Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
04 02

Atvykėliai iš posovietinių šalių neturi leidimų būti Lietuvoje, bet galvos dėl to nesuka

Šešių valandų reidas Vilniaus gatvėse – ir visas būrys išaiškintų Lietuvoje nelegaliai esančių bei dirbančių užsieniečių. Tai atvykėliai iš buvusių sovietinių respublikų, tokių kaip Azerbaidžanas, Kazachstanas, Kirgizija, Uzbekistanas. Neturėdami leidimo net būti Lietuvoje, jie dirba pavežėjais, maisto išvežiotojais ir t.t. Kas jų laukia taip įkliuvus? Pasieniečiai tikina sekantys, kad tie pažeidėjai išvyktų patys. Jei ne – juos išsiunčia valstybė.
VSAT pareigūnai. Asociatyvi nuotr.
VSAT pareigūnai. Asociatyvi nuotr. / VSAT nuotr.

Leidimus turi daugiau nei 227 tūkst.

Migracijos departamento kovo 1 d. duomenimis, šiuo metu leidimus gyventi Lietuvoje turi daugiau nei 227,5 tūkst. trečiųjų šalių piliečių. Daugiausia tarp jų Rusijos pradėto karo alinamos Ukrainos piliečių – jiems išduota daugiau nei 86,6 tūkst. leidimų laikinai ar nuolat gyventi.

Toliau sąraše rikiuojasi Baltarusija (beveik 63 tūkst. leidimų) ir Rusija (apie 15,7 tūkst. leidimų). Ketvirti šiame Migracijos departamento pateiktame sąraše yra Uzbekistano piliečiai – su leidimais gyventi Lietuvoje jų turime jau arti 9,5 tūkst.

Atvykėlių iš kitų posovietinių šalių irgi yra ganėtinai gausiai: Kirgizijos piliečiams išduota per 6,6 tūkst. leidimų gyventi, Tadžikistano – 6,3 tūkst., Azerbaidžano – 4,2 tūkst., Kazachstano – 3,5 tūkst. Tarp šių įsiterpia tik Indija, iš kurios atvykusiems Lietuva yra išdavusi daugiau nei 5,2 tūkst. leidimų gyventi.

Migracijos departamento kovo 1 d. duomenimis, šiuo metu leidimus gyventi Lietuvoje turi daugiau nei 227,5 tūkst. trečiųjų šalių piliečių.

Tokie yra oficialūs skaičiai apie tuos, kurie leidimus turi. Tačiau nemažai esama ir tokių, kurie tų leidimų neturi, bet tyliai dirba vienokius ar kitokius darbus tiek Vilniuje, tiek ir visoje Lietuvoje. Dažniausiai, kaip teigia skirtingų institucijų atstovai, statybose arba transporto sektoriuje.

Gatvėje įkliūva pavežėjai

Štai vos šešių valandų reidas šeštadienio vakarą, kuriame kartu su policija dirbo ir Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) pareigūnai, parodė, kad tokių nelegalų vien tarp pavežėjų Vilniaus mieste netrūksta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius