-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 01 26

Baltijos šalys, Lenkija ir Ukraina siekia blokuoti Rusijos delegacijos įgaliojimus ETPA

Baltijos šalys, kartu su Ukraina ir ir Lenkija siekia blokuoti Rusijos delegacijos įgaliojimus Europos Tarybos Parlamentinėje Asamblėjoje (ETPA), galutinai dėl pasiūlymo bus balsuojama ketvirtadienį.
Europos Tarybos Parlamentinė Asamblėja
Europos Tarybos Parlamentinė Asamblėja / „Scanpix“ nuotr.

Kaip informavo Seimo kanceliarijos atstovai, ETPA žiemos sesijai įprastai prasidėjus nuo delegacijų įgaliojimų tvirtinimo, iniciatyvą iškėlė Ukrainos delegacija, ją parėmė Baltijos šalys ir Lenkija.

Asamblėjos Monitoringo komitete toliau bus rengiamas raportas, dėl kurio Asamblėjoje galiausiai bus balsuojama ketvirtadienį.

Norint užginčyti įgaliojimus, reikalinga gauti 30 parlamentarų iš 5 šalių balsų.

Lietuvos delegacijos ETPA pirmininkas Emanuelis Zingeris BNS sakė, kad vien šio klausimo įtraukimas yra „didelis pasiekimas“, tačiau abejoja, ar galutinei iniciatyvai pakaks balsų.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Emanuelis Zingeris
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Emanuelis Zingeris

„Laimėjome mūšį dėl klausimo įtraukimo į dienotvarkę, bet, man atrodo, užginčijimas nepasibaigs Rusijos išmetimu (...). Bet tikimės turėti tekstą, kuriame minima, kad Rusija paskelbė Konstitucijos pataisas, kurios dažnai neleidžia Europos Žmogaus Teisių Teismui ir kitiems tarptautiniams teismams veikti Rusijos teritorijoje“, – sakė jis.

E.Zingeris ETPA siekė ir debatų dėl Aleksejaus Navalno neteisėto suėmimo ir kalinimo, tačiau šiai iniciatyvai pritrūko balsų.

Rusija balso teisės Europos Tarybos Parlamentinėje Asamblėjoje ir daugumos kitų savo įgaliojimų šioje organizacijoje buvo netekusi 2014 metais po Krymo aneksijos, o po kurio laiko Maskva pati atsisakė dalyvauti asamblėjos sesijose. Delegacijos veikla atnaujinta nuo 2019 sausio, kai ETPA atmetė Lietuvos iniciatyvą toliau blokuoti Rusijos atstovus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius