-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 08 09

Balbieriškio klebonas Remigijus Veprauskas: „Be bažnyčios tikrai neliksime“

Rugpjūčio 8-osios rytą atostogaujančią Lietuvą pribloškė žinia, kad sudegė dar viena medinė katalikų bažnyčia. Šįkart ugnis įsiplieskė Balbieriškio Švč. Mergelės Marijos Rožančiaus bažnyčioje. Pirmoji gaisrą pastebėjo Prienų rajone esančio miestelio gyventoja, pabudusi naktį pamaitinti kūdikio. „Klebonija nenukentėjo tik ugniagesių dėka, – sako klebonas Remigijus Veprauskas. – Nedaug trūko, būtų užsidegę ir kiti aplinkiniai namai. Kaimynė pamatė liepsną bokštuose,– jau gal pusvalandį degė. Ačiū Dievui, vėjo nebuvo, – antraip gaisras būtų dar labiau išsiplėtęs“, – apie įvykį sakė R.Veprauskas.
Remigijus Veprauskas
Remigijus Veprauskas / Aliaus Koroliovo nuotr.

Tikimasi, kad kitos savaitės pradžioje bus nustatytos gaisro priežastys. „Detalių dar nežinome, tyrėjai kol kas tiria pasiėmę detales, pavyzdžiui, variklį nuo vargonų, saugiklius ir kt.“, – Bernardinai.lt sakė R.Veprauskas. Spėjama, kad gaisrą sukėlė instaliacijos gedimas ar kiti techniniai sutrikimai, tačiau klebonas neatmeta ir tyčinio padegimo galimybės.

Bažnyčia nebuvo apsaugota

125 metus išstovėjusiai Balbieriškio miestelio bažnyčiai lig šiol pavyko išvengti gaisro, nors joje nebuvo įrengta priešgaisrinės apsauga nei signalizacija. „Iš kuri ji galėtų būti? – atvirai pripažįsta klebonas. – Esame kaimo bažnyčia, lėšų turime mažai. Norint apdrausti bažnyčią reikia įrengti priešgaisrinę sistemą. Kad ji būtų įrengta, reikia gerai sutvarkyti elektros instaliaciją. Prieš pusmetį jau buvo tikrinamos varžos, žaibosauga, tačiau visko iš karto neįmanoma atlikti dėl lėšų stygiaus.“

Bažnyčioje buvo laikoma ne viena į Kultūros paveldo registrą įtrauka meno vertybė: altoriai, paveikslai, Kryžiaus kelio stotys, vargonai. Kol kas paveldosaugininkai kalba apie 12 objektų praradimą.

Kaip ir prieš pusantrų metų įvykusios Tytuvėnų tragedijos atveju – vėl susiduriama su Bažnyčios institucijų ir Kultūros paveldo specialistų bendradarbiavimo trūkumu.

Solidarumo mišios

Vilkaviškio vyskupas Rimantas Norvila, sužinojęs apie nelaimę, iškart atvyko į miestelį, aukojo mišias šalia sudegusios bažnyčios. Kartu su vyskupu mišias aukojo ir už netikėtos nelaimės ištiktąją Balbieriškio parapiją meldėsi ir  Kurijos kancleris kun. dr. Žydrūnas Kulpys, Vilkaviškio parapijos klebonas prel. Vytautas Gustaitis, Balbieriškio parapijos klebonas Remigijus Veprauskas ir nemažas būrys kunigų, Ganytojo kvietimu atvykusių iš įvairių Vilkaviškio vyskupijos parapijų peremti ir palaikyti Balbieriškio parapijos tikinčiuosius, bei parapijos kleboną.

Į šventąsias mišias susirinko apie du šimtus tikinčiųjų iš Balbieriškio bei kitų parapijų.

Šventųjų mišių laikas, trečioji valanda po pietų, buvo pasirinktas ne atsitiktinai. Tai pagal tradiciją minima Kristaus Kančios valanda, kurią vyskupas R. Norvila susiejo su skaudžia nelaime, sugriovusia Balbieriškio parapijiečių maldos namus. Skausmo prislėgti ir su ašaromis akyse susirinkę tikintieji buvo raginami nenusiminti ir bendra malda apkabinti vieni kitus.

Homilijoje vyskupas drąsino žmones nenustoti vilties, kad ateityje, Dievui padedant ir tikintiesiems susitelkus, bažnyčia bus atstatyta. Ganytojas ragino būti solidariems, užjausti ir stiprinti vieniems kitus.

Parapijos klebonas dėkojo vyskupui Rimantui Norvilai už tėvišką paramą, vyskupijos kunigams už brolišką solidarumą, taip pat  už rūpestį Prienų rajono savivaldybės merui Vytui Bujanauskui, administracijos direktoriui Algiui Marcinkevičiui, Balbieriškio seniūnijos darbuotojams, o ypač susirinkusiems Balbieriškio ir kitų parapijų tikintiesiems už bendrą maldą sunkią valandą.

Taip pat ypatingą padėką parapijos klebonas paskyrė gausioms ugniagesių pajėgoms.

Klebonas parapijiečius skatino susijungti vieningai maldai  ir informavo, jog šventosios Mišios, bei kiti sakramentai bus švenčiami ir toliau, nepaisant atsitikusios nelaimės. Tam pritarė ir vyskupas, sakydamas, jog bendruomenė neliks be dvasinių malonių, kylančių iš liturginio sakramentų šventimo.

Kasdienėms mišioms balbieriškiečiai rinksis bendruomenės namuose, o sekmadieniais – naujai pastatytuose vietos Kultūros namuose.

„Dar nesprendžiame, ką darysime ateityje, pirmiausia reikia išvalyti bažnyčios degėsius, sutvarkyti aplinką. Tarsimės su vyskupu, Prienų savivaldybe, kiek lėšų pajėgsime surasti, tokį ir projektą pasirinksime, bet be bažnyčios tikrai neliksime“, – įsitikinęs Balbieriškio katalikų bendruomenės vadovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius