Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2018 04 06

Atnaujintas Kauno Dainavos parkas įtinka ne visiems: iki karstyklių vaikams plaukti valtimi?

Pernai kovą Kauno valdžia pompastiškai paskelbė Dainavos parko atnaujinimo planus. Projektą planuota įgyvendinti iki lapkričio, tačiau darbai, rodos, užsitęsė. Nors darbininkai parke nebesilanko jau daugiau nei mėnesį, pasakyti, kad projektas užbaigtas, būtų drąsu – sukurta infrastruktūra naudotis lankytojai negali dėl visur telkšančių balų. Kauno miesto savivaldybė teisinasi, kad darbai nebaigti.
Dainavos parkas Kaune
Dainavos parkas Kaune / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Penktadienio rytą socialiniame tinkle „Facebook“ ėmė sklisti kaunietės Kristinos pranešimas, kuriame ji išdėjo viską, ką mano apie tariamai sutvarkytą Dainavos parką.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Dainavos parkas Kaune
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Dainavos parkas Kaune

„Ar jums atrodo čia viskas gerai? Gal kol galim pareikšti nuomonę, tai ir reiškime, kad ateityje išvengtume tokių dalykų. Gal visuotinė reakcija visgi kažką gali pakeisti? Parkų atnaujinimo idėja nuostabi. Įrengti vaikams žaidimų aikšteles – puiku. Tik, deja. Pagal vaizdą, pamatytą parke – net nežinai, ką galvoti. Kreipiuosi į sąmoningus piliečius ir žmones, kuriems tikrai rūpi miestas. Galbūt jūs žinote, kas atsakingas už galutinį rezultatą ar ką turėtų pasiekti tas vaizdas?

Ar niekas neatsakingas už tai, jog šalyje, kur lietaus ir saulės santykis neprimena šiltųjų kraštų, nepamąstyta apie tai, kokiu būdu įmanoma vaikams naudotis stadionu parke (užjaučiu mokinius, kurie turi sportuoti tokiame stadione). Kaip prieiti prie tų karstyklių? Nebent valčių nuomą šalimais įsteigti. Įėjimas į parką irgi nuteikia įdomiai, kai pamatai, jog nepakako, matyt, medžiagų pabaigti darbams ir nutiesti taką, jog per purvą netektų bristi. Neatnaujintame parke komforto buvo daugiau“, – mintis pranešime dėstė Kristina.

Pudra broko nepaslėpsi

Komentuodama situaciją 15min portalui, kaunietė tikino, kad pati parko sutvarkymo idėja – puiki, tačiau viskas nebuvo apgalvota iki galo.

„Liūdna, kad viskas taip daroma. Tikriausiai sąmatose įskaičiuoti jau tie drenažai ir pan., tad kaip galima teigti, kad dar neužbaigti darbai? Darbininkų jau kokį mėnesį nematome. O kol dirbo, juk neisi, nesakysi, kas ne taip. Manai, kad dirbantys žmonės žino, ką daro.

Anksčiau parke tikrai taip vanduo nesikaupdavo, pliurzių tokių nebūdavo, o ir patekimas į jį būdavo paprastesnis. Dabar reikia aplink apeiti, kad įeitum, nes takelis virtęs purvynu. Pritrūko asfalto nutiesti taką iki galo?

Stadionas nepriklauso parko teritorijai? O tai jis – ne savivaldybės? Koks skirtumas, nejau vaikai turi sportuoti tokioje baloje? Lai žino, kad žmonės nėra kvaili, kad pastebi, kaip vykdomi darbai. Galbūt bus darbštesni tvarkydami kitus parkus“, – tikino Kristina, vis dėlto pasidžiaugusi tuo, kiek daug Dainavos parke įrengta įdomios infrastruktūros.

Drenažą įrengė jau prieš metus

„Apleistas, pavasarį ir rudenį apsemtas, tamsus parkas, pro kurį būdavo baisu praeiti. Turbūt tokį Dainavos parką iki šiol įsivaizdavo nemažai aplinkui gyvenančių kauniečių. Tačiau mes norėjome pokyčių – sutvarkysime parką taip, kad šis virstų šiuolaikiška laisvalaikio erdve ir mikrorajono traukos centru“, – dar pernai metų kovą žadėjo Kauno miesto savivaldybės tarybos Sporto, turizmo ir laisvalaikio komiteto pirmininkas Andrius Palionis.

Parko sutvarkymo konkursą laimėjusios bendrovės „Avona“ darbuotojai jau prieš metus vedžiojo požemines komunikacijas, kurios parko teritorijoje turėjo neleisti susidaryti baloms. Įrenginėjo lietaus nuotekų sistemas. „Avona“ darbų vykdytojas Gytis Donauskas neabejojo, kad tai bus vienas gražiausių parkų Kaune. Tačiau kaip jis buvo nuolat apsemiamas, taip ir liko.

Šiandien pakalbinti Kauno miesto savivaldybės atstovai tvirtina, kad tiek Dainavos, tiek ir Kalniečių parko rekonstrukcijos dar nėra užbaigtos. Pasak Aplinkos apsaugos skyriaus vedėjos Radetos Savickienės, skirtingose vietose dar vykdomi darbai. Situacija dėl apsemtų vietų jai yra žinoma.

„Tos vietos bus sutvarkytos per kelias artimiausias savaites. Vandeniui susigėrus į gruntą, bus įrengtas viršutinis žaidimo aikštelių guminės dangos sluoksnis. Ar prireiks papildomų drenažo vamzdžių? Vasarą, net ir per didžiausias liūtis, vanduo anksčiau susigerdavo, tačiau dabar po žiemos (didelis įšalas, vanduo per įšalusią žemę neprasisunkia žemyn) pastebėta, kad keliose konkrečiose vietose reikia papildomo drenažo vamzdžių. Jie ir bus įrengti artimiausiu metu“, – tikino ji.

Sutartyje numatyta darbus baigti iki šių metų birželio vidurio, bet rangovas, anot savivaldybės atstovų, stengsis darbus užbaigti kuo greičiau. Kai tik pasausės vietos, kuriose telkšo balos, bus uždėtos guminės dangos, šalinami trūkumai.

Projektas pradėtas 2016 m. pabaigoje. Jo vertė – 660 tūkst. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius