Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 04 14

Atsinaujinęs Raudonasis Kryžius Klaipėdoje ukrainiečiais rūpinosi dar prieš karą

Nors Lietuvos Raudonojo Kryžiaus (LRK) Klaipėdos skyrius savo veiklą atnaujino vos prieš metus ir po pertraukos turėjo tik kelias dešimtis savanorių, šiandien skyrius subūręs beveik 200 asmenų komandą. Ji aktyviai dalyvauja LRK programose ir padeda tiek klaipėdiečiams, tiek į regioną atvykusiems užsieniečiams. Tiesa, užsieniečiais Klaipėdos skyrius aktyviai rūpinosi dar iki karo Ukrainoje.
Raudonojo kryžiaus savanoriai užsieniečiais rūpinosi ir iki karo.
Raudonojo kryžiaus savanoriai užsieniečiais rūpinosi ir iki karo. / Organizatorių nuotr.

Šiandien apie 40 LRK Klaipėdos skyriaus savanorių pluša pabėgėlių registravimo centre, atidarytame Kovo 11-ąją. Pagal Alytaus registracijos centro modelį veikiančioje įstaigoje priimami nuo karo Ukrainoje bėgantys žmonės, jiems suteikiama svarbiausia informacija ir pagalba.

Siekiant padėti į šalį atvykusiems karo pabėgėliams, Klaipėdos skyriuje įkurtas higienos reikmenų punktas. Visi norintys miestiečiai jame gali palikti įvairių priemonių. Jos vėliau bus perduotos į registracijos centrą atvykusiems ukrainiečiams.

Ugnės Martusevičiūtės nuotr./Lietuvos Raudonasis kryžius
Ugnės Martusevičiūtės nuotr./Lietuvos Raudonasis kryžius

„Nors aukojimo tempai, lyginant su punkto atidarymu, šiek tiek atslūgo, džiaugiamės gavę šimtus įvairiausių higienos priemonių: dantų šepetėlių, šampūnų, dušo želė ir kt. Žmonių parama ir gerumas šiuo sunkiu laikotarpiu – itin svarbus. Tiesa ta, kad be pilietiškų žmonių fizinės ir finansinės paramos, mes niekaip negalėtume padėti tokiam gausiam kiekiui ukrainiečių. Todėl esame dėkingi kiekvienam prisidėjusiam“, – teigia LRK Klaipėdos skyriaus vadovė Alina Birbalaitė.

Tiesa, uostamiestyje apsigyvenę užsieniečiai pagalbos sulaukdavo kur kas anksčiau nei prasidėjo karas. Klaipėdoje, kaip ir Kaune, jau kuris laikas veikia LRK infocentrai. Jie teikia informaciją ir būtiniausias paslaugas kitų šalių piliečiams, turintiems arba siekiantiems gauti leidimą gyventi Lietuvoje.

Banguojančios uostamiesčio problemos

Nors LRK Klaipėdos skyriui aktualiausios socialinės problemos ir būtent joms savanoriai bei darbuotojai skiria didžiausią laiko dalį, savitu klimatu pasižyminčiame Klaipėdos regione kyla nemažai gamtinių iššūkių.

„Šilutės rajonas susiduria su sezoniniais potvyniais, todėl labiausiai užtvindytose vietose gyvenantiems žmonėms prireikia humanitarinės pagalbos ar kitų paslaugų, pavyzdžiui, transporto. Tuomet mūsų savanoriai vyksta ten. Pati Klaipėda – uostamiestis su daugybe vandens telkinių. Visuomet yra grėsmė, kad į juos išsilies teršalai arba po stiprios audros reikės padėti atstatyti paplūdimio ruožą. Mūsų skyriaus savanoriai yra tie žmonės, kurie padeda susitvarkyti su šių nelaimių padariniais“, – pasakoja A. Birbalaitė.

Pasak jos, Klaipėdos skyriaus veiklos taip pat orientuotos į tai, kas svarbu visai Lietuvai: skurdo mažinimą, emocinį palaikymą, pažeidžiamų socialinių grupių integravimą į visuomenę. Todėl LRK Klaipėdos skyriuje veikia ne viena savitarpio pagalbos programa.

Lietuvos Raudonojo Kryžiaus nuotr./Lietuvos Raudonasis Kryžius
Lietuvos Raudonojo Kryžiaus nuotr./Lietuvos Raudonasis Kryžius

Viena tokių – Pasirengimo ekstremalioms situacijoms programa. Jos metu atrenkami savanoriai, galintys įsipareigoti bent vieneriems metams. Specialių mokymų metu jie išmoksta kaip reikėtų elgtis ir reaguoti ekstremaliomis sąlygomis – suteikti pirmąją pagalbą sužeistiesiems, taip pat psichologinę ar psichosocialinę paramą.

Klaipėdos skyriuje veikia „Pirmosios pagalbos bendruomenėms“ programa, padedanti stiprinti uostamiesčio visuomenę, apmokant žmones teikti pirmąją pagalbą. Senelių vienišumo mažinimu rūpinasi „Šiltų apsilankymų“ programos savanoriai, o programa „Stipri šeima“ padeda šeimoms su negalia. Skyriaus vadovė teigia, kad į įvairiais LRK veiklas aktyviai įsitraukia uostamiesčio jaunimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius