-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 07 04 /14:26

Bažnyčios dogmos prezidentės neįtikino: tai atimtų nevaisingų porų teisę

Prezidentūrą praėjusią savaitę pasiekęs Pagalbinio apvaisinimo įstatymas, draudžiantis embrionų šaldymą ir nenumatantis lytinių ląstelių donorystės, sulaukė šalies vadovės veto. Dėl to Lietuvoje kirtosi Bažnyčios, konservatyvių pažiūrų žmonių ir porų, negalinčių susilaukti vaikų, nuomonės.
Palaikymo akcija
Palaikymo akcija / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Prezidentė grąžino Seimui pakartotinai svarstyti ne tik Darbo kodeksą, bet ir Pagalbinio apvaisinimo įstatymą. Prezidentūros pranešime teigiama, kad tai neatitinka Konstitucijos bei Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacijų, blogina jau dabar taikomą nevaisingumo gydymo praktiką ir paslaugų prieinamumą, atima nevaisingų porų teisę į šiuolaikinius gydymo metodus.

„Turi būti pažangių šalių praktiką įteisintas įstatymas“, – sakė prezidentė.

Beje, analogišką įstatymą buvo priėmusi Italija, tačiau įstatymas buvo pripažintas žalojančiu moters sveikatą, taip pat antikonstituciniu ir prieštaraujančiu Europos žmogaus teisių konvencijai. Moterys kreipėsi į teismus ir prisiteisdavo kompensacijas.

Todėl vetuodama įstatymą prezidentė sako, kad toks įstatymas diskriminuotų vaikų nesulaukiančias poras kitų asmenų atžvilgiu. Žmonės patys turėtų nuspręsti, kokį kelią rinktis sprendžiant šią skaudžią problemą.

Lietuvoje kas septinta pora turi vaisingumo sutrikimų ir negali susilaukti vaikų, o viena pagalbinio apvaisinimo procedūra porai gali kainuoti daugiau nei tris tūkstančius eurų. „Nerezultatyvų ir nemodernų gydymo metodą įteisinęs įstatymas tik padidins finansinę naštą valstybei patiems pacientams“, – teigiama pranešime.

Beje, Europoje embrionų šaldymas ribojant sukuriamų embrionų skaičius draudžiamas tik dviejose valstybėse – Maltoje ir Airijoje.

Liberalesnio dirbtinio apvaisinimo sąlygų šalininkai praėjusį penktadienį piketavo prie Prezidentūros. Jie piktinosi, kad balsavusiems parlamentarams neproporcingą įtaką darė Bažnyčia. O pats įstatymas yra diskriminacinis, žalojančios moters sveikatą ir skatinantis daugiavaikį nėštumą.

VIDEO: Dalia Grybauskaitė vetavo ir Dirbtinio apvaisinimo įstatymą

Neigiamai apie Seime priimtą įstatymą atsiliepė ir sveikatos apsaugos ministras Juras Požela, kuris mano, kad įstatymo nuostatos nepagrįstos naujausiais moksliniais pasiekimais.

Pirmadienį prie Prezidentūros buvo atgabentas šaldytuvas su „kūdikiais“, kurie nebyliai kreipėsi Prezidentės malonės – pasirašyti juos saugantį Pagalbinio apvaisinimo įstatymą.

Premjeras sveikina prezidentės veto Pagalbinio apvaisinimo įstatymui

Socialdemokratų lyderis premjeras Algirdas Butkevičius pirmadienį pasveikino prezidentės Dalios Grybauskaitės sprendimą vetuoti Pagalbinio apvaisinimo įstatymą, kuris ribojo embrionų skaičių ir draudė jų šaldymą.

Džiaugiuosi, kad prezidentė vetavo šį įstatymą. Turi būti pagrįstos pažangios mokslo nuostatos, – žurnalistams Vyriausybėje sakė A.Butkevičius.

„Džiaugiuosi, kad prezidentė vetavo šį įstatymą. Turi būti pagrįstos pažangios mokslo nuostatos“, – žurnalistams Vyriausybėje sakė A.Butkevičius.

Anot jo, konservatyvus įstatymas „pablogina esamą padėtį užuot pagerinęs sąlygas nevaisingoms šeimoms susilaukti vaikų“.

„Mokslas žengia į priekį ir šiuo įstatymu Seimo konservatoriai mus bloškia į viduramžius“, – pridūrė jis.

VIDEO: Protestuotojai prezidentės prašė nevetuoti Pagalbinio apvaisinimo įstatymo

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius