Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 03 20 /13:53

Aurelijus Veryga: nebuvau teisingai suprastas – nebus taip, kad sustotų tyrimų atlikimas

Pasirodžius informacijai, kad Lietuvoje dėl reagentų trūkumo testavimas dėl koronaviruso gali sustoti, sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga pareiškė buvęs ne taip suprastas. Anot jo, tyrimų atlikimas nesustos, tačiau Lietuva labai laukia reagentų siuntos. Tuo metu neaiškumų dėl koronaviruso atvejo Ukmergėje mažiau: ten apsikrėtė viena medikė, kitos medikės, kuri dirbo Kauno klinikose ir Kauno „Kardiolitos klinikose“, testas – neigiamas.
Aurelijus Veryga
Aurelijus Veryga / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

A.Verygos 13 valandą pateiktais duomenimis, Lietuvoje yra 48 patvirtinti koronaviruso atvejai.

Situacija Ukmergės ligoninėje sunki, bet ne kritinė

Ketvirtadienio vakarą paaiškėjo, kad užsikrėtė Ukmergės ligoninės gydytoja, nebuvusi užsienyje.

Apie 21 valandą informacija papildyta, pranešant, jog Ukmergės ligoninės medikas, kuriam ketvirtadienį patvirtinta koronaviruso infekcija, dirba Kauno klinikose bei Vilniaus „Kardiolitos“ klinikoje. Vėliau ši informacija iš ministerijos interneto puslapio buvo pašalinta.

„Sumaišties sukėlė tas faktas, kad ten buvo dvi gydytojos. Viena iš jų dirba tik Ukmergės ligoninėje, kuriai patvirtintas užsikrėtimas. Ligoninė ėmėsi priemonių, kai kurie skyriai uždaryti. Pacientai iš kelių skyrių perkelti į vieną. Yra nustatyti 127 kontaktai, jie izoliuoti. kitas asmuo yra medikas, kuris dirba keliuose gydymo įstaigose, jo pakartotas testas yra neigiamas“, – apie Ukmergės atvejį penktadienį popiet kalbėjo ministras.

Pagal ministro paaiškinimą, Kauno klinikose bei Kauno „Kardiolitos klinikose“ gydžiusi medikė sveika.

„Kardiolitos klinikos“ penktadienį pranešė, kad antradienį dirbusi medikė yra saviizoliacijoje. Taip pat ir visi aštuoni su ja kontaktavę darbuotojai.

Pasak ministro, Ukmergės ligoninėje situacija sunki, bet ne kritinė. Įstaiga veikti nenustoja, kontaktai izoliuoti, bet nereiškia, kad jie užsikrėtę.

15min gavo informacijos apie atvejį, kai dėl kontaktavimo su sergančiuoju tirtis turėję žmonės sulaukė pranešimų, jog tirtis nebereikia – esą įsivėlė klaida ir žmogus, su kuriuo jie kontaktavo, sveikas.

Ar gali būti, kad tyrimas atšauktas dėl reagentų trūkumo?

A.Veryga tai griežtai paneigė.

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras paskelbė, kad koronavirusu užsikrėtusi medikė kovo 13 d. dalyvavo susirinkime su Ukmergės savivaldybės atstovais.

Tyrimų atlikimas nesustos, bet kiek turime – pasakyti negali

Kaip bus su tyrimais?

Testų, anot ministro, šiuo metu netrūksta, tačiau laukiama siuntos. Anksčiau buvo teigiama, kad šią savaitę Lietuvą turėtų pasiekti 10 tūkst. reagentų.

Penktadienį LRT portalas citavo A.Verygą, kad tyrimai gali kuriam laikui sustoti dėl reagentų trūkumo. Spaudos konferencijoje ministras tai paneigė.

„Ne visiškai teisingai buvau suprastas – tyrimai niekada nesustos, ligoninėse reagentų yra pakankamai. Bet kalbant apie mobiliuosius punktus, pirmiausiai testai bus skirti ligoninėms“, – kalbėjo A.Veryga.

Anot jo, gali nutikti taip, kad tyrimai mobiliosiose patikrinimo vietose bus paimami, bet atsakymai bus vėliau, atkeliavus daugiau reagentų.

Paklaustas, kiek dabar yra reagentų Lietuvoje, A.Veryga neatskleidė.

Jis pripažino, kad yra svarstoma galimybė reagentus atsigabenti specialiais skrydžiais.

„Yra kalbama ir su kitomis bendrovėmis, papildoma laboratorinė įranga irgi perkama. Laboratorijos vadovas gali skaičiaus, kiek yra, nežinoti, nes jie dalijami įstaigoms. Būkime kantrūs (...) Konkrečią minutę jei jį pasakytume, skaičius jau bus pasikeitęs“, – apie tai, kodėl neskelbiama, kiek Lietuvoje yra reagentų, sakė jis.

„Kol kas reagentų netrūksta“, – pabrėžė ministras

Baltijos šalyse atliktų tyrimų skaičiai skiriasi – latviai ir estai jų padaro daugiau. Kodėl jų atliekamų tyrimų skaičius tik didėja?

„Visos šalys susiduria su reagentų stygiumi, tai, kad jie padidino apimtis, jiems kelia iššūkius, jie irgi laukia reagentų, žiūrėsime, kaip jiems seksis. Be reikalo sureikšminamas absoliutus tyrimų skaičius. Kai kurie kolegos medikai, kurie spekuliuoja skaičiais, kad turi būti nemažiau 500 tyrimų, skaičius nukabina iš lubų – jie niekuo nepagrįsti“, – kalbėjo ministras.

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) pirmadienį paragino valstybes vykdyti tyrimus dėl kiekvieno įtariamo užsikrėtimo naujuoju koronavirusu atvejo. „Negalima kovoti su gaisru užrištomis akimis“, – žurnalistams Ženevoje sakė PSO vadovas Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas. Pasak jo, PSO rekomenduoja valstybėms „Tirti, tirti, tirti. Tirti kiekvieną įtariamą atvejį.“

Karantinas greičiausiai bus pratęstas

Anot ministro, sulaukus reagentų atliekamų tyrimų skaičius Lietuvoje padidės.

Karantinas, jis spėjo, bus pratęstas, nes atvejų daugėja.

„Labai nesudėtinga paaiškinti – matote, kaip keičiasi atvejų skaičius, kaip kitose šalyse situacija. Nuo to ir priklausys, jei matysime, kad atšilus orui pradeda mažėti atvejų skaičius, gali būti svarstoma galbūt ne atšaukti karantino, bet švelninti sąlygas“, – pabrėžė A.Veryga ir pakartojo, kad tai priklausys nuo sergamumo.

A.Veryga patikino, kad jei netilps ligoniai į didžiąsias ligonines, pacientai bus nukreipti į kitas gydymo įstaigas.

Nesudėtingi pacientai, pasak jo, galės gydytis ne ligoninėse.

Prašo nevykti tirtis mikroautobusais

„Plitimas tolygus, Vilniuje atvejų skaičius didžiausias, nes čia gyventojų daugiausiai“, – patikino jis.

Dėl plaučių ventiliacijos aparatų derybos vyksta, sutartys bus pasirašinėjamos dėl 80 tokių aparatų.

Jis prašė į tikrinimo punktus nevykti su mikroautobusais – toks atvejis jau pasitaikė Vilniuje. Ministras ragino vykti lengvosiomis mašinomis.

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) praneša, kad ketvirtadienį Lietuvoje iš viso patvirtinta 14 naujų koronaviruso infekcijos (COVID-19) atvejų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius