Sportas gyvai
2017 06 04

Baltijos šalių muitinės keisis automobilių numerių atpažinimo ir rentgeno kontrolės duomenimis

Kaip įveikti kontrabandą kartu suka galvas Lietuvos, Latvijos ir Estijos muitininkai, tarptautinėje parodoje Sankt Peterburge pristatę dvi bendras informacinių technologijų sistemas – automobilių numerių atpažinimo ir pasikeitimo rentgeno kontrolės duomenimis. Pastaroji nuskenuos krovinį automobilyje ir perduos informaciją į duomenų bazę, ir tarp Baltijos šalių pradės veikti rudenį.
Muitinės departamente pristatytas muitinės mobiliųjų grupių automobilis
Lietuvos muitinė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Pernai Lietuvos muitininkai sulaikė pustrečio šimto milijono vienetų kontrabandinių cigarečių – tai yra pats didžiausias kiekis per visą nepriklausomybę. Muitininkai sako, kad kartu su latviais ir estais pasienyje su Rusija bei Baltarusija jau įdiegta bendra automobilių numerių atpažinimo sistema leidžia dar greičiau sulaikyti įtartinus automobilius. Sistema įvesta maždaug šimte pasienio punktų prie išorinių ir vidinių Europos Sąjungos sienų.

„Dabar sistema veikia automatiniu režimu 24 val. per parą ir tik identifikavus įtartiną automobilį, nesvarbu, kokiame pasienyje ar Lietuvoje, ar Latvijoje, ar Estijoje, atsakingi pareigūnai gauna elektroninį pranešimą, SMS į telefoną, kad įtartinas automobilis atvyko į pasienio postą. Tai leidžia mums efektyviai kontroliuoti situaciją pranešti pareigūnams, kurie dirba šitame poste“, – pasakojo Lietuvos muitinės Pažeidimų prevencijos skyriaus vyr. inspektorius Alonas Ritvas.

Dabar diegiama dar viena bendra rentgeno kontrolės sistema, kuri pasienio poste operatyviai nuskenuos automobilį ir matys, ar jame esantis krovinys atitinka deklaravimo dokumentus.

Pasak pareigūnų, labiau sugriežtinus kontrolę pasienyje su Kaliningradu, didžiausi kontrabandinių cigarečių kiekiai pradėjo plūsti iš Baltarusijos. Latvijos muitininkai sako, kad vis dažniau baltarusiškas cigaretes į Lietuvą bandoma įvežti per jų šalį.

„Mes vadiname tai fronto linija. Kontrabandinės prekės – tai, pirmiausia, akcizinės cigaretės iš Baltarusijos. Kitos akcizinės prekės, kurių norima įvežti dėl kainų skirtumo: degalai, dyzelinis kuras, benzinas. Šios bendros sistemos tikslas užkardyti kontrabandinių prekių patekimą į mūsų šalis“, – sakė Latvijos muitinės direktorius Raimonds Zukuls.

Pasak Lietuvos muitininkų, mūsų šalyje vis dažniau sulaikomi ir iš Vakarų Europos į Rusiją gabenami narkotikai. Taip pat daugėja bandymų jų parsisiųsti paštu – vien pernai tokių atvejų nustatyta apie tris šimtus.

Kad kontrabandai vis dar nėra neįveikiamų sienų, pripažįsta ir Rusijos muitininkai, sulaikantys nemažai neteisėtai pervežamų ikonų, senovinių monetų, ir net muzikos instrumentų.

„Šis muzikos instrumentas buvo siunčiamas paštu. Deklaracijoje pateikta labai maža kaina pasirodė įtartina. Gavome dokumentus iš gamintojo, patvirtinančius, kad instrumentas kainuoja nuo pusantro iki dviejų milijonų rublių“, – pasakojo Rusijos Šiaurės-vakarų operatyvinės muitinės įgaliotasis asmuo svarbiems reikalams Sananas Tserenovas.

Pasak Lietuvos muitininkų, rentgeno kontrolės duomenų pasikeitimo sistema tarp Lietuvos, Latvijos ir Estijos pradės veikti nuo spalio, o prie jau veikiančios automobilių numerių atpažinimo sistemos kviečiama prisijungti ir Lenkija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Geriausia investicija – rūpinimasis savo sveikata
Reklama
Leiskite sau pasijusti geriau
Reklama
„Huawei Watch Fit 3“ – laikrodis, skatinantis pozityvius sveikatos įpročius
Reklama
Pekla ar gyvybės pradžia? Atskleidė, kaip kiekvienas grožio entuziastas gali prisidėti prie pelkių išsaugojimo
Užsisakykite
15min naujienlaiškius