-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 08 15

Baltijos kelyje megztiniu su užrašu „Honda“ dalyvavęs Ignas Daublys išpranašavo ir savo kelią

Baltijos kelyje 1989 metų rugpjūčio 23-ąją dalyvavo ir jauni, ir seni. Vaikų čia buvo išties nemažai ir dalis jų sako puikiai įsiminę kiekvieną akimirką. Ignas Daublys šiame renginyje lyg savo paties gyvenimo kelią išpranašavo – tuomet vienuolikmetis už rankų susikabino vilkėdamas megztuku su užrašu „Honda“, o vėliau ne vienerius metus buvo šios įmonės atstovybės Lietuvoje vienas vadovų.
Baltijos kelias: atsiuntė Ignas Daublys
Baltijos kelias: Ignas Daublys (pirmoje eilėje kairėje)
Temos: 1 Baltijos kelias

Su pusbroliu ir dėde

Iš atostogų Kretingoje pas močiutę – į Baltijos kelią. Taip 1989-ųjų vasaros pabaigą prisimena Ignas Daublys. Jis tebeturi nuotrauką, kurioje stovi kartu su pusbroliu Dariumi bei dėde Vladu ir yra pasipuošęs „Honda“ užrašu paženklintu megztuku.

„Tuo metu prieš 30 metų atostogavau pas gimines Kretingoje. Nors man tuo metu buvo tik vienuolika, bet jau iš išeivijos lietuvių draugų žinojau sunkų Lietuvos valstybės likimą, todėl labai norėjau prisijungti prie organizuojamos akcijos. Kartu su giminaičiais nuvykome iki Baltijos kelio ir ten mus visai atsitiktinai nupaveikslavo fotomenininkas“, – savo istoriją prisiminė I.Daublys 15min projekte apie Baltijos kelią.

Algimanto Brazaičio ir asmeninio archyvo nuotr./Ignas Daublys
Algimanto Brazaičio ir asmeninio archyvo nuotr./Ignas Daublys

Anot Igno, ši nuotrauka, kurią saugo, labai simboliška: „Joje atspindėtos emocijos, kurios mane palydėjo į savanorišką tarnybą Lietuvos kariuomenėje ir „Honda“ atstovybės įkūrimą bei vadovavimą jai. Labai mieli prisiminimai susiję su šiuo svarbiu valstybės įkūrimui įvykiu.“

Patriotiškumą skiepijo šeima

Kalbėdamas su 15min, Ignas teigė esąs tikras – visų mūsų gyvenimai priklauso nuo mūsų vaikystės.

„Turbūt ne paslaptis, daug dalykų susidėjo į vieną krūvą. Baltijos kelias buvo visko, ką sukūrė mūsų tėvai, seneliai, viena iš išraiškų. Tai nebuvo pradžia, tai turbūt labiau finalizuojantis tautos valią renginys. Aš labai gerai prisimenu tuos įvykius.

Gal atrodo, kad 11 metų nedaug, bet aš išgyvenau ir anksčiau visus tuos įvykius – mano brolis mokėsi Vasario 16-osios gimnazijoje Vokietijoje. Mūsų šeima turėjo daug su tuo susijusių išgyvenimų, brolis buvo vyresnis, jau tokio amžiaus, kai norėjo imti į sovietų kariuomenę. Tas supratimas apie tai, kas yra valstybė ir kodėl mums reikia atsiskirti nuo didelės sąjungos, manyje buvo suformuotas anksčiau. Baltijos kelyje aš, nepaisant amžiaus, jau buvau apsisprendęs, kad to reikia“, – kalbėjo I.Daublys.

Gal atrodo, kad 11 metų nedaug, bet aš išgyvenau ir anksčiau visus tuos įvykius – mano brolis mokėsi Vasario 16-osios gimnazijoje Vokietijoje.

Igno teigimu, patriotiškumo sąvoką jis buvo susiformavęs iki Baltijos kelią likus dar keleriems metams.

„Mano artimiausioje šeimoje tas patriotiškumas buvo skiepijamas. Baltijos kelio metu tiesiog taip sutapo, atostogavau pas močiutę, išgirdau, kad vyks toks renginys, susiorganizavome ir nuvažiavome“, – prisiminimais dalijosi Ignas.

„Honda“ ženklas

„Visiškas atsitiktinumas, kad aš su „Honda“ megztuku, – nusijuokia jis. – Taip nutiko, kad vėliau išsirutuliojo viskas iki didelės organizacijos.“

Ta organizacija – pasaulyje garsios bendrovės „Honda“ atstovybė Lietuvoje, kurios vienu vadovų I.Daublys buvo ne vienerius metus. Nors dabar jau ten nebedirba, tačiau prisipažįsta, kad pamatęs ir prisiminęs tą nuotrauką vis dar nusijuokia.

„Graži nuotrauka. Kažkoks lietuvių išeivis, gyvenantis Amerikoje, atvykęs į renginį nufotografavo, po to buvo kažkokioje parodoje šita nuotrauka. Labai smagus prisiminimas“, – tikina jis.

Algimanto Brazaičio nuotr./Ignas Daublys
Algimanto Brazaičio nuotr./Ignas Daublys

Supratimas, kad lietuviai turi turėti savo valstybę, Igną lydi iki šios dienos – jis tebėra Krašto apsaugos savanorių pajėgų karys, kaip sako, tai tarsi gyvenimo būdas: „Kai jau pradedi, sunku kažką daryti kitaip ir sunku palikti, pasakyti, kad nebebūsiu dalis to. Kažkada taip atsitiks, bet kol yra jėgų, dar būsiu.“

I.Daublys įsitikinęs: lietuvių tauta turi per daug gilias kultūrines ir etnines tradicijas, kad galėtume sau leisti nekovoti dėl savo valstybės, jos neturėti.

„Esame pakankamai unikali tauta, turėtume tai išlaikyti. Pasaulis yra tautų mišrainė, galbūt kartais kai kam sunku apsispręsti, kas jie yra. Mes, lietuviai, turime pakankamai aiškų požiūrį į tai, kas esame ir kokia mūsų vieta pasaulyje“, – kalbėjo Ignas, tikindamas, kad ir šiemet Baltijos kelio renginiuose tikrai dalyvaus.

Dalyvavote Baltijos kelyje 1989-aisiais? Po 30 metų pasidalinkite savo istorijomis! Tai galite padaryti čia https://www.15min.lt/baltijos-kelias/pasidalinti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius