Skvarcovas. 

Bendrovės „Baltijos grupė“ nuotr./Laivas „Global“ šiuo metu prisišvartavęs Italijos uoste.
Bendrovės „Baltijos grupė“ nuotr./Laivas „Global“ šiuo metu prisišvartavęs Italijos uoste.

Jūrininkai Italijoje kreipėsi į Tarptautinę jūrininkų organizaciją. Ši kreipėsi į savininkus ir sulaukė atsako, jog su jūrininkais bus atsiskaityta. Ši organizacija gali imtis ir kitokių priemonių, ji neleis pajudėti laivui, kol savininkai neatsiskaitys. Kiekviena prastovėta diena savininkams reiškia dar didesnius nuostolius.

„Kai atėjau čia dirbti, mūsų darbo apimtys padvigubėjo. Prieš tai buvusi įgula perveždavo po porą krovinių per mėnesį, o mes nugabename keturis. Nepaisant to, atlygio nemoka“, – apgailestavo kapitonas.

Mokėjo laiku

Kai kurie jūrininkai šioje kompanijoje jau ne naujokai ir iki šiol dėl atlyginimų nebuvo kilę jokių problemų. Tačiau bendrovė susidūrė su nemalonumais, kuomet neseniai įsigytas kitas kompanijos laivas iš Afrikos į Korėją gabeno krovinį ir jis buvo apgadintas. Krovinio savininkai pateikė apie 1,2 mln. dolerių vertės žalos ieškinį, draudimo kompanija jį atsisakė mokėti. Algų, kaip teigiama, nesulaukia ir šio laivo įgula.

„Turbūt kompanijai gresia bankrotas“, – svarstė kapitonas. Be raginimų ir pažadų toliau dirbti, įgula sulaukė ir grasinimų, buvo išvadinta negražiais vardais. Be to, kapitono teigimu, bendrovės vadovas kone kas mėnesį su savo žmona atostogauja užsienyje. Jo teigimu, jei nėra pinigų, neturėtų būti ir atostogų. 

Su kompanijos vadovu Ivanu Mazuru penktadienio pavakarę susisiekti nepavyko, jis nekėlė telefono ragelio.

Situaciją žino

J.Andrijauskaitės nuotr./Lietuvos jūrininkų sąjungos pirmininkas Petras Bekėža.
J.Andrijauskaitės nuotr./Lietuvos jūrininkų sąjungos pirmininkas Petras Bekėža.

Lietuvos jūrininkų sąjungos pirmininkas Petras Bekėža teigė žinantis nemalonią situaciją ir sakė, jog tokia nemaloni dalia šalies jūrininkus buvo ištikusi jau seniai. Esą visko būdavo – atlyginimai vėluodavo, bet taip ilgai užlaikyti nebuvo jau senokai. 

„Šnekėjau su vadovu, jis sakė, jog kompanijoje yra itin sunki padėtis, atlyginimai nemokami. Praėjusią savaitę, kuomet susitikome, jis žadėjo, jog atlyginimai dalimis bus mokami. Aš jam siūliau sudaryti mokėjimų grafiką, jo dar nemačiau, kitą savaitę paraginsiu dar kartą“, – sakė P.Bekėža. 

Jis teigė, jog Lietuvoje galioja teisės aktai dėl laivų arešto. Jei savininkas nemokės atlyginimų, laivą gali tekti parduoti, tuomet bus atsiskaityta su įgula.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius