-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 08 23

Baltijos kelio 30-metis: 15min projekte – tūkstančiai dalyvių ir gausybė autentiškų istorijų

Rugpjūčio 23-iąją visos Baltijos šalys švenčia Baltijos kelio trisdešimtmetį. Šia proga 15min kvietė tapti naujos istorijos dalimi ir pristatė unikalų projektą – virtualų Baltijos kelią, kuriame nusprendė dalyvauti tūkstančiai pilietiškų skaitytojų iš Lietuvos, Latvijos ir Estijos.
Baltijos kelias
Baltijos kelias / Gintaro Baliukonio nuotr.
Temos: 1 Baltijos kelias

VIRTUALŲ BALTIJOS KELIĄ IR DALYVIŲ ISTORIJAS RASITE ČIA

Minėdama Baltijos kelio jubiliejų, 15min kvietė dalintis ir prisiminimais iš didingiausio modernios Lietuvos istorijos epizodo, kuomet drauge su latviais ir estais, susijungę į šimtus kilometrų besitęsusią žmonių grandinę, parodėme pasauliui, kad esame vieningi ir pasiruošę taikiai kovoti dėl nepriklausomybės.

„Dėkojame 15min skaitytojams, kad jie įsitraukė ir aktyviai padėjo kurti projektą drauge su mūsų portalu. Sulaukėme daugybės istorijų, kurios mus nukėlė 30 metų atgal ir padėjo prisiminti vieną didžiausių mūsų šalies istorinių įvykių“, – sako 15min generalinis direktorius Ramūnas Šaučikovas.

15min redakcija sulaukė net 80-imt unikalių prisiminimų apie Baltijos kelią ir gausybę įspūdingų archyvinių kadrų. Be to, specialiame projekto puslapyje 15min žurnalistai bei partneriai parengė per 30 publikacijų Baltijos kelio tema.

Dalyvių istorijose – autentiški prisiminimai

Ukmergiškis Gediminas Karablikovas pasakojo, kad norėdamas dalyvauti Baltijos kelyje, turėjo pameluoti – darbdarviui teigė, kad eina „tikrinti parduotuvių“, nors ruošėsi visai kita kryptimi.

„Tą dieną anksčiau išėjau iš darbo, pasakęs, kad einu tikrinti parduotuvių, o iš tiesų 6 km ėjau pėsčiomis į Baltijos kelią. Pamačius tiek daug atvažiuojančių mašinų ir susirinkusių žmonių, per kūną ėjo šiurpuliai, jautėsi pakili nuotaika“, – tokiais įspūdžiais dalijosi G.Karablikovas.

Baltijos kelias
Baltijos kelias

Buvo ir tokių, kurie Baltijos kelio dieną šventė gimtadienį. Dabar jiems gimtadienis turi kur kas gilesnę prasmę.

„Rugpjūčio 23 diena yra mano gimimo diena. Kaip aš dažnai pajuokauju, juodojo kaspino diena... Dirbau didelės įmonės viename iš padalinių. Kolektyvas iš pat ryto įteikė nuostabių baltų kardelių puokštę, o vadovas kaip dovaną suteikė galimybę išvažiuoti į Baltijos kelią. Buvo puikus, įsimintinas ir prasmingas gimtadienis. Jeigu turiu tokių pačių bendražygių, gimusių tą pačią dieną ir panašiai šventusių gimtadienį, norėčiau juos pažinti“, – pasakojo Nijolė Maižiešienė.

O štai Baltijos kelyje megztiniu su užrašu „Honda“ dalyvavęs Ignas Daublys išpranašavo ir savo kelią.

Anot Igno, ši nuotrauka iš Baltijos kelio, kurią saugo, labai simboliška: „Joje atspindėtos emocijos, kurios mane palydėjo į savanorišką tarnybą Lietuvos kariuomenėje ir „Honda“ atstovybės įkūrimą bei vadovavimą jai. Labai mieli prisiminimai susiję su šiuo svarbiu valstybės įkūrimui įvykiu.“

Baltijos kelias: atsiuntė Ignas Daublys
Baltijos kelias: atsiuntė Ignas Daublys

Abiturientas Gustas Dunajevas Baltijos kelyje dalyvauti negalėjo, nes anuomet dar nebuvo gimęs, tačiau tai nesutrukdė vaikinui siekti svajonės – Gustas nusprendė žygiuoti pėsčiomis iš Talino į Vilnių.

„Kurį laiką svarsčiau, ką veikti atsiėmus mokyklos atestatą, tad kol mano bendraklasiai renkasi studijų kryptis, nusprendžiau pėsčiomis eiti istoriniu Baltijos kelio maršrutu. Ši idėja mano galvoje kirbėjo kurį laiką, nes ne paslaptis, jog jaunas žmogus šiandien susiduria su stereotipais, kad mūsų karta neprisiima atsakomybės už valstybę, jos nemyli ar neatsimena skaudžios mūsų istorijos. Draugai sako, kad tokia mano iniciatyva yra kaip taiki protesto akcija prieš šiuos stereotipus, noriu parodyti, jog jaunajai kartai rūpi mūsų praeitis ir valstybė“, – sakė G.Dunajevas.

Asmeninio archyvo nuotrauka/Abiturientas Gustas Dunajevas žygiuoja Baltijos kelio maršrutu.
Asmeninio archyvo nuotrauka/Abiturientas Gustas Dunajevas žygiuoja Baltijos kelio maršrutu.

15min skaitytojas Algimantas Steponavičius įsitikinęs: tokia diena būna tik kartą gyvenime.

„Nedaugžodžiaujant, ranką prie širdies pridėjęs pasakysiu: nepamenu kitos tokios dienos savo gyvenime, kad skubėčiau ir jaudinčiausi taip ne dėl savęs ar artimųjų, ir tas jaudulys su niekuo daugiau nepalyginamas... Ar dalyvausiu – net nebuvo tokio klausimo, abu su žmona pasičiupome savo 2 metų amžiaus „jaunuolį“, gerai nebepamenu detalių, kokiu būdu, bet atsidūrėme pietinėje miesto dalyje, netoli tuomečio autobusų parko, ir sustoję su kitais akcijos dalyviais, džiaugėmės, kiek mūsų daug ir kokie galingi kartu jaučiamės! Trispalvių – nenusakoma jūra, ir jos vis plūdo ir dažė viską aplinkui mieliausiomis pasaulyje spalvomis.

Dar pamenu, vėliau pažeme, Rygos link praskrido vienas ar du „kukurūznikai“, irgi trispalvėmis pasidabinę. Turėjau fotoaparatą, paprašėme kažkieno, kad įamžintų mus visus tris, tik tada dar nežinojau, kad nelemta bus išsaugoti tos pačios brangiausios (neatspausdintos) nuotraukos, tikrai daug dabar už ją atiduočiau... Kadangi su „mažiuku“, gal ir nebuvome paskutinieji, palikę Baltijos Kelią, bet išbuvome tikrai netrumpai ir skirstėmės pakilios nuotaikos. Linkiu visiems, o ypač jauniems, bent kartą pasijusti taip, kaip tada mes jautėmės!“, – prisiminimais dalijosi A.Steponavičius.

Baltijos kelias: atsiuntė Algimantas Steponavičius
Baltijos kelias: atsiuntė Algimantas Steponavičius

Tai tik keli iš gausybės prisiminimų, kuriais dalijosi 15min skaitytojai. Visas istorijas skaitykite specialiame Baltijos kelio puslapyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius