Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 03 26 /14:59

Aurelijus Veryga: bus svarstoma neleisti įvažiuoti į Ukmergę

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga sako, kad šiandien bus nuspręsta, ar apriboti įvažiavimą į Ukmergę – šio miesto ligoninėje buvo gydomi trys nuo koronaviruso vėliau mirę pacientai, virusas nustatytas ir 8 medikams. Ministras pranešė, kad greitaisiais testais medikai nebus testuojami, nes šie skirti parodyti persirgimą koronavirusu.

Ketvirtadienio duomenimis, Lietuvoje nustatyta 290 koronaviruso užkrato atvejų, iš jų 17 nustatyta Ukmergėje, tarp užsikrėtusiųjų ir 8 medikai.

Kalbėdamas apie situaciją Ukmergėje, A.Veryga sakė, kad 12 valandą posėdžiaus koordinacinis komitetas, tai – Vyriausybės specialus komitetas, kuriam vadovauja premjeras Saulius Skvernelis.

A.Verygos teigimu, komitetas svarstys bent dalinai riboti judėjimą į Ukmergę.

„Neįleidinėti svečių į miestą, gyventojų judėjimo nesiūlome riboti. Yra suplanuoti paimti 300 mėginių, pradėti nuo pačių pažeidžiamiausių – slaugos ligoninės pacientų, kurių yra 93“, – sakė A.Veryga.

Anot jo, jeigu vaikai vyksta pas senjorus ir veža maisto, kitų būtiniausių dalykų, kyla rizika ligos protrūkiui. Jis vylėsi, kad pagyvenusiais tėvais besirūpinantys vaikai vengia kontakto, maistą palieką prie durų ir pan.

Ministro teigimu, savivaldybės prievolė pasirūpinti tais, kurie negali pasirūpinti savimi.

Ukmergės savivaldybės atstovas: darysime daug tyrimų

Ukmergės rajono administracijos direktorius Darius Varnas ketvirtadienį BNS sakė, kad Ukmergėje bus tiriami visi, turėję kontaktų.

„Gausime mobilią stotelę, kurioje pagal tam tikrus algoritmus tikrinsime visus be išimties žmones, kurie turėjo kažkokių kontaktų su medikais, su ligonine, su sergančiais žmonėmis“, – BNS sakė Ukmergės rajono administracijos direktorius Darius Varnas.

Pasak administracijos vadovo, Ukmergė nenorėtų, kad miestas būtų uždaromas, bet supranta, kad jos gali būti būtinos stabdant viruso plitimą.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro epidemiologė Daiva Razmuvienė, kontaktinių asmenų Ukmergės ligoninėje yra nustatyta daugiau kaip 200.

„Tiems kontaktiniams asmenims, kurie buvo su tais aštuoniais susirgusiais medikais, imami ėminiai“, – sakė ji.

Ukmergėje yra dar trys medicinos įstaigos, jose nė vieno įtariamo ar patvirtino koronaviruso atvejo nenustatyta.

Kol kas netikrina, ar kas pasveiko

Iki šiol pasveikusi tik 1 pacientė nuo koronaviruso. Ar daugiau nėra?

A.Veryga sako, kad anksčiau algoritmas buvo toks – žmogus pasveikęs, jei du tyrimai neparodo ligos. Ministras sakė, kad algoritmą bus stengiamasi padaryti paprastesnį. Dabar, anot jo, orientuojamasi į tai, kad būtų ištirta kuo daugiau naujų atvejų.

Visų medikų kol kas netestuoja

A.Veryga sakė, kad Lietuvą pasiekė daugiau kaip 10 tūkst. reagentų, tyrimų apimtys yra padidintos. Anot ministro, dabar šia prasme esame saugūs, iš viso užsakyta 300 tūkst. vienetų.

„Neišplėtus laboratorijos pajėgumų per dieną galime testuoti 1500 per dieną“, – sakė jis. Anot ministro, išplėtus pajėgumus, bus galima reguliariai tirti medikus, kurių Lietuvoje yra 300 tūkstančių.

Medikai nebus testuojami greitaisiais testais, nes jie labiau rodo persirgimą. SAM dabar aiškinasi, kam geriau atlikti greituosius testus.

A.Verygos teigimu, dabar 970 yra veikiantys plaučių ventiliavimo aparatai, 40 neveikiantys, bet yra verslininkų, kurie pažadėjo juos pataisyti.

„Kol lėktuvas nenusileido su įranga, nebenoriu kažkam iliuzijų suteikti, kai jis nusileis, pranešiu, ką turime“, – kalbėdamas apie tai, kiek dar aparatų turėsime, sakė A.Veryga.

Pasak A.Verygos, planiniai skiepijimai turi būti tęsiami – dėl to teiraujasi labai daug žmonių.

Ministras sakė, kad daugėja psichologinės pagalbos medikams ir visuomenei – psichikos sveikatos centrai persiorientavo į nuotolinių paslaugų teikimą.

Izoliuotis turėjo daugybė NVSC darbuotojų

Trečiadienį Sveikatos apsaugos ministerija pranešė, kad vienam Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Vilniaus departamento darbuotojui patvirtinta koronavirusinė infekcija. Dar trečiadienį jis buvo darbe. Dabar izoliuojasi absoliuti dauguma – 102 NVSC Vilniaus departamento darbuotojų.

Ar liko kam dirbti oro uoste?

„Oro uoste dirbs kiti, šauliai pasitelkiami, galima papildyti sveikatos biuro darbuotojais. Supraskime, kad pasitikimas grįžtančiųjų yra baigtinis procesas“, – sakė A.Veryga.

G.Surplys apkaltino Vilniaus miesto savivaldybę

Trečiadienį paaiškėjo, kad A.Veryga pakeitė įsakymą dėl privalomojo sugrįžusių iš užsienio žmonių karantinavimo. Žiniasklaida apie tai sužinojo atsitiktinai – 15min fotografas oro uoste pastebėjo, kad žmonės nebe gabenami į viešbučius, o keliauja namo.

Žmones, jei turi vietos, kur izoliuotis patys ir pasirašys pasižadėjimus griežtai laikytis karantino, namo išleisti ketinama ketvirtadienį, 15min sakė Vilniaus administracijos direktorius Povilas Poderskis.

Anot G.Surplio, namo keliauja ne visi norintys.

Pasak jo, grįžusiems asmenims NVSC įteikia pasižadėjimą laikytis izoliacijos reikalavimų, atskiria žmones į du srautus – kurie gali ir nori izoliuotis, ir kurie ne.

Pasak jo, jeigu asmuo nėra registruotas Lietuvoje, jis privalo izoliuotis savivaldybės patalpose, o ne pasirinktose patalpose.

G.Surplys aiškino, kad Vilniaus miesto savivaldybė trečiadienio vakarą esą atsisakė izoliuoti to norinčius žmones.

A.Veryga sakė neturintis informacijos apie tai, kad būtų rengiamas projektas, numatantis galimybę mobiliųjų operatorių pagalba sekti žmones, kurie galbūt nesilaiko saviizoliacijos, nors yra pasirašę tokį pasižadėjimą.

Naujausiais duomenimis, policija gavo 321 pranešimą ir pradėjo 6 ikiteisminius tyrimus dėl karantino nesilaikymo. Pasak Giedriaus Surplio, policija kviečiama ir žmonėms, kurie būriuojasi parkuose.

Be A.Verygos, spaudos konferencijoje taip pat dalyvavo Šaulių sąjungos narys Benediktas Vanagas, jis paragino laikytis socialinės distancijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius