Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 06 02

Benamių skiepijimas – pačių benamių reikalas

Kai kurios skiepijimo kampanijas vykdančios užsienio šalys nepamiršta pasirūpinti ir gatvėje besiglaudžiančiais žmonėmis. Tačiau Lietuvoje bent jau kol kas gyvenamosios vietos neturintis asmuo skiepą nuo COVID-19 gali gauti tik užsiregistravęs bendra tvarka. Daliai jų padeda socialiniai darbuotojai, bet tik tiems, kurie ieško pagalbos.
Pavasaris prie Kauno marių
Pavasaris prie Kauno marių / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Pasauliui bandant įveikti koronaviruso pandemiją kai kuriose šalyse imta rūpintis, jog COVID-19 skiepą gautų ir benamiai.

Gegužės pabaigoje skelbta, kad po Niujorką važinėja benamiams skiepą siūlantys autobusiukai, o Amsterdame prieš uždarant specialiai pandemijai pastatytas prieglaudas jų gyventojams siūloma pasiskiepyti.

Dažniausiai be pastogės likusiems asmenims siūloma „Janssen“ vakcina, nes jos pakanka vienos dozės.

Neseniai LRT pranešė, kad Belgijoje šią vakciną benamiai galės gauti tiesiog gatvėje.

Lietuvoje situacija kiek kitokia – pajėgos benamių skiepijimui nemetamos, tikimasi, kad jie užsiregistruos ir laiku atvyks į vakcinacijos centrus.

Dalis Vilniaus benamių persirgo

Vilniaus miesto nakvynės namų filialo Lenkų gatvėje, kur ateina pernakvoti gyvenimo negandų spaudžiami žmonės, vedėja Janina Kulienė 15min teigė, kad dalis benamių yra registruoti gydymo įstaigose, turi telefonus, tad juos ragina skiepytis šeimos gydytojai.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Janina Kulienė
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Janina Kulienė

K.Kulienės teigimu, beveik visi nakvynės namų filialo gyventojai – apie 90 žmonių, koronavirusu persirgo sausio mėnesį.

Turėjome labai didelį židinį, tad to skiepo daugeliui net nereikia kol kas

„Turėjome labai didelį židinį, tad to skiepo daugeliui net nereikia kol kas, – sakė ji. – Pas mus kaita nėra didelė – dalis ateina ir dingsta, bet pastoviems gyventojams dabar nebūtina skiepytis.“

Tačiau dalis benamių niekur nesikreipia – kad ir Vilniaus centre nuolat sutinkamas Vitas, dažnai nakvojantis ant suoliuko Lukiškių aikštėje.

Ką daryti su jais?

„Su tokiais jau sunku, nes jie yra laisvi paukščiai. Nebent patenka į gydymo įstaigą, tuomet kai kuriuos iš jų atveža mums“, – pasakojo J.Kulienė.

Vilniaus savivaldybės atstovas: per anksti

Vilniaus miesto savivaldybė kol kas benamių skiepijimu neketina užsiimti.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Benamis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Benamis

Kaip 15min teigė sostinės savivaldybės Ryšių su žiniasklaida skyriaus specialistas Paulius Vaitekėnas, dar nepaskiepyta daug žmonių, kurie patys registruojasi ir rodo iniciatyvą pasiskiepyti, todėl kalbėti apie benamius esą per anksti.

„Pas mus yra paskiepyta tik apie 40 proc. žmonių Vilniuje – nepasiekėme to rodiklio, kuris leistų sakyti, kad visi norintieji yra pasiskiepiję (...) Dar kalbėti apie kažkokią mūsų iniciatyvą, kad mes skiepytume žmones, kurie patys nenori skiepytis galbūt, patys nesiregistruoja, tikrai yra per anksti, man atrodo“, – kalbėjo jis.

Specialistas spėjo, kad šis klausimas bus keliamas „su laiku“, tačiau koks bus sprendimas, esą dar sunku pasakyti.

Man atrodo, kad šiek tiek per anksti šitas klausimas keliamas.

„Man atrodo, kad šiek tiek per anksti šitas klausimas keliamas“, – pridūrė jis.

Kaune padeda socialiniai darbuotojai

Kauno miesto savivaldybės socialinių paslaugų skyriaus vedėja Jolanta Baltaduonytė 15min teigė, kad pastovios gyvenamosios vietos neturinčius asmenis savivaldybė laiko lygiai tokiais pačiais gyventojais, kaip ir bet kurį kaunietį.

„Tad ir dėl vakcinavimo jie turi lygias galimybes registruotis, tačiau jei telefonu, internetu ar per savo šeimos gydytojus to padaryti nepavyktų, socialiniai darbuotojai yra pasirengę padėti“, – teigiama 15min perduotame J.Baltaduonytės komentare.

Tiesa, pagalba teikiama, jei benamis lankosi kuriame nors iš dienos centrų arba naudojasi Socialinių paslaugų centro teikiama laikino apgyvendinimo paslauga.

„Čia dirbantys specialistai tikrai pasirūpins, kad jo noras pasiskiepyti būtų įgyvendintas kuo greičiau ir paprasčiau“, – pabrėžė ji.

Viktorija Savicka / 15min nuotr./Žmogus
Viktorija Savicka / 15min nuotr./Žmogus

Socialinių paslaugų centras, anot jos, jau padėjo pasiskiepyti apie pusei savo lankytojų.

„Žinoma, čia daugiau kalbama apie nepriteklių patiriančius žmones, kurie laikinojo apgyvendinimo paslaugomis naudojasi ne dėl gyvenimo būdo ar priklausomybių, bet realiai susiduria su skurdu. Tad su socialinių darbuotojų pagalba jie jau gavo skiepus“, – pabrėžė J.Baltaduonytė.

„Jie – lygiai tokie pat Klaipėdos gyventojai“

Uostamiesčio benamius priglaudžiančių Klaipėdos nakvynės namų direktorė Alma Kontrimaitė 15min pasakojo, kad įstaigos darbuotojai informuoja gyventojus apie galimybę pasiskiepyti, o jei reikia, padeda užsiregistruoti skiepui.

G.Kubiliūtės nuotr./Klaipėdos nakvynės namų direktorės A.Kontrimaitės teigimu, dažniausiai benamiai nušąla, kai jie yra neblaivūs.
G.Kubiliūtės nuotr./Klaipėdos nakvynės namų direktorės A.Kontrimaitės teigimu, dažniausiai benamiai nušąla, kai jie yra neblaivūs.

„Jie – lygiai tokie pat Klaipėdos gyventojai, kaip ir visi, su tokiomis pačiomis teisėmis. O įstaiga informuoja dėl galimybių skiepytis. Informuojame, skatiname, teikiame visą informaciją ir stenduose, ir pokalbių metu“, – 15min teigė pašnekovė.

A.Kontrimaitė sutiko, kad visai gera mintis yra pamėginti pasiekti ir tuos, kurie pagalbos nesikreipia.

„Mes galėtume pasidaryti reidus – žinome vietas, žinome žmones, darbuotojai juos sutinka ir bendrauja, nors šie į mus nesikreipia. Galbūt galėsime susitikti ir bent jau informuoti juos“, – kalbėjo pašnekovė.

A.Kontrimaitės teigimu, dalis nakvynės namų lankytojų skiepytis sutinka – jiems padedama užsiregistruoti, tačiau yra ir atsisakančių.

Skiepytis nakvynės namų gyventojus skatina ir tai, kad vakcina jiems gali atverti kelius išvykti už įstaigos ribų.

Klaipėdos nakvynės namai uostamiesčio savivaldybės yra paprašę pakoreguoti tvarką, kuri leistų skiepą turintiems benamiams palikti nakvynės namus, nes karantino metu galimybė išeiti – apribota.

„Todėl jie yra suinteresuoti“, – sakė ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius