Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 04 04

Atsakė į klausimus apie tymus: ar galima užsikrėsti lauke, ar nuo viruso apsaugo kaukė?

Balandžio 4-osios duomenimis, Lietuvoje šiais metais jau registruoti 397 susirgimų tymais atvejai. Sergančiųjų skaičius auga kasdien. Tendencijos išlieka tos pačios – daugiausiai ligos atvejų nustatoma Kauno mieste ir rajone: atitinkamai 202 ir 58 atvejai. Tuo metu Vilniaus mieste sergamumas tymais kelis kartus mažesnis ir, atrodo, stabilizavosi – jau kelias dienas išlieka registruoti tie patys 37 atvejai.
Tymai
Tymai / 123rf.com nuotr.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC) ketvirtadienį kvietė stebėti video konferenciją „Viskas apie tymus“. Joje buvo atsakoma į žiūrovų klausimus.

ULAC Imunoprofilaktikos skyriaus vedėja Daiva Razmuvienė pasakojo, kad sergančiojo dėvima medicininė kaukė aplinkinius nuo infekcijos gali apsaugoti iki 3 valandų.

Tačiau ją reikia mokėti užsidėti ir nusiimti. Nusiimti kaukę reikėtų laikant pirštais už raištelių ir ją įdėti tiesiai į vienkartinį maišelį, jį užrišti ir išmesti į šiukšlių dėžę. Po to iškart kruopščiai nusiplauti rankas, nes tymai gali plisti ir per jas, kaip ir 80 proc. kitų infekcinių virusinių ligų.

Jeigu jūsų kūne yra pakankamai daug antikūnų, 200 ir daugiau, galite būti ramūs, jums nereikia skiepytis.

D.Razmuvienė atkreipė dėmesį, kad tymų virusas lauke, ypač šiltą saulėtą dieną, neplinta – ne tik temperatūra, bet ir ultravioletiniai spinduliai sunaikina virusą. Tačiau uždarose patalpose, ant įvairių paviršių virusas gali išbūti gyvybingas iki dviejų valandų.

D.Razmuvienė pažymėjo, kad virusas labai lakus, plinta oro lašeliniu keliu. Todėl akis į akį bendraujant su užsikrėtusiu žmogumi tikimybė užsikrėsti išlieka net lauke. Todėl reikia galvoti apie kosėjimo ir čiaudėjimo kultūrą, kosint ir čiaudant prisidengti veidą, geriausia net ne ranka, o aklūne.

Rizikos grupėje 30–45 metų žmonės

Norint sužinoti, ar organizmas turi imunitetą tymų virusui, pirmiausia rekomenduojama atlikti laboratorinį tyrimą iš kraujo.

„Tai yra vadinamasis imunoglobulino G tyrimas. Jeigu jūsų kūne yra pakankamai daug antikūnų, 200 imunoglobulino G ir daugiau, galite būti ramūs, jums nereikia skiepytis – imunitetą turite“, – aiškino D.Razmuvienė.

Jei žindanti mama turi imunitetą, su pienu ji gali naujagimiui perduoti antikūnų.

Didžiausia duobė, kai skiepijimų apimtys ir skiepų kokybė šlubavo, yra tarp 30–45 metų žmonių. Manoma, kad šioje amžiaus grupėje gali būti apie trečdalis žmonių be imuniteto.

Šiandien Lietuvoje dažniausiai serga 28–44 metų žmonės.

VIDEO: Tymai: ką būtina žinoti apie šią pavojingą ligą?

Nėščiosioms reikia pasisaugoti

D.Razmuvienė pažymėjo, kad skiepytis MMR vakcina negali nėščios moterys. Be to, pasiskiepijus nuo tymų nerekomenduojama pastoti mėnesį ar net du. Nerekomenduojama skiepytis ir krūtimi žindant kūdikį, nors kai kuriose šalyse tai daroma.

„Jei žindanti mama turi imunitetą – buvo skiepyta arba anksčiau yra persirgusi tymais ir įgijusi imunitetą visam gyvenimui – su pienu ji gali naujagimiui perduoti antikūnų“, – sakė D.Razmuvienė.

Lietuvoje cirkuliuoja ne tik įvežtiniai tymų virusai, atkeliavę, tarkime, iš Ukrainos. Šiuo metu jau suaktyvėjo ir vietiniai tymų virusai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius