Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 11 30

Automechanikui teisybės paieškos dėl COVID-19 apkarto: pats bijo likti be darbo, o galimas nusižengimas niekam nerūpi

Vilnietis automechanikas Tomas įtarė, kad jo vadovas slepia darbe užfiksuotus COVID-19 atvejus ir neišleidžia pavaldinių į saviizoliaciją. Tomas bandė ieškoti teisybės, apie galimą pažeidimą pranešė Nacionaliniam visuomenės sveikatos centrui (NVSC) ir policijai, tačiau niekas į jo pranešimus nesureagavo. Dėl teisybės paieškų Tomas sako greičiausiai prarasiąs darbą. Tačiau serviso „R2L“ vadovas patikina, kad nustačius koronaviruso atvejus laikėsi visų saugumo taisyklių, o dėl sveikatos nuogąstaujančio Tomo neatleis.
Automobilių servisas „R2L“
Automobilių servisas „R2L“ / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Tomas dirba automechaniku autoservise „R2L“ Justiniškėse. Du mėnesius jis turėjo nedarbingumo pažymėjimą ir gydėsi patirtą traumą. Į darbą turėjo grįžti lapkričio 23 dieną, tačiau išvakarėse sužinojo, kad darbe fiksuoti keli COVID-19 atvejai.

„Turėjau eiti pirmadienį į darbą. Penktadienį su vienu kolega pasikalbėjau, kaip darbai, kaip kas, nes grįžtu į darbus. Jis man sako: palauk, tu gal luktelk, nes vienam kolegai nustatė koronavirusą. Jam dar savaitės pradžioje pasidarė bloga, jis atsirgo, o į savaitės pabaigą pasidarė testą. Ir rezultatas buvo teigiamas. Tada testus pasidarė dar trys kolegos ir dar dviejų tyrimai buvo teigiami“, – 15min pasakojo Tomas.

Jo žiniomis, kiti keturi kolegos nei izoliavosi, nei darėsi tyrimus, tiesiog toliau lyg niekur nieko ėjo į darbą. Ir toks esą buvo darbdavio nurodymas.

Jis man pats pasakė, kad dar trys blogai jaučiasi. Du pasidarė sekmadienį testus, vienas pirmadienį ir iš tų trijų – du teigiami.

Tomas pats nutarė pasiteirauti darbdavio, ar tikrai nereiktų kitiems kolegoms izoliuotis.

„Jis man pats pasakė, kad dar trys blogai jaučiasi. Du pasidarė sekmadienį testus, vienas pirmadienį ir iš tų trijų – du teigiami. Vienas tas, kuris gavo neigiamą, jam liepta izoliuotis, o kiti likusieji juk irgi turėjo kontaktą? Ten neįmanoma jo neturėti, o net testų nedarė ir negalvoja daryti“, – piktinosi Tomas.

Vilnietis stebisi, kad darbdavys šitaip elgėsi, nes juk mechanikai ir su klientais susitinka, ir po klientų automobilius „landžioja“, taigi gali virusą paskleisti gana plačiai. Be to, į pavojingas sąlygas esą buvo siunčiamas dirbti ir jis, nes darbdavys neišleido su užsikrėtusiais kolegomis kontaktavusių vyrų į izoliaciją.

„Jis man sako: eik į darbą. Jeigu bijai, aš irgi bijau, tai rašyk atostogų prašymą elektroniniu paštu. Parašiau, nusiunčiau. Tačiau šiandien išsiaiškinau, kad man rašo pravaikštas, esą jei dar vieną dieną neateisiu, mane išmes iš darbo. Na, ir tegul meta, jei jam taip rūpi jo darbuotojų sveikata ir gerovė, tai man toks darbas irgi nereikalingas, kad rizikuočiau dar savo šeimos sveikata“, – kalbėjo Tomas.

Va, esu pilietiškas, viską darau, kaip prašoma, ir kas iš to? Aš tiktai prarasiu darbą

Nereagavo nei NVSC, nei policija

Supykdytas galimo darbdavio aplaidumo ir rizikavimo darbuotojų sveikata, Tomas ėmėsi ieškoti teisybės. Paskambino pasikonsultuoti į karštąją liniją, ten sulaukė patarimo kreiptis tiesiai į policiją arba Nacionalinį visuomenės sveikatos centrą (NVSC).

„Iš mano ir mano žmonos numerio nuo pat ryto bandėme prisiskambinti bendruoju numeriu į NVSC, skambinom gal kokius 200 kartų ir visą dieną visi operatoriai užimti. Tos pačios dienos rytą parašiau į NVSC ir SAM laiškus su problemos išaiškinimu. Galų gale dienos pabaigoje, apie 17 val., kažkokia moteris atsiliepė į skambutį.

Aš vėl išpyškinu visą istoriją. O man vėlgi niekuo padėti negali, nes, kiek supratau, mano darbdavys nieko nepranešė apie COVID-19 protrūkį darbovietėje. Juolab, galimai mažo pavojingumo sąlytis. Vėl aiškinu, kad tai nėra biuras, kad galima būtų visus izoliuoti vienas nuo kito ar suorganizuoti nuotolinį darbą, tai autoservisas ir ten bendros patalpos, ten dirbama, valgoma, prausiamasi ir persirengiama bendrosiose patalpose ir mažo pavojingumo sąlyčiu net nekvepia. Žodžiu jie vėl nieko negali padaryti“, – pasakojo Tomas.

Mane ten irgi gražioj formoj pasiuntė. Sakė, kad kol negaus iš NVSC duomenų ir nurodymų, jie nesiims jokių veiksmų ir niekur nevažiuos.

Tuomet jis skambino policijai. Juk tvarkos aiškiai nurodo, kad su susirgusiais kontaktavę asmenys turi izoliuotis, o už izoliacijos nesilaikymą gresia ir baudos. Tačiau policijoje jis taip pat išgirdo, kad niekas nieko padaryti negali.

„Mane ten irgi gražioj formoj pasiuntė. Sakė, kad kol negaus iš NVSC duomenų ir nurodymų, jie nesiims jokių veiksmų ir niekur nevažiuos. Tai aš nieko nesuprantu, visi visus ragina būti pilietiškus, sąmoningus. Aš esu pilietiškas ir sąmoningas ir kas iš to? Jokios pagalbos nesulaukiau, jokios informacijos negavau ir toliau atostogauju, o servisas sėkmingai dirba galimai platindamas užkratą“, – piktinosi Tomas.

Galiausiai, kaip sako Tomas, jis pats rizikuoja netekti darbo, o jo darbdavys liks teisus.

„Va, esu pilietiškas, viską darau, kaip prašoma, ir kas iš to? Aš tiktai prarasiu darbą“, – nuoskaudos neslėpė vyras.

Autoserviso vadovas: taisyklių laikomės

Autoserviso vadovas Rimvydas Vaštakas 15min patvirtino, kad keliems įmonės darbuotojams pastaruoju metu patvirtintas koronavirusas. Tačiau jis tikina, kad laikomasi visų nurodymų ir darbuotojų sveikata nerizikuojama.

„Viskas vyksta pagal taisykles. Laikomės labai griežtai taisyklių. Mes viską darėme taip, kaip numatyta pagal įstatymus. Suskirstėme į grupes darbuotojus. Nieko jums daugiau nenoriu komentuoti. Mes paskirstėme į ypatingai rizikingą grupę ir kita grupė buvo, kuri nerizikinga. Tie, kurie buvo ypatingoje rizikoje, tiems visiems buvo liepa ne tik izoliuotis, bet pasitikrinti, ir jie pasitikrino. Vieną rado atvejį dar. Kitų nerado. Išvis sergantys buvo trys. Vienas jau grįžo iš izoliacijos gydytojo nurodymu, kiti du tebėra izoliacijoje. Jie grįš trečiadienį ir ketvirtadienį“, – pasakojo „R2L“ vadovas.

R.Vaštakas patikino, kad Tomas tikrai šiuo metu yra išleistas į atostogas ir jam pravaikštos netaikomos.

„Leidom atostogų, net kalbos nėra apie tai. Jis pasiėmė atostogas po to, kai baigėsi biuletenis. Aš sakiau jam, kad jis turi grįžti į darbą, nes nė vieno sergančio pas mus nėra, o tie, kurie turėjo riziką, izoliavosi. Tikrai ne visi turėjo kontaktą, nes 300 kvadratinių metrų. Tikrai visi atidirbo tas dienas ir jokios problemos nebuvo. Grįžta kiti ir niekas neserga. O tas žmogus atostogauja iki šiol, nes pasiprašė dar ir šios savaitės atostogų. Kiek jis norės, tiek tas atostogas aš jam suteikiu“, – teigė autoserviso direktorius.

Atsakingas NVSC

Policijos departamento Komunikacijos skyriaus vadovas Ramūnas Matonis 15min nurodė, kad į Tomo skundą policija reaguoti negalėjo.

„Atkreipiame dėmesį, kad saviizoliacijos klausimai priskirtini NVSC kompetencijai. Gavę pranešimą iš piliečio apie galimą pažeidimą, privalėjo patys jį tirti“, – teigė jis.

NVSC atstovė Justina Petravičienė tikina, kad pandemija yra neeilinė situacija, kurioje labiausiai reikia visuomenės susitelkimo ir adekvataus situacijos vertinimo.

„Tenka apgailestauti, kad ne visas verslas yra atsakingas, kad ne visi supranta, jog asmens izoliavimas yra esminis būdas išvengti infekcijos išplitimo. Kitaip tariant, jei suserga vienas ir mes izoliuojame kitus kelis darbuotojus, turėjusius didelės rizikos sąlytį, tai reiškia, kad laikinai nedirbs dalis. Jei tai nepadaroma laiku, reiškia, kad galime turėti didžiulį protrūkį, kai teks stabdyti veiklą kuriam laikui apskritai.

Tenka apgailestauti, kad ne visas verslas yra atsakingas, kad ne visi supranta, jog asmens izoliavimas yra esminis būdas išvengti infekcijos išplitimo.

Šią situaciją sunku vertinti, nežinant visų aplinkybių, bet svarbu atkreipti dėmesį, kad NVSC izoliaciją paskiria asmenims, apie su kuriais turėtą didelės rizikos sąlytį epidemiologinio tyrimo metu nurodo koronavirusu užsikrėtęs asmuo.

Paprastai tariant, jei asmuo nenurodys kolegų, kurie galėjo turėti rizikingą sąlytį, taip pat, jei tie žmonės, kurie galimai turėjo rizikingą sąlytį, apie tai nepraneš NVSC, galimybės paskirti izoliaciją tokiems žmonėms nebus.

Tai reiškia, kad ypatingai daug tokiose situacijose priklauso nuo žmonių sąmoningumo“, – nurodo ji.

Taip pat NVSC akcentuoja, kad kalbant apie testavimą, būtina priminti, kad net ir atliktas testas ir gautas neigiamas rezultatas nereiškia, kad žmogus neserga. Žinoma, kad liga turi 14-likos dienų inkubacinį periodą.

„Ir, kaip rodo praktika, neretai atsitinka, kad 2-3 dieną po rizikingo sąlyčio su užsikrėtusiuoju dieną atliktas testas būna neigiamas, 5 ar 6 dieną testas jau būna teigiamas. Dėl to izoliacija yra būtina sąlyga, kad galėtume būti tikri, jog neužkrėsime aplinkinių ir neprisidėsime prie infekcijos plitimo“, – teigia J.Petravičienė.

Darbdavys privalo užtikrinti saugias sąlygas

Valstybinės darbo inspekcijos patarėja komunikacijai Jurgita Kažukauskaitė-Sarnickienė nurodė, kad kiekvienam darbuotojui turi būti sudarytos tinkamos, saugios ir sveikatai nekenksmingos darbo sąlygos. Darbuotojas pats taip pat turėtų laikytis higienos ir saugos reikalavimų, netgi jeigu darbdavys to nenurodo.

„Jeigu darbuotojas mano, kad darbdavys neužtikrina jam saugių ir sveikatai nekenksmingų darbo sąlygų, jis turi teisę kreiptis į Valstybinę darbo inspekciją su skundu. Taip pat darbuotojas turi teisę atsisakyti dirbti, jeigu yra pavojus jo saugai ir sveikatai. Apie atsisakymo dirbti priežastis jis turi raštu pranešti darbdaviui ar darbdavio atstovui. Pagrįstas darbuotojo atsisakymas dirbti negali būti laikomas jo darbo pareigų pažeidimu.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Karantinas Vilniuje
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Karantinas Vilniuje

Minėtoje situacijoje, asmuo dirba autoservise, kuomet įmanoma apsaugoti riziką susirgti COVID-19 liga patiriančius asmenis nuo užsikrėtimo darbo metu, t. y. dėvint asmenines apsaugos priemones (medicininę kaukę, pirštines), išlaikant saugų 2 metrų atstumą. Didžiausias pavojus tenka bendro naudojimo patalpose, kur buriuojasi žmonės. Ten turėtų būti ribojamas esančių asmenų skaičius ir laikas. Bendro naudojimo patalpose privaloma dėvėti kaukę“, – nurodė VDI atstovė.

Anot jos, atostogos suteikiamos pagal grafiką arba šalių susitarimu: darbuotojas pateikia prašymą, o darbdavys, jei sutinka atostogas suteikti, – jas įformina.

„Jei darbuotojas negavo patvirtinimo iš darbdavio dėl atostogų suteikimo, tai vien prašymas suteikti atostogas savaime nereiškia, kad atostogos bus suteiktos. Minėtoje situacijoje, nesutarimas galėtų būti sprendžiamas Darbo ginčų komisijoje“, – paaiškino Jurgita Kažukauskaitė-Sarnickienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius