Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 01 17

Auditas Pravieniškių pataisos namuose: žala valstybei siekia beveik milijoną eurų

Teisingumo ministerijos Centralizuoto vidaus audito skyriaus vedėja Dorita Visalgienė teigia, kad atlikus Pravieniškių pataisos namų-atvirosios kolonijos auditą preliminariai galima suskaičiuoti, kad valstybei buvo padaryta beveik milijono eurų žala.
Skirmantas Malinauskas, Dorita Visalgienė, Rasa Kazėnienė, Robertas Krikštaponis
Skirmantas Malinauskas, Dorita Visalgienė, Rasa Kazėnienė, Robertas Krikštaponis / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Pirmieji audito rezultatai buvo dar pernai lapkritį. Tuomet skaičiuota, kad neūkiškai tvarkantis valstybei galėjo būti padaryta 708 tūkst. eurų žala. Dėl to jau kreiptasi į prokurorus. Dabar, baigus auditą, skaičiuojama, kad prie šios sumos tenka pridėti dar 250 tūkst. eurų žalos. Ši informacija taip pat perduota prokurorams.

D.Visalgienė sako, kad ši papildoma žala galėjo būti padaryta dėl neteisingai skaičiuoto nuomojamos parduotuvės ploto. Paaiškėjo, kad parduotuvės nuomininkams buvo leidžiama naudotis dar vienu statiniu ir už jį nieko nemokėti. Negana to, nustatyta, kad nemokamai užleistas statinys – nelegalus.

„Tai yra neįteisinto statinio įstaigos teritorijoje naudojimas. Naudojosi ne pati įstaiga, o privatus juridinis asmuo, kuris turėtų mokėti nuomą už tas patalpas, o parduotuvių patalpų nuoma, kaip žinia, yra brangi. Per keletą metų susidarė apie 250 tūkst. eurų žalos valstybei“, – teigė D.Visalgienė.

Pasak jos, šios patalpos pataisos namų teritorijoje atsirado nelegaliai. Jos iki šiol nėra registruotos jokiuose įstaigos dokumentuose.

„Tik audito metu, fiziškai apžiūrėjus, mes konstatavome, kad ten vis dėlto yra tas statinys, o už tą statinį neimama nuoma“, – teigė auditorė.

Teisingumo ministerijos Centralizuoto vidaus audito skyriaus auditorė Rasa Kazėnienė pridūrė, kad ta pati patalpa nebuvo įtraukta net naujai skelbiant parduotuvės nuomos konkursą šiemet spalį. Tuomet, kai Pravieniškių pataisos namai jau buvo tikrinami. Apie šį konkursą 15min jau rašė išsamiau.

Tačiau dabar aiškėja, kad jame buvo siūloma nuomotis mažiau patalpų, nei paskui bus leista naudotis laimėtojui.

„Darbuotojams buvo žinoma, kad mes aptikome neteisėtą turto valdymą, tačiau naujai skelbiamoje nuomos konkurso medžiagoje sistemingai nebuvo įvertintas šitas patalpų plotas, kuris galimai ateityje būtų padaręs dar didesnę žalą valstybei. Taigi nebuvo atsižvelgta net į rastus pažeidimus audito valdymo metu“, – teigė R.Kazėnienė.

D.Visalgienė sako, kad dabar Teisingumo ministerijos auditoriai tęsia jau pradėtą Kalėjimų departamento auditą, nes pirminiai duomenys rodo, kad jis nesugebėjo tinkamai kontroliuoti pavaldžių institucijų ir net suteikdavo leidimus vykdyti neskaidrius pirkimus.

Naujasis Kalėjimų departamento vadovas Robertas Krikštaponis, tikina, kad po audito bus pradedami tarnybiniai patikrinimai ir bus ieškoma, kas konkrečiai padarė pažeidimus. Taip pat jis akcentavo, kad visą informaciją turi prokurorai, todėl pažeidėjams pirmiausia gresia baudžiamoji atsakomybė.

Jau dabar Pravieniškių pataisos namuose pradėti tarnybiniai patikrinimai dėl keturių darbuotojų veiklos.

Ministro pirmininko patarėjas kovos su korupcija klausimais Skirmantas Malinauskas trečiadienį tikino, kad Pravieniškių pataisos namuose atliktas auditas pirmasis, bet ne ne paskutinis, kurį ketinama atlikti įkalinimo įstaigose.

„Jei jau pirmo audito rezultatai yra tokie, tai iš tikrųjų aiškiai rodo, kad problemų yra sisteminių. Tokių problemų taip pat yra kituose pataisos namuose“, – teigė S.Malinauskas.

15min trečiadienį paskelbė preliminarias Pravieniškių pataisos namų-atvirosios kolonijos audito išvadas. Ištyrusi dvejų metų veiklą Teisingumo ministerija nustatė, kad įstaigoje viešieji pirkimai vyko bet kaip, o pataisos namų vadovybės giminaičių darbovietėms sudarytos išskirtinės sąlygos lobti valstybės sąskaita.

Laikinasis Pravieniškių pataisos namų-atvirosios kolonijos direktorius Dainius Sušinskas neskuba smerkti Teisingumo ministerijos atliktame audite neigiamai įvertintų pavaduotojų Arvydo Stankevičiaus ir Raimundo Grabliausko. Taip pat laikinasis vadovas sako nesutinkantis su visais audite išvardytais trūkumais.

Tuo metu, kai galimai buvo padaryti auditorių nustatyti pažeidimai, Pravieniškių pataisos namams vadovavo Virginijus Ceslevičius, tačiau jis lapkritį buvo nušalintas nuo pareigų, o netrukus pats iš jų pasitraukė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius