Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 03 10

BBC ir 15min tyrimas: „direktoriai“ iš Fabijoniškių Londone išplovė ir pradangino 80 mln. eurų

Britų teisėsauga tai vadina didžiausio masto pinigų plovimo byla šalies istorijoje – išplauta beveik 80 milijonų eurų (70 mln. svarų). Byloje – net 30 lietuvių pavardžių. Vienas vadeivų – Deivis Grochiatskis – neseniai mėgavosi prabangiomis jachtomis, o šiuo metu pasiųstas už grotų 16 metų. Dar du tautiečiai britų teismo sprendimą turėjo išgirsti penktadienį. Išgrobstytų ir išplautų milijonų niekas neberanda. Bendras BBC ir 15min tyrimas atskleidžia, kad didžioji dalis byloje minimų tautiečių toliau gyvena ramų gyvenimą ir ginasi nieko nežiną.

„Šalies mokesčių mokėtojai bus apstulbę, kad dalis jų sunkiai uždirbtų mokesčių pinigų buvo nukreipti tiesiai į nusikaltėlių kišenes“, – taip 2021 metų gruodį, netrukus po nuosprendžio milžiniško masto pinigų plovimo byloje, kalbėjo Aukščiausiojo Teismo teisėjas Rajeevas Shettas.

Teisėjas komentavo lietuvio Deivio Grochiatskio ir ruso Artiomo Terziano (byloje – Artem Terzian) organizuotos grupuotės nusikaltimus.

Lietuvoje iki šiol neatspindėta istorija pribloškė ir daug ko mačiusius britų kriminalistus, ir patyrusius žurnalistus. Ji paskatino kelti rimtus klausimus ir dėl teisėsaugos, ir dėl politikų klaidų.

Suprasti akimirksniu

  • 2021 metais Londono teismas nuteisė Lietuvos pilietį Deivį Grochiatskį 16-kos metų laisvės atėmimo bausme. Jo žmoną Renatą Grochiatskają – dvejų metų laisvės atėmimo bausme lygtinai. Rusijos pilietis Artiomas Terzianas pasiųstas už grotų 17-kai metų.
  • Kaimynystėje gyvenę Deivis ir Artiomas pripažinti organizavę milžiniško masto pinigų plovimą ir grobstymą.
  • Britų pareigūnai šį tyrimą vadina didžiausia pinigų plovimo byla šalies istorijoje. Per du laikotarpius iš viso išplauta ir pradanginta 80 mln. eurų (70 mln. svarų).
  • Lietuvio ir ruso grupuotė pribloškė įžūlumu – pusę minimos sumos sugebėjo išgrobstyti ir išplauti jau būdami britų teisėsaugos akiratyje.
  • Pirmą kartą Deivis ir Artiomas už pinigų plovimą buvo suimti 2018 metais. Įtarta, kad 2016–2018 metais jų tarptautinė grupuotė per fiktyvias įmones išplovė daugiau nei 40 mln. eurų (36 mln. svarų).
  • JK teismas 2018 metais sulaikytus Deivį ir Artiomą paleido į laisvę už užstatą. Kol vyko tyrimas, būdami laisvėje vyrai toliau vadovavo tarptautiniam nusikaltėlių tinklui ir 2018–2021 metais sugebėjo išplauti dar apie 39 mln. eurų (34 mln. svarų).
  • Dalis šių pinigų – 11 mln. eurų (10 mln. svarų) – įgyti apgaulingai pasisavinus Jungtinės Karalystės valstybės remiamų paskolų lėšas. Paskolos buvo skiriamos smulkiajam verslui gaivinti per COVID-19 pandemiją.
  • Penktadienį teismo sprendimą šioje byloje išgirdo dar du lietuviai, kaltinami bendrininkavimu – Aurimas Bielskis ir Nedas Kiviliauskas.
  • 15min duomenimis, iš viso byloje minimi 30 lietuvių. Daugelis jų buvo pinigų plovimo schemose veikusių fiktyvių įmonių „direktoriai“. Daugelis jų toliau gyvena nevaržomą gyvenimą.

„Didžiausias mastas“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius