Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2015 10 09

Aukštoji matematika su valstybės pinigais: 5 milijonai – pigiau nei 3,44 mln.

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) demonstruoja įdomius matematinius gebėjimus, disponuodama jai skirtomis valstybės lėšomis.
Rinkimai Kaune
Rinkimams reikalingą IT infrastruktūrą ketinama pirkti už numatomą 5 mln. eurų sumą, nors anksčiau pateiktas gerokai pigesnis tos pačios įmonės pasiūlymas VRK pasirodė per brangus. / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Pernai VRK dėl per didelės kainos atsisakė pirkti informacinių technologijų (IT) specialistų paslaugas iš bendrovės „iTree Lietuva“. Tada ši įmonė siūlė VRK informacinę sistemą plėtoti už 11,88 mln. litų arba 3,44 mln. eurų. Dabar ta pati bendrovė VRK siūlo panašius darbus gerokai didesne kaina – beveik 5 mln. eurų. Šįsyk pasiūlyta suma VRK neatrodo per didelė.

Pernai – per brangu. Šiemet – jau ne

Kaip kone visos valstybės institucijos, VRK negali apsieiti be IT specialistų paslaugų. VRK šios paslaugos itin svarbios, o šiuo atveju nuo IT paslaugų tiekėjų didele dalimi priklauso, kaip sklandžiai artimiausius keletą metų vyks rinkimai.

Pernai vykusį informacinės sistemos plėtros ir informacijos tvarkymo paslaugų pirkimą VRK nutraukė. Konkurse buvo vienintelis dalyvis – „iTree Lietuva“ su 11,88 mln. litų pasiūlymu. Jį VRK atmetė, o pirkimo ataskaitoje tokio sprendimo motyvas telpa į tris žodžius: „per didelė kaina“.

Pirkimą VRK organizavo iš naujo, kiek pakeistomis sąlygomis ir reikalavimais. Šįsyk prisistatė jau du dalyviai – „Algoritmų sistemos“ bei „iTree Lietuva“. 15min.lt žiniomis, „iTree Lietuva“, ankstesniam konkursui siūliusi nepriimtinai didelę 3,44 mln. eurų kainą, šįsyk atėjo beveik su 5 mln. eurų vertės pasiūlymu. Įmonės konkurentė – „Algoritmų sistemos“ – VRK paslaugas pasiūlė gerokai mažesne kaina.

Laimėtoją lemia 1,01 balo

Konkurso laimėtoją VRK rinko ne pagal mažiausią kainą, o remdamasi ekonominio naudingumo kriterijumi. Galutiniame vertinime pasiūlymo kaina galėjo sudaryti iki 30 balų.

Maksimalus balas už sprendimo architektūrą – 35, už sprendimo pasikliaunamumą – 20, už paslaugų atlikimo strategiją – 15. Čia, 15min.lt turimais duomenimis, „iTree Lietuva“ surinko maksimalius balus visuose trijuose parametruose, o „Algoritmų sistemoms“ skirti kur kas kuklesni įvertinimai: atitinkamai 26,6, 13,6 ir 14,25 balo. Gerokai mažesnę kainą siūliusi bendrovė pelnė maksimalų balą šioje kategorijoje, tačiau konkurse pirma vieta tenka „iTree Lietuva“.

4 999 960 eurų – tokią sumą dabar pasiryžusi išleisti VRK.

Gerokai brangesnes paslaugas pasiūliusi įmonė galutiniame vertinime surinko 85,46 balo, jos konkurentė – 84,45. Skirtumas tarp varžovių – vos 1,01 balo.

Ar VRK, pernai per brangiu pripažinusi „iTree Lietuva“ pasiūlymą už 3,44 mln. eurų, dabar gali priimti analogišką sprendimą? Panašu, kad ne. Mat, 15min.lt turimais duomenimis, dabartiniam VRK pirkimui numatytas biudžetas siekia 4 999 960 eurų.

Z.Vaigauskas: 5 milijonai – maksimali suma

VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas 15min.lt patvirtino, jog brangesnį pasiūlymą pateikusi „iTree Lietuva“ pripažinta konkurso laimėtoja. Anot jo, sprendimą nulėmė kokybiniai parametrai.

VRK vadovas neslepia, jog šis pirkimas daug kuo panašus į tą, kurį VRK pernai nutraukė. Esą ir tame konkurse norėjo dalyvauti „Algoritmų sistemos“, tačiau tada bendrovė nepajėgė įveikti VRK aukštai pakeltos kvalifikacinių reikalavimų kartelės.

„Buvo daugiau norinčių dalyvauti pernykščiame pirkime. Buvo surašyti aukšti kvalifikaciniai reikalavimai. „Algoritmų sistemos“ pareiškė, kad jie neturi tokių žmonių, kurie atitiktų tokius reikalavimus, ir pasitraukė. Bet paskiau jie apskundė. Liko vienintelis dalyvis, „iTree“, liko kaltinimai, kad čia sąlygos surašytos labai griežtos. Ir mes nusprendėme, kad pirkimą reikėtų pakartoti“, – prisiminė Z.Vaigauskas.

Pasak jo, per didelė „iTree Lietuva“ kaina pernai buvo „vienas iš motyvų“ pirkimui nutraukti.

Aiškindamas, kodėl dabar beveik 5 mln. eurų suma VRK neatrodo per didelė, pašnekovas tikino, jog tai yra maksimali suma, kurią VRK išleis, jei teks organizuoti daug nenumatytų rinkimų ar referendumų.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Zenonas Vaigauskas
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Zenonas Vaigauskas

„Tai yra ketveriems metams, tas visas pasiūlymas. O jeigu konkrečiai išdėstyti per kitus metus, tai „Algoritmų sistemos“ eina su 1,8 mln. eurų, „iTree“ – su 2,3 mln. Ta pati pagrindinė dalis, taip kad skirtumas nėra toks jau baisiai didelis. Ten (ankstesniame pirkime, – aut. past.) buvo treji metai. Suprantat, metų skaičius kitas ir ten yra sudėti visi galimi rinkimai tuose penkiuose milijonuose“, – tęsė Z.Vaigauskas.

Konkurso dalyvę kaltina dempingu

VRK vadovas neslepia netrykštantis simpatijomis „Algoritmų sistemoms“. Anot jo, ši konkurso dalyvė konkurse užsiėmė dempingu, o reali jos paslaugų kaina veikiausiai būtų didesnė nei siūloma.

„Po to turime problemą ir aimanas: kad jiems žmonių trūksta, kad mažai mokame – ir kokybė iškart tampa probleminė“, – aiškina Z.Vaigauskas.

„Mano vertinimu, mums „Algoritmų sistemos“ nori pasiūlyti dempinguojančią kainą. Pirmą kartą, kada jie čia pas mus atėjo („Algoritmų sistemos“ jau yra teikusios paslaugas VRK, – aut. past.), irgi tą pačią problemą turėjome. Po to turime problemą ir aimanas: kad jiems žmonių trūksta, kad mažai mokame – ir kokybė iškart tampa probleminė“, – dėstė Z.Vaigauskas.

Anot jo, pigesniame pasiūlyme būta ir saugumo spragų.

„Mes ir kėlėme aukštus kokybinius reikalavimus, kad sistemoje nebūtų tokių visokiausių dalykų. (...) Jie („Algoritmų sistemos“, – aut. past.) pasiūlė mums techninį sprendimą, kuris yra, saugumo požiūriu, labai abejotinas. Nes „Microsoft“ jau nebepalaiko „Silverlight“ produkto. Dar blogiau – kad jo nebepalaiko krūvos naršyklių“, – techninėmis žiniomis dalijosi VRK vadovas.

Pašnekovas pabrėžia, esą VRK tikslas – ne „taškytis pinigais“, o užtikrinti sklandžią rinkimų ir referendumų eigą, išvengiant rimtų sutrikimų, kokius neseniai patyrė, pavyzdžiui, kaimyninė Lenkija.

„Tegul pasižiūri, kas atsitiko Lenkijoje spalio 1 d. praėjusiais metais. Mes tokių situacijų nebenorime turėti. Turime sukurti sistemą, kuri veiktų daugelį metų ir nesukeltų problemų. Naujos technologijos neišvengiamai reikalauja daugiau pinigų“, – sakė Z.Vaigauskas.

VRK vadovas prognozuoja, kad reali IT sprendimų kaina valstybei sieks gerokai mažiau nei 5 mln. eurų. „Mano vertinimu, čia pinigų taškymo tikrai nėra. (...) Taip, didesnė (kaina, – aut. past.). Bet tada tas pirkimas buvo visai kitam laikotarpiui ir visai kitaip kaina skaičiuojama“, – reziumavo Z.Vaigauskas. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius