Tiesiogiai

Tiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentaraiTiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentarai

2020 04 08

Benamių kasdienybę irgi keičia koronavirusas: maistas dalinamas išsinešti, bet nakvoja visi kartu

Apsaugoti nuo koronaviruso būtina ir žmones, kurie dėl vienokių ar kitokių priežasčių neturi namų. Kaip sako nevyriausybinių organizacijų atstovai, šie žmonės gali ir patys užsikrėsti, ir platinti ligą. Pokyčių jų kasdienybėje irgi yra, tarkim, valgyklos dalina maistą išsinešti, bet neleidžia valgyti viduje, kai kurios dirba dukart per savaitę, ne kasdien. Nakvynės namuose paslaugos keitėsi mažai.
„Vilties centro“ valgykla Vilniaus Liepkalnio g.
„Vilties centro“ valgykla Vilniaus Liepkalnio g. / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Karantinas dėl koronaviruso grėsmės keičia visų įprastus gyvenimus. Ne išimtis ir benamiai. Štai Vilniaus arkivyskupijos Carito Socialinės pagalbos ir integracijos centro „Betanija“ valgykla šiuo metu patalpose žmonių nepriima.

Du kartai per savaitę

„Maistas pristatomas į namus senjorams ir negalią turintiems žmonėms. Taip pat maistas pristatomas ir nakvynės namuose gyvenantiems asmenims. Atskirai paruošiami maisto paketai pasiimti jį „Betanijoje“ išsinešimui.

Jeigu prieš karantiną maistas „Betanijoje“ buvo dalinamas kasdien, karantino metu maistas dalinamas antradieniais ir penktadieniais. Visas maistas ruošiamas ir paskirstomas virtuvės komandos ir keleto savanorių. Maisto paketą sudaro šiltas maistas ir jo daviniai“, – 15min sakė VA Carito komunikacijos koordinatorė Ernesta Karnilaitė.

Jeigu prieš karantiną maistas „Betanijoje“ buvo dalinamas kasdien, karantino metu maistas dalinamas antradieniais ir penktadieniais.

Poreikiai, tiesa, nemažėja. Štai antradienį „Betanijoje“ buvo išdalintas rekordiškai daug maisto davinių – 298. VA Carito duomenimis, jei anksčiau apie 100 asmenų kasdien valgydavo pietus ir 80 asmenų kas mėnesį gaudavo higienos paslaugas, tai šiuo metu maisto poreikį yra išreiškę daugiau nei 200 asmenų. Pusė jų maistą pasiima „Betanijoje“, kitiems, padedant savanoriams, maistas pristatomas į gyvenamąsias vietas.

Taip pat „Betanijoje“ teikiamos higienos paslaugos, kurios šiuo metu, stengiantis išlaikyti rekomenduojamą žmonių izoliaciją, yra apribotos: jei anksčiau vienu metu buvo galima priimti bent 5 žmones, šiuo metu į dušus įleidžiama tik po vieną asmenį. Po kiekvieno apsilankymo patalpos dezinfekuojamos. Žmonės, ateinantys pasiimti maisto, pradeda rikiuotis valanda anksčiau, kad galėtų pasinaudoti dušu.

Prašo neišeiti be reikalo

Carito Laikinuosiuose namuose dėl remonto šiuo metu gyventi gali tik moterys – ten, kur gyveno vyrai, dirba statybininkai. Kaip 15min sakė šių namų vadovė Aida Karčiauskienė, visų bendrųjų nuostatų, galiojančių karantino metu, laikomasi.

Luko Balandžio / 15min nuotr./„Vilties centro“ valgykla Vilniaus Liepkalnio g.
Luko Balandžio / 15min nuotr./„Vilties centro“ valgykla Vilniaus Liepkalnio g.

„Prašome moterų nevažiuoti į svečius, ten būti, nakvoti. Prašome per karantiną, kad kaip ir visi mes, jos būtų ten, kur ir gyvena, išėjimai turėtų tikslą, netruktų labai ilgai, moterys nevaikštinėtų mieste. Žinoma, yra moterų, kurios dirba, jos eina į darbą. Iš viso teturime 12 vietų, visos užpildytos.

Įrengėme viename kabinete ir atskirą kambariuką, jeigu reikėtų izoliacijos, nors visiškai jos užtikrinti negalėtume – kambarys atskiras, tačiau sanitariniai mazgai bendri. (…) Kol kas papildomų žingsnių neprireikė. Pas mus gyvena viena moteris, kuri garbaus amžiaus, per 80 metų, todėl norisi saugotis“, – kalbėjo A.Karčiauskienė.

A.Karčiauskienė vis dėlto pastebi, kad šiuo sudėtingu visiems laiku šiems žmonėms trūksta ir didesnio dėmesio, ir konkrečių priemonių, kaip jiems padėti, ir institucijos, kuri imtųsi lyderystės.

„Prezidento žmona Diana Nausėdienė pasisakė pakviesdama, kad reikia tų priemonių, bet norėtųsi ir platesnės reakcijos“, – paminėjo Carito Laikinųjų namų vadovė.

Prašome per karantiną, kad kaip ir visi mes, jos būtų ten, kur ir gyvena, išėjimai turėtų tikslą, netruktų labai ilgai, moterys nevaikštinėtų mieste, – sakė A.Karčiauskienė.

Jos teigimu, socialinės paslaugos turi būti prieinamos į sunkią situaciją patekusiems, tačiau įprastu metu galiojančios taisyklės, kaip kad, pavyzdžiui, reikalavimas turėti tuberkuliozės pažymą, būti registruotam prie konkrečios savivaldybės, šiuo metu sunkiai įgyvendinami – dalis įstaigų neveikia arba yra stipriai apribojusios savo veiklą ir įprastos pagalbos suteikimo sistemos neveikia.

Karantino metu daug kas dirba nuotoliniu būdu, nemažai dalykų tvarkoma virtualioje aplinkoje, tačiau dirbantieji su šiais žmonėmis susiduria su tikru iššūkiu, kai žmonės net mobilaus telefono neturi.

Tada tenka pasitelkti kūrybiškumą, tarkim, tartis dėl maisto perdavimo autobusų stotelėse, degalinėse. Vis dėlto, VA Carito atstovų teigimu, yra dalis gatvėje gyvenančių žmonių, kurių pasiekti padedant technologijoms nėra galimybių.

Nakvoja taip pat, darbuotojai – su apsauga

Vilniaus savivaldybės Socialinių paslaugų skyriaus vedėja Nadežda Buinickienė teigia, kad iš esmės nakvynės tvarka Nakvynės namuose sostinėje nesikeitė.

„Vilniaus miesto nakvynės namuose karantino metu, kaip visada, teikiamos apgyvendinimo bei apnakvindinimo paslaugos. Informacija paslaugų gavėjams perduodama garsinėmis priemonėmis bei laikantis saugaus atstumo, nuolat informuojama apie karantino režimą. Darbuotojai yra aprūpinti apsisaugojimo priemonėmis, t.y. vienkartinėmis pirštinėmis, kaukėmis, chalatais, dezinfekciniu skysčiu.

Sprendžiant paslaugų gavėjų problemas su įstaigomis susisiekiama nuotoliniu būdu. Jeigu yra būtinybė gauti jiems priklausančias pajamas, jie yra nuvežami į paštą. Nakvynės namų paslaugų gavėjai karantino metu paliekami patalpose. Jie išeina į darbą, pasiimti pinigų, nusipirkti maisto produktų. Maistą stengiamasi leisti išeiti pirkti kartą per savaitę, esant galimybei vienas apiperka kelis asmenis. Neįgaliems asmenims padeda apsipirkti socialiniai darbuotojai“, – aiškino N.Buinickienė.

Išeiti bet kada be reikalo Nakvynės namuose nakvojantiems žmonėms neleidžiama: „Maisto bankas“ pristato 80 porcijų maisto kiekvieną dieną, iš labdaros ir paramos fondo „Vilties centras“ maisto davinius socialiai remtiniems asmenims atvežama kiekvieną darbo dieną, iš labdaros valgykla „Betanija“ – du kartus per savaitę.

Nakvynės namų paslaugų gavėjai karantino metu paliekami patalpose. Jie išeina į darbą, pasiimti pinigų, nusipirkti maisto produktų, – sakė N.Buinickienė.

Maistą dalina lauke

Nemokamo maitinimo paslaugas nepasiturintiems vilniečiams teikia Labdaros ir paramos fondo „Vilties centras“ valgyklos, Vilniaus arkivyskupijos Caritas Socialinės pagalbos ir integracijos centras „Betanija“ ir „Maisto banko“ Vilniaus padalinys. Nemokamo maitinimo paslaugų teikimas karantino sąlygomis nenutrauktas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./„Vilties centro“ valgykla Vilniaus Liepkalnio g.
Luko Balandžio / 15min nuotr./„Vilties centro“ valgykla Vilniaus Liepkalnio g.

„Vilties centro valgyklose (Gerovės g. 29 ir Gardino g. 2A) karštas maistas teikiamas vienkartiniuose induose išsinešti, laikantis saugumo reikalavimų: maistas dalinamas lauke, palei gatvę yra paženklintos stovėjimo vietos (atstumai), teritorija aptverta STOP juosta, kad būtų lengviau reguliuoti srautą, įsigytas garsiakalbis padeda savanoriams lengviau koordinuoti žmones, darbuotojai aprūpinti apsisaugojimo priemonėmis ir dezinfekavimo skysčiais. Valgyklos per dieną išdalina daugiau kaip 500 porcijų. Valgyklos veikia darbo dienomis.

VA Carito Socialinės pagalbos ir integracijos centras „Betanija“ teikia sausus maisto davinius 2 kartus per savaitę. Nuo kovo 24 d. papildomai organizavo ir vykdo maisto pristatymą į namus senjorams (pensijos sulaukusiems asmenims), negalią turintiems asmenims ir Vilniaus miesto nakvynės namų gyventojams. Šiai dienai maistą į namus pageidauja gauti: 28 senjorai, 24 neįgalūs asmenys ir 18 nakvynės namų gyventojai, iš viso 70 asmenų“, – teigė N.Buinickienė.

„Vilties centro“ direktoriaus pavaduotoja Nina Rusakova pasakojo, kad dabar verdama tik sriuba, o anksčiau ateinančiuosius maitinta ir karštais antrais patiekalais, kompotais. „Ir anksčiau, ir dabar išdaliname tą maistą, kurį gauname iš „Maisto banko“ arba iš parduotuvių tiesiogiai („Iki“, „Rimi“). Ir tada, ir dabar daliname tą maistą, kad žmonės būtų pavalgę“, – kalbėjo N.Rusakova.

VIDEO: „Vilties centro“ direktoriaus pavaduotoja Nina Rusakova apie valgyklos darbą karantino metu

Ji taip pat sakė, kad lauke buvo sužymėtos vietos, kur žmonės gali stovėti, laikydamiesi reikalingo atstumo ir nekeldami tokiu būdu vieni kitiems pavojaus.

Maisto davinių teikimo socialiai remtiniems asmenims nenutraukė ir „Maisto bankas“, su kiekviena diena maisto į namus pristatoma vis daugiau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius