Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2016 05 26

Bėgimas per Lietuvos mokyklas: visada vasarojantys Naisiai

Naisių bendruomenės pristatyti nereikia – kas ją žino dėl televizijos serialo, kas dėl festivalio, bet bene labiausiai – dėl išskirtinės šio kaimelio bendruomenės. Čia savo 14–ąjį maratoną pabaigęs „Už laimingesnius vaikus Lietuvos mokyklose“ bėgantis Nerijus Buivydas sako, kad Naisiai yra vieta, kur visad vasara – kur emociškai, panašu, jog niekad nesušalsi.
Bėgimas per Lietuvos mokyklas: 14 diena
Bėgimas per Lietuvos mokyklas: 14 diena / Projekto organizatoriaus nuotr.

Aukštelkėje startavęs Nerijus išbėgo su gausia palaikymo komanda – septyniais „Bėgimo klubo“ Šiaulių bėgikais ir netgi dviračiu minančia Šiaulių rajono savivaldybės švietimos ir sporto skyriaus vedėja Judita Šertvytiene. „Su ja pasikalbėjome apie švietimo situaciją ir dar kartą pasidžiaugėme Aukštelkės mokykla – ir pati vedėja sakė, kad rajonas ja didžiuojasi ir pristato kaip gerąjį pavyzdį, organizuoja susitikimus su kitomis mokyklomis, kad šios pamatytų, jog įmanoma netradiciškai organizuoti ugdymo procesą“, – pasakojo bėgikas.

Nors jam kiekvienas maratonas ypatingas ir kitoks, tačiau šiandien nubėgtą turbūt geriau atsimins drauge bėgęs Artūras: mat jis netikėtai įveikė savo pirmąjį maratoną!

Nors jam kiekvienas maratonas ypatingas ir kitoks, tačiau šiandien nubėgtą turbūt geriau atsimins drauge bėgęs Artūras: mat jis netikėtai įveikė savo pirmąjį maratoną! „Pradžioje Artūras sakė bėgsiąs pusmaratonį, tačiau jį nubėgome, jis gerai jautėsi, tempas jam tiko – sako, bandau visą.

Ir taip, kilometras po kilometro, įveikėme visą distanciją”, – apie dvigubą džiaugsmą finišavus pasakoja Nerijus.

Taip – drąsai ir smalsumui, ne – žalingiems įpročiams

Paprastai aplankantis kasdien vis kitą savivaldybę, šiandien Nerijus ir vėl finišavo Šiaulių rajono savivaldybėje. Paskutiniuosius kilometrus jam padėjo įveikti Naisių mokyklos moksleiviai ir visi drauge atbėgo į unikalią Baltų areną. Čia antrą dieną iš eilės begiką pasitiko savivaldybės atstovas, vakar padovanojęs krepšelį vaisių – vitaminų, o šiandien atnešęs vandens.

Projekto organizatoriaus nuotr./Bėgimas per Lietuvos mokyklas: 14 diena
Projekto organizatoriaus nuotr./Bėgimas per Lietuvos mokyklas: 14 diena

Pasak Nerijaus, susėdus su mokiniais kalbėtis, iškart pasijuto, kokia išskirtinė ši bendruomenė. „Man nereikėjo nieko moderuoti ar klausti – moksleiviai buvo tie, kurie vedė diskusiją ir uždavinėjo kalnus klausimų. Ir ne tik man asmeniškai, bet ir visai komandai. Visą susitikimą buvo justi šiltos, smalsios, užsidegusios vaikų akys“, – teigia Nerijus.

Nors Naisiai garsūs savo blaivybės idėjomis, tačiau Nerijus teigia, kad neįtikėtina iš mokyklos direktoriaus lūpų klausytis, kaip beveik šimtą moksleivių turinčioje mokykloje nėra jokių problemų dėl žalingų įpročių. „Pas mus net ir nei vienas mokytojas nerūko“, – atskleidė Naisių mokyklos vadovas Vytautas Šimkus.

Ne tik blaivybė, bet ir saugumas bei draugiškumas

Nerijus sako, kad net ir nieko nežinant apie tai, kokiomis vertybėmis gyvena kaimelis, jis iškart išsiskiria savo švara, grožiu, saugumu, kultūrinių objektų gausa. „Labai paprastas, bet daug iliustruojantis pavyzdys: pirmą kartą per visą akciją man bėgant link Naisių su manimi pirmoji pasisveikino dviratį minanti moteris. Bėgdamas sutinku žmonių – traktoristų, dirbančių laukuose ar šiaip praeinančių – bet visad būnu pirmasis, kuris pasisveikina ir užkalbina. Nežinau, čia drovumas ar nedraugiškumas, bet dėl to buvau maloniai nustebęs pirmą kartą pasveikintas“ , –pasakoja jis.

Bėgdamas sutinku žmonių – traktoristų, dirbančių laukuose ar šiaip praeinančių – bet visad būnu pirmasis, kuris pasisveikina ir užkalbina.

Kaimelio bendruomenės išskirtinumą pabrėžia ir iš Naisių kilęs ir ženkliai prie gimtojo kaimelio gerovės prisidėjęs švietimo ir kultūros projektų mecenatas Ramūnas Karbauskis. „Naisių bendruomenė yra išskirtinė savo blaivybės ir sveikos gyvensenos propagavimu bei labai aktyviu kultūriniu gyvenimu. Labai stipri mokyklos bendruomenė: vyresniųjų klasių moksleiviai yra jaunieji Valančiukai, ornitologų draugijos nariai, aktyvūs visokių konkursų, stovyklų dalyviai.

Mokyklos bendruomenė didžiuojasi Naisių kaimo istorija ir dabartimi, o dalyvavimas šioje akcijoje yra dar viena galimybė prisijungti prie visos Lietuvos žmonių pastangų, siekiant pokyčių švietimo sistemoje, kurie būtų visapusiškai naudingi vaikams. Naisių bendruomenė labai visuomeniška, tad kiekvienas solidarumo veiksmas yra labai laukiamas ir palaikomas“,– teigė R. Karbauskis, parėmęs ir Nerijaus vykdomą akciją už laimingesnius vaikus Lietuvos mokyklose.

Pasak R. Karbauskio, viskas, kas daroma vardan vaikų, yra remtina ir skatintina. „Šios akcijos sumanytoją ir vykdytoją Nerijų Buivydą pažįstu, turėjau progą aplankyti jo vadovaujamą Demokratinę mokyklą. Rūpestis vaikais, jų gerove, išsilavinimu yra tos vertybės, kurios mus padaro bendraminčiais“, – sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius