-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2020 05 26 /13:34

Aurelijus Veryga: yra prasmė tęsti karantiną

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga antradienį teigė, kad teoriškai karantinas gali tęstis ilgai. Ar verta jį tęsti visą birželį? Ministras įsitikinęs, kad taip. Ministras antradienį paaiškino, kada biuruose protinga dėvėti kaukes, o kada – nebūtina.
Aurelijus Veryga
Aurelijus Veryga / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Karantinas yra ypatinga situacija infekcijai valdyti. Karantino bijoti, kaip režimo, nėra prasmės. Juk praktiškai nelieka jokių labai didelių ribojimų. Kuo toliau tuo mažiau reikalavimų įprastiniam gyvenimui“, – sakė jis.

Ministras įsitikinęs, kad žmonės vis mažiau pastebės, kad Lietuvoje vis dar neatšauktas karantinas.

Tačiau, anot jo, kuo daugiau yra atlaisvinimų, tuo daugiau galimybių ligai išplisti, todėl pasakyti, kiek tęsis karantinas, pasak jo, sunku.

Antradienį premjeras Saulius Skvernelis paskelbė, kad trečiadienio Vyriausybės posėdyje bus siūloma pratęsti karantiną visą birželio mėnesį.

Anot premjero, trečiadienį Vyriausybė tai pat planuoja patvirtinti keturis epidemiologinius kriterijus, kurie lemtų, kada karantinas būtinas.

S.Skvernelio teigimu, epidemiologai siūlo nustatyti keturis kriterijus, kuriems esant karantinas nebebūtų tęsiamas.

Pasak premjero, pagal juos, karantinas būtų atšauktas, jeigu per pastarąsias 14 dienų suminis sergamumo COVID-19 rodiklis 100 tūkst. gyventojų nedidėtų, jeigu nuo visų patikrinimų teigiamų atvejų būtų ne daugiau kaip 0,5 procento, jeigu per savaitę nebūtų nustatyti daugiau kaip penki įvežtiniai atvejai ir jeigu ne mažiau kaip 90 proc. naujų atvejų būtų susiję su jau esamais lokaliais židiniais.

Paklaustas ar dabartinė situacija, pagal tuos kriterijus, yra karantino situacija, ministras atsakė teigiamai.

Pasak A.Verygos, jei kriterijai bus patvirtinti, bus žiūrima į ligos plitimo rodiklį.

„Jis turėtų būti mažėjantis“, – sakė jis.

A.Verygos teigimu, dabar šis rodiklis, regis, yra 5,9 – šis skaičius būtų atskaitos taškas, būtų vertinama, ar jis didėja, ar mažėja.

Žmonės pavargo sėdėti namuose

Iš to, kaip žmonės dabar jautriai reaguoja į daugelį dalykų, ministrui panašu, kad žmonės pavargo sėdėti namuose.

„Žmonės yra perdirgę, nuotaikos, miego, nerimo sutrikimų daugiau. Bus, taip kaip būna kitais atvejais, kai žmonės susiduria su tam tikromis krizėmis, taip ir dabar neišvengsime“, – kalbėjo jis.

Kada biure dėvėti kaukę?

Paklaustas, ar biuruose reikia kaukių, ministras sakė, kad jei biure bendrauja nuolat tie patys žmonės, kaukių dėvėti nėra prasmės, tačiau jei aptarnaujami klientai, kaukių reikia.

„Išskyrus grupes, kurios labiau pažeidžiamos. Būtų gerai, kad tokie žmonės užsidėtų ir pasisaugotų“, – pabrėžė jis.

Su Baltijos šalių ministrais kalbėsis trečiadienį

A.Veryga pasakojo, kad pirmadienį Baltijos šalių atstovai diskutavo apie rodiklį, pagal kurį atvykę žmonės nebeturėtų izoliuotis.

„Estijoje buvo tam tikri pasiūlymai teikiami ir svarstomi, kad nebūtų privaloma izoliacija, bet žmonės atvyktų jau su padarytu tyrimu. Bet vakar mes diskutavome, kad tas tyrimas nėra absoliuti apsauga. Neigiamas rezultatas nebūtinai rodo, kad žmogus yra neužsikrėtęs“, – antradienį kalbėjo ministras.

Anot A.Verygos, šiuo metu šalių epidemiologai apie tai diskutuoja, bando rasti ligos plitimo rodiklio ir mėgina sutarti dėl visiems priimtino skaičiaus, nuo kurio atvykėliams iš kitų šalių nebereikėtų izoliuotis.

Tačiau kol kas sutarimo nėra, apie tai šalių ministrai žada diskutuoti trečiadienį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius