Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 05 24

Atnaujintame „Juventos“ gimnazijos stadione nebelieka vietos darbui su vaikais gatvėje?

Organizacija „Vilnius social club“, dirbanti su vaikais gatvėje, kartą per savaitę vaikams rengia futbolo treniruotes „Juventos“ gimnazijos stadione, Naujininkuose. Vis dėlto neseniai, pasak organizacijos atstovų, gražiai idėjai iškilo pavojus – bandoma apmokestinti stadioną, o šią gražią iniciatyvą išstumti iš mokyklos stadiono. Tiesa, gimnazijos direktorė ramina – suderinus grafiką, kad jis nesikirstų su mokyklos auklėtinių pamokomis stadione, bendradarbiavimas su organizacija ir toliau tęsis.
„Juventos“ gimnazijos stadionas
„Juventos“ gimnazijos stadionas / „Vilnius social club“ nuotr.

Prancūzas Cedricas Raffieras, įsteigęs „Vilnius Social Club“, kreipėsi į 15min, pasakodamas, kad minėtos gimnazijos stadionas visuomet buvo svarbi vieta, kurioje rinkosi vaikai, su kuriais organizacija dirba.

„Tai – vienintelė vieta Naujininkuose, prieinama visiems, kurioje galima žaisti futbolą. Trejus metus jau ten vyksta mūsų rengiami nemokami futbolo užsiėmimai kartą per savaitę. Šie užsiėmimai visiškai atviri visiems ir nekainuoja nė cento. Tai – vieta, kur kartą per savaitę susivienija žmonės ir kartu žaidžia“, – džiaugiasi iki šiol sklandžiai jame vykusiu darbu Cedricas.

Stadionas iki šiol buvo apleistas, todėl, pasak jo, nelabai kam ir rūpėjo, ką gi organizacijos nariai jame daro. Situacija pasikeitė, kai prieš mėnesį stadionas buvo renovuotas ir staiga tapo visiems įdomus.

Pasak Cedrico, tuomet pasikeitė ir gimnazijos direktorės Irinos Ignatavičienės bendravimas su futbolo programos vaikams gatvėje sumanytojais.

„Atvirai nėra pasakoma, bet man susidaro įspūdis, kad ji nori, jog mokėtume pinigus. Šiandien iš jos išgirdau, kad niekas nebegalės ateiti į stadioną, jis bus tik nuomojamas. Ji taip pat sakė, kad nežino, kada dabar galėsime ateiti, nors stadionas, mano žiniomis, tebebūna laisvas“, – pasimetęs kalbėjo „Vilnius social club“ įkūrėjas.

Trečiadienį jam lankantis stadione su vaikais ir kitais organizacijos nariais atėjo ne itin gerai nusiteikęs futbolo treneris su komanda ir pranešė, kad stadioną jis nuomoja. Jis teigė, kad yra susitaręs su direktorę dėl keturių treniruočių per savaitę.

„Mums nė nepranešė apie tai, nors turime bendradarbiavimo sutartį, todėl šiandien (ketvirtadienį – 15min) ėjau į mokyklą pasikalbėti su direktore“, – pasakoja Cedricas.

Anot jo, rezultatas šiuo metu toks: Naujininkuose nebeliks vietos, kurioje jaunuoliai gali laisvai ir nemokamai žaisti futbolą.

„Iš tų, kurie neturi pinigų, atimamos paskutinės galimybė. Tie, kurie turi pinigų, gali toliau žaisti. Tai ko galima tikėtis iš mūsų paauglių ir jaunuolių kurie turi užaugti tokioje sistemoje?“ – retoriškai klausė jis.

Pasak Cedrico, panašu, kad gimnazijos direktorė tiesiog savivaliauja.

„Prieš metus norėjome ten organizuoti renginį, o gavome atsakymą, kad rastume traktorių ir sutvarkytume stadioną, tuomet ji pažiūrės, ką su mumis daryti. Šiandien man buvo pasakyta, kad mes patys kalti, nes nepadėjome renovuoti stadiono. Bet atleiskite, o kodėl ir iš kokių pinigų socialiniai darbuotojai turi renovuoti mokyklos stadioną?“, – klausė Cedricas.

Situacija vyrui atrodo tiesiog beviltiška. „Ar visur turi būti viskas mokamai? Ką galime pasiūlyti tiems, kurie nieko neturi? Kodėl teikiame prioritetą tiems kurie sumoka, o ne vietiniams vaikams ir jaunuoliams? Kyla daug klausimų... Kur savivaldybė? Politikai? Naujininkų bendruomenė? Kaip norime kartu gyventi? Kodėl direktorė daro tai, ką nori, o mes negalime išreikšti savo pozicijos? Kodėl mokykla pati skatina socialinę atskirtį?“, – retoriškus klausimus kėlė Cedricas.

Savivaldybė: reikės pergalvoti poelgius

Šią situaciją išgirdęs Vilniaus savivaldybės administracijos direktorius Povilas Poderskis 15min teigė, kad „Vilnius Social Club“ teikia gyvybiškai svarbią paslaugą miestui.

„Jiems svarbūs vaikai, kuriuos kiti apleido. Dažnai – tai paskutinė viltis šiems vaikams. Šiai veiklai turi būti sudarytos visos sąlygos ir žinau, kad mokyklos vadovybė savo poelgius ir požiūrį pergalvos. Savivaldybė tai užtikrins“, – žadėjo jis.

Mokesčio imti ar organizacijos vyti iš stadiono nežada

Gimnazijos direktorė Irina Ignatavičienė, žurnalistės paprašyta pakomentuoti situaciją, prisipažino, kad klausimas „labai įdomus“.

„Su šia organizacija turime bendradarbiavimo sutartį. Vakar buvo atėjęs atstovas iš tos organizacijos ir jis informavo, kad tuo metu, kai jie atėjo treniruotis į mūsų stadioną, tuo metu mūsų mokiniai buvo stadione. Anksčiau stadiono kiliminė danga buvo suplėšyta, todėl savo mokiniams neleisdavome jame sportuoti, kad nesusižalotų, kad nebūtų traumų“, – komentavo ji.

Pasak I.Ignatavičienės, šiuo metu jis renovuotas, palankios oro sąlygos, todėl pamokas stadione leidžiama vesti.

„Susitarėme šiandien susitikti popiet su atstovu iš organizacijos, kad suderintume laiką, nes dubliuotųsi mūsų pamokos ir jų. Man labai nemalonu, kad jos atstovai iškart skundžiasi žurnalistams. Čia stebuklas“, – kalbėjo ji.

Gimnazijos direktorė tikino, kad tikrai organizaciją įsileis į stadioną.

„Vakar jų atstovas atėjo, kai negalėjau skirti daug laiko, nes buvo numatytas pasitarimas savivaldybėje. Kadangi šiuo metu vyksta egzaminai, turėjau dalyvauti instruktaže, o prieš tai buvo paskutinis skambutis. Atstovas iš organizacijos ilgai manęs laukė, taip atsitiko. Mes sutarėm dėl šiandienos laiko, todėl esu nustebusi, kad mūsų partneriai taip elgiasi“, – prisipažino ji.

Planų imti užmokestį už tai, kad ne gimnazijos mokiniai sportuotų stadione, anot jos, nebuvo ir nėra. „Patalpas mes nuomojam laisvu nuo ugdymo proceso metu. Na, vis tiek derinsim tą klausimą – šiandien susitikimas paskirtas. Aišku mes norėtume, kad gimnazijos stadione būtų kuo daugiau Naujininkų sportuojančio jaunimo, viskas dėl to ir buvo iki šiol daroma. Ne tik jauni, bet ir pagyvenę žmonės pas mus lankosi. Jokio mokesčio mokykla iki šiol neėmė“, – sakė gimnazijos direktorė.

TAIP PAT SKAITYKITE multimedijos projektą: Vaikai ir jaunuoliai gatvėje. Pagalba ateina

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius