Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 05 16

Bėgimas per Lietuvos mokyklas: kai neša ir kojos, ir mintys

Dvi pagrindinės poros ir dar treji atsarginiai: sunkesni – atsparūs vandeniui; lengvesni – lygiai dangai; dviem dydžiais didesni, jei ištintų pėda. Tiek batų – ne Niujorko mados savaitei, o 20–čiai maratonų, iš kurių šiandien Demokratinės mokyklos Vilniuje vadovas ir bėgikas – mėgėjas Nerijus Buivydas įveikė ketvirtą.
Bėgimas per Lietuvos mokyklas: ketvirtoji diena
Bėgimas per Lietuvos mokyklas: ketvirtoji diena / Projekto organizatorių nuotr.

„Kol kas tai greičiausiai įvektas maratonas – galbūt dėl to, kad mane su dviračiu lydėjo buvęs kursiokas. Dėl jo turėjau galimybę bėgti dešiniaja kelio puse, o ne kairiaja, kaip įprastai. Tai – gerai, nes nuolat bėgant tik viena puse, tiksliau, jos kelkraščiu, kuris nėra lygus, labiau dirba vienos blauzdos raumenys ir tokia nelygi apkrova kūnui kenkia“, – aiškina Nerijus.

Socialinei akcijai įsibėgėjant tiesiogine to žodžio prasme, gražia tradicija tampa tai, kad bėgiką pasitinka ne tik mokyklos, kuriose jis finišuoja, bet ir pakeliui esančių miestelių moksleiviai. Šiandien palaikymo Nerijus sulaukė iš mažo miestelio – Krosnos – mokyklos moksleivių.

Kol kas tai greičiausiai įveiktas maratonas – galbūt dėl to, kad mane su dviračiu lydėjo buvęs kursiokas.

„Tokia idėja, kaip demokratinė mokykla apskritai, sklando jau seniai, nes įprastoje mokykloje niekas nepasikeitę nuo tarybinių laikų. Kadangi palaikome ją, norėjome prisidėti ir sudalyvauti ir šioje akcijoje“, – apie tai, kodėl nusprendė su moksleiviais pasitikti Nerijų, pasakojo Krosnos mokyklos direktoriaus pavaduotoja ugdymui Jūratė Sutkuvienė.

Marijampolės „Ryto“ pagrindinėje mokykloje, kurią šiandien aplankė bėgikas, kaip ir iki šiol vykusiuose susitikimuose, pasisakė mokyklos vadovas ir moksleivių atstovas. „Aš asmeniškai džiaugiuosi, kad šioje mokykloje diskutuojant buvo nueita „į gylį“: ne tik pasidžiaugta, kas mokykloje gerai, bet ir įvardyta, ką būtų galima pagerinti. Dar kartą įsitikinau, kad pirmiausia mokykloms reikėtų atrasti formą, kaip suteikti moksleiviams progą pasisakyti ir būti išklausytiems. Visų problemų neišspręstume, bet žodžio suteikimas moksleiviams yra tikrai didelis žingsnis emocinės atmosferos mokykloje gerinimo link“, – pasakoja Nerijus.

Projekto organizatorių nuotr./Bėgimas per Lietuvos mokyklas: ketvirtoji diena
Projekto organizatorių nuotr./Bėgimas per Lietuvos mokyklas: ketvirtoji diena

Dėmesys fiziniam pasirengimui

Nejausti, kad kūnas jau įveikė apie 170 km, Nerijui padeda tinkamas pasirengimas, kuris truko apie pusantrų metų. Pradžioje ieškojęs informacijos apie panašias akcijas visame pasaulyje, prieš daugiau nei metus jis pradėjo bėgioti jau susidaręs treniruočių planą, leisiantį pasiruošti 20–čiai maratonų. Tačiau tuomet Nerijus gavo traumą ir akciją teko atidėti. „Tiesiog perspaudžiau kūną ir gavau pamoką, kad turiu treniruotis atsakingiau“,– sako jis. Todėl vos pagijęs jis pradėjo ne tik toliau bėgioti, bet ir stiprinti bendrą fizinį kūno pasirengimą.

„Bendras fizinis kūno pasirengimas labai svarbus – ne tik bėgikui, bet ir bet kurios kitos sporto šakos atstovui. Net ir lenktynininkai samdosi fitneso trenerius, nes bendras kūno treniruotumas suteikia ne tik fizinių, bet ir psichologinių jėgų. Bėgantiems svarbiausia stiprinti kūno korpusą – presą, nugarą, šoninius raumenis, kurie laikytų kūną tiesiai bėgant“, – sako Nerijų treniravęs sporto studijos „JC Sport“ įkūrėjas ir profesionalus treneris Jean Claude – Edorh.

Projekto organizatorių nuotr./Bėgimas per Lietuvos mokyklas: ketvirtoji diena
Projekto organizatorių nuotr./Bėgimas per Lietuvos mokyklas: ketvirtoji diena

Prieš bėgimą Nerijui buvo atlikti ir tyrimai – atsparumo fiziniam krūviui testas, raumenų tonuso ir skeleto testas, matuotas širdies atsparumas krūviui ir atlikti kraujo tyrimai. Kitas svarbus dalykas – mityba, kurios planą tiek ruošiantis, tiek bėgant visus 20 maratonų, sudarė sveikos gyvensenos ir mitybos specialistas Artūras Sujeta.

Prie kokybiškos akcijos eigos ir jos realizavimo daug prisidėjo Lietuvos sporto universitetas: jo kancleris Mindaugas Balčiūnas ir jo surinkta komanda.

Svarbu ir batai, ir nusiteikimas

Nerijus bėga su naujais „Adidas” bėgimo bateliais, kurie, tiesa, jau yra „prabėgti“ (nubėgta apie 200 km), kad nebūtų nutrynimų. Batelius išsirinkti bėgikui padėjo akcijos rėmėjas – specializuota bėgimo parduotuvė „Sport Point“. „Bėgimo kategorijoje yra labai didelė batelių pasiūla, jie skirstomi pagal pėdos tipą, bėgimo pagrindą, greitį ir kitus parametrus. Renkantis batelius, labai svarbu atkreipti dėmesį į pėdą, koks jos skliautas, ar ji turi polinkį į padidintą pronaciją, taip pat bėgiko svorį, bėgamą atstumą ir panašius niuansus.

Bėgimo parduotuvės specialistai dažniausiai kiekvienam, panorusiam įsigyti bėgimo batelius, atlieka pėdos testą ir batelių pasiūlą gerokai susiaurina. Tai bene paprasčiausias būdas išsirinkti tinkamiausius bėgimo batelius”, – teigia parduotuvės vadovas Simas Gedutis. Pasak jo, įsigijus pėdai netinkamus batelius rizikuojama savo sveikata: gali būti žalojami keliai, klubo sąnariai ar net sutrikdoma kūno judesio biomechanika.

Kaip psichologinį pasiruošimą akcijai Nerijus įvardija nuolatinį video medžiagos žiūrėjimą, straipsnių skaitymą apie žmones, kurie įveiktais iššūkiais nustebino pasaulį.

Tarp tokių – ultra bėgikas Dean Karnazes, kuris yra įveikęs 50 maratonų per 50 dienų ir nubėgęs 560 km be sustojimo, bei plaukikė Diana Nyad, kuri, būdama 64–erių ir ketvirtą kartą bandydama įgyvendinti savo svajonę, tapo pirmuoju žmogumi, nuplaukusiu 180 km iš Kubos į Floridą be specialaus nuo ryklių saugančio narvo.

Projekto organizatorių nuotr./Bėgimas per Lietuvos mokyklas: ketvirtoji diena
Projekto organizatorių nuotr./Bėgimas per Lietuvos mokyklas: ketvirtoji diena

Psichologinio nusiteikimo svarbą akcentuoja ir bėgimui pasiruošti padėjęs bėgikas Aidas Ardzijauskas, kurio sąskaitoje – bėgimai aplink Baltijos jūrą (3500 km) ir netgi per Ameriką (daugiau nei 5000 km). „Daug kas užduoda klausimą, ar Nerijui pavyks. Todėl vienas pagrindinių mano patarimų buvo neabejoti, nepasiduoti ir turėti tvirtą psichologinį pagrindą. Taip pat bėgimo metu per daug nepasiduoti nei teigiamoms, nei neigiamoms emocijoms. Nes emocijos yra energija, o ją Nerijui labai svarbu tausoti”, – sakė patyręs bėgikas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius