-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 04 01 /12:52

Aurelijus Veryga: 8 žmonės gydomi reanimacijoje, 3 pacientams dirbtinai ventiliuojami plaučiai

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga trečiadienį sakė, kad Lietuvoje yra 11 sunkių COVID-19 ligos atvejų. Ministras pripažino, kad laboratorijos kol kas nespėja laiku atlikti visų testų, todėl eilės tebėra. Jo žiniomis, vakar buvo 2300 neištirtų testų, laukiančių eilės, šiandien šis skaičius sumažėjo iki 1800.

A.Verygos teigimu, 108 pacientai šiuo metu stacionare, 8 – reanimacijoje, 3 atvejai – su dirbtine plaučių ventiliacija. 11 atvejų sunkūs, 8 atvejai – nėra ypač sunkūs.

Ministras sutiko, kad tyrimų rezultatų iš tiesų laukti tenka – nespėjama visko padaryti greitai.

„Dar vakar turėjome 2300 neištirtų testų, laukiančių eilės. Šiandien šis skaičius iki 1800 sumažėjo“, – sakė ministras.

Vakar 1900 testų atlikti, šiandien bandomi nauji laboratoriniai pajėgumai kurie, anot ministro, leis sumažinti laukimo laiką.

A.Verygos teigimu, jau yra preliminarios mokslininkų prognozės dėl sergamumo piko ir su jomis susijusių plaučių ventiliavimo aparatų reikalingumas.

„Norime atsakingai įsivertinti, nes dalį jų jau esame užsisakę, dalis jų turėtų pasiekti Lietuvą balandžio viduryje“, – teigė ministras.

Prašė neskelbti prastovų

Ministras kreipėsi į medicinos įstaigų vadovus ir priminė, kad su Valstybine ligonių kasa sutarta, jog gydymo įstaigos pajamų nepraras, todėl pagrindo skelbti priverstines prastovas nėra. Jis ragino nesiųsti medikų atostogų.

Kiek anksčiau buvo paviešinti atvejai, kai gydymo įstaigų administracija į saviizoliaciją išsiųstiems medikams pranešė, kad jie atlygio negaus, kitur buvo skelbiamos priverstinės prastovos.

Kritiką dėl Kinijos vadina neadekvačia

Ministras neadekvačia vadino kritiką dėl to, kad mes priimame apsaugos priemones iš Kinijos. Paklaustas, ar Lietuva užsimerkia prieš anksčiau deklaruotas grėsmes, ministras sakė girdintis pasipiktinimą, kad „tai lėktuvas ne tos šalies panaudotas, tai prekės ne iš tos šalies“.

„Tai jei kolegos žino kokią kitą vietą, kur tų prekių galima įsigyti ir gali pasiūlyti kitą lėktuvą, kuris greičiau pristatys prekes Lietuvai, mes būsime labai dėkingi“, – kalbėjo A.Veryga.

A.Lukašenkos veiksmai kelia susirūpinimą

Baltarusijos prezidento Aliaksandro Lukašenkos kalbos, kad infekcija yra niekis ir nuo jos geriausiai padės žemės ūkio darbai, anot ministro, kelia susirūpinimą.

„Kiek iš tų viešų žinučių ar televizijos reportažų galima vertinti, kiek ta situacija atspindi ar neatspindi realybės, bet iš Baltarusijos vadovo pasisakymo ir tų nufilmuotų vaizdų, kada yra pozuojama sporto rungtynėse, kur yra daug žmonių, ir sakoma, kad to viruso čia nėra, tikrai labai kelia susirūpinimą“, – teigė A.Veryga.

Jis sakė sutinkantis su prezidento Gitano Nausėdos vertinimu, kad tai kelia didelį susirūpinimą ir svarstė, kad, kokia yra tikra situacija, mes nelabai galime žinoti.

Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos (NVSPL) duomenimis, šiuo metu Lietuvoje yra patvirtinti 581 užsikrėtimo koronavirusine infekcija (COVID-19) atvejis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius