-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2021 05 10

Atrinktas kandidatas į ES Bendrąjį Teismą

Pirmadienį pirmą kartą surengta atranka į Europos Sąjungos Bendrąjį Teismą vykdant pokalbius su visais pretendentais. Darbo grupė, skirta pretendentų atrankai į ES Bendrojo Teismo teisėjo pareigas organizuoti, po pokalbių su 8 pretendentais, daugiausia balų skyrė Virgilijui Valančiui.
Virgilijus Valančius
Virgilijus Valančius / teismai.lt nuotr.

Virgilijaus Valančiaus kandidatūrai į ESBT teisėjus turės pritarti Vyriausybė. Po to, kai jai pritars Prezidentas, bus pasikonsultuota su Seimu. Įvykdžius šias procedūras, prieš valstybių narių vyriausybėms bendru sutarimu skiriant ESBT teisėją, kandidato tinkamumą dar vertins ir specialus pagal Europos Sąjungos teisę sudarytas komitetas.

Darbo grupę sudarė: teisingumo ministrė Evelina Dobrovolska, Seimo kanceliarijos Teisės departamento direktorius Andrius Kabišaitis, Mykolo Romerio universiteto Teisės mokyklos Tarptautinės ir Europos Sąjungos teisės instituto direktorius Saulius Katuoka, Vilniaus universiteto Teisės fakulteto Baudžiamosios teisės bendrosios dalies mokslo centro vadovas Jonas Prapiestis, Lietuvos Aukščiausiojo Teismo teisėjas Artūras Ridikas, Vytauto Didžiojo universiteto Teisės fakulteto dėstytojas Tomas Veršinskas.

Siekiant atrankos viešumo ir skaidrumo, šiemet pirmą kartą informacija apie pretendentus į ESBT teisėjo poziciją skelbta viešai.

ESBT sudaro du teisėjai iš kiekvienos valstybės narės. Jie skiriami šešerių metų kadencijai su teise paskirti kitai kadencijai.

Teismas nagrinėja fizinių ar juridinių asmenų pareikštus ieškinius dėl ES institucijų teisės aktų, valstybių narių ieškinius ES Komisijai ir Tarybai, ieškinius dėl ES institucijų tarnautojų padarytos žalos atlyginimo, intelektinės nuosavybės srityje ir pan.

Preliminariai Lietuvos Respublikos pasiūlytas kandidatas teisėjo pareigas ESBT pradėtų eiti 2021 m. antrą pusmetį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius