-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2017 08 18

Baltijos jūroje – nesprogusios amunicijos nukenksminimo operacija

Rugpjūčio 18–rugsėjo 1 d. du Lietuvos karo laivai N42 „Jotvingis“ ir M54 ,,Kuršis“, taip pat Povandeninių veiksmų komandos narai, iš viso apie 90 Lietuvos karių dalyvaus Latvijos teritoriniuose vandenyse ir išskirtinėje ekonominėje zonoje rengiamoje tarptautinėje Baltijos jūroje nesprogusios amunicijos paieškos ir nukenksminimo operacijoje „Atvira dvasia 2017“ (angl. Open Spirit 2017), teigiama pranešime žiniasklaidai.
Baltijos jūroje – nesprogusios amunicijos nukenksminimo operacija
Minos iškėlimas / „Atvira dvasia 2017“ nuotr.

Šiemet operacija „Atvira dvasia 2017“ vykdoma Rygos įlankoje. Aktyvioji jūros išminavimo fazė prasidės rugpjūčio 21 dieną. Operacijoje dalyvaus 15 laivų ir 6 narų komandos iš 10 valstybių: Lietuvos, Latvijos, Estijos, Lenkijos, Vokietijos, Prancūzijos, Norvegijos, Belgijos, Jungtinės Karalystės, Kanados.

Tarptautinės nesprogusios amunicijos paieškos ir nukenksminimo operacijos „Atvira dvasia“ yra tęstinės Baltijos šalių – Lietuvos, Latvijos ir Estijos – pastangos kartu su tarptautiniais partneriais išvalyti šalims priklausantį Baltijos jūros dugną nuo I ir II pasaulinių karų bei pokario laikotarpio likusių jūrinių minų ir kitų sprogstamųjų užtaisų. Išminavimo operacijomis siekiama sumažinti riziką jūrinei laivybai, žvejybai ir kitai ekonominei veiklai Baltijos jūroje.

„Atvira dvasia 2017“ nuotr./Baltijos jūroje – nesprogusios amunicijos nukenksminimo operacija
„Atvira dvasia 2017“ nuotr./Baltijos jūroje – nesprogusios amunicijos nukenksminimo operacija

Šios operacijos Baltijos šalyse rotacijos principu vykdomos kasmet nuo 1997 metų.

2016 m. tarptautinė operacija vyko Lietuvos teritoriniuose vandenyse ir išskirtinėje ekonominėje zonoje. Per minų paieškos operaciją jūros dugne tais metais išžvalgyta apie 50 kvadratinių jūrmylių (apie 172 kv. kilometrų) dugno ploto ir rasta 18 sprogstamųjų objektų, iš jų 15 jūrinės minos ir 3 torpedos. 17 iš 18 minėtų pavojingų radinių sunaikinta vietoje mažesnio galingumo sprogmenimis.

Ieškant nesprogusios amunicijos, taip pat aptikta 29 jūrinių minų inkarų, 2 raketų dalys, 3 mokomosios jūrinės minos ir 3 nuskendusių laivų liekanos

Nuo 1997 m. Lietuvos vandenyse jau surengta 13 didelio masto tarptautinių išminavimo operacijų, kurių metu buvo rastos ir nukenksmintos 166 jūrinės minos ir kiti sprogstamieji užtaisai, išžvalgytas 1409 kv. jūrmylių jūros dugno plotas. Minėtų operacijų metu jūros dugne taip pat buvo aptikti 13 nuskendusių laivų ir 2 lėktuvų liekanos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius