Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 01 05

Bendorėlių gyventojai – nevilty: kelią užliejusi „jūra“ plečiasi, niekas negali padėti

Vilniaus rajono Bendorėlių gyventojai vėl šaukiasi pagalbos: valstybės institucijos, į kurias jie kreipėsi, niekuo nepadėjo, o kelią, kuriuo jie pasiekia miestą, užliejęs vanduo, jau vadinamas „Bendorėlių jūra“, plečiasi. Žmonės baiminasi, kad iškritus daugiau kritulių nebegalės pravažiuoti.

Antradienį 15min fotografas užfiksavo, kad šalia esančios statybų aikštelės kelią užliejusi bala – gana gili. Ne visi automobilių vairuotojai tuo metu ryžosi bandyti ją įveikti. Kito kelio, kuriuo rajono gyventojai galėtų išvažiuoti į miestą ar grįžti namo, nėra. Šiuo užlietu keliu į namus ir iš namų rieda šimtai automobilių, keliauja pėstute šimtai vaikų ir žmonių be automobilių.

Antradienio popietę vietos gyventojams pagalbos ranką ištiesė Avižienių seniūnija, parūpinusi techniką, kuri siurbė kelią užliejusį vandenį, tačiau tai tik laikinas sprendimas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Užlieta Bendorėlių 1-oji alėjos atkarpa
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Užlieta Bendorėlių 1-oji alėjos atkarpa

„Kelias užpiltas vandeniu jau gerą pusmetį, kai statytojas šalia pradėjo „naikinti“ natūraliai susiformavusius du vandens telkinius, vadinamuosius prūdus, kad galėtų statyti gyvenamąjį-komercinės paskirties namą/namus, pilant žemėmis, bet nedarydamas jokių kitų techninių ir inžinerinių sprendimų tam vandeniui išbėgti, nubėgti.

Taip vanduo pradėjo sunktis tiesiog ant pagrindinio rajono kelio, nes toje vietoje natūralus kelio nužemėjimas. Palijus bala padidėja, šąlant net iki -20, bala vis tiek išlieka, nes vanduo nuolat tekantis, ne stovintis, todėl ir šąla, ir dar vanduo telkšo.

Šiomis dienomis, kai orai atšilo ir dar lijo, turėjom kone Rusnės variantą. Žmonėms praeiti tiesiog nebeįmanoma, pravažiuoti gali tik drąsuoliai ar aukštesniais automobiliais“, – anksčiau 15min pasakojo viena šio kvartalo gyventoja.

Bendorėlių gyventojams beliko kreiptis į teismą siekiant sustabdyti statybų leidimą, kol nebus įrengta paviršinių nuotekų surinkimo sistema. Bendrija jau yra pasamdžiusi teisininką, tačiau šis problemos sprendimo būdas taip pat nebus greitas.

Bendruomenės atstovai dėl užlieto kelio kaltina statybas pradėjusius verslininkus, šie pirštu beda į Lietuvos automobilių kelių direkciją. Tačiau ši savo kaltės neįžvelgia. Vilniaus rajono savivaldybė taip pat kratosi atsakomybės ir gyventojams tegali patarti kreiptis į teismą.

Bendorėlių alėjos bendrijos pirmininkas Henrikas Mačiulskis dar rugsėjo vidury yra siuntęs raštą tiek šios teritorijos vystytojams UAB „Rosado“ ir statytojams UAB „Laslita“ dėl jų projekto, kad ši nuolatinė bala kelia nepatogumų, tiek Bendorėlių 1-ąja alėja besinaudojantiems vairuotojams, tiek pėstiesiems, kurie yra priversti bristi per vandenį norėdami pasiekti autobusų stoteles ar Senojo Ukmergės kelio pėsčiųjų taką.

Tačiau UAB „Rosado“ direktorius Kęstutis Sadauskas teigė, kad jie taip pat yra šios situacijos aukos, ne kaltininkai.

„Situacija yra tokia, kad mes tą sklypą nusipirkome tik pavasarį. Anksčiau ten buvo lietaus susikaupęs vanduo. Iš kur tas vanduo atsirasdavo? Jis atsirasdavo dėl to, kad prieš kažkiek metų Vilniaus rajonas ar Kelių direkcija savavališkai paėmė ir paklojo vamzdžius, kuriais vanduo nubėga nuo Senojo Ukmergės plento, nuo kalno. Viskas nubėga, yra padarytas kanalizacijos šulinys.

Iš to kanalizacijos šulinio yra tiesiog svetimoje žemėje, mano riboje, išvestas vamzdis, iš kurio vanduo subėga į mano sklypą. Įstatyme niekur nėra parašyta, kad taip galima daryti, tai yra pažeidimas. Nei jums patiktų, jeigu jūsų sklype kaimynas taip padarytų, nei man patinka“, – teigė K.Sadauskas.

Tačiau Kelių direkcija pareiškė, kad klausimai dėl nuotekų vandens nuvedimo tvarkymo šioje vietoje yra Vilniaus rajono savivaldybės administracijos kompetencija. Taip nurodyta Kelių įstatyme – vietinės reikšmės viešieji keliai ir gatvės nuosavybės teise priklauso savivaldybėms.

Tačiau Vilniaus rajono savivaldybė teigia, kad kelias nėra jos, tad niekuo padėti negali.

„Informuojame, kad Bendorėlių 1-oji al. nėra įtraukta į Vilniaus rajono savivaldybės vietinės reikšmės kelių ir gatvių sąrašą, patvirtintą 2020 m. birželio 5 d. Vilniaus rajono savivaldybės tarybos sprendimu, ši gatvė yra priskiriama vidaus keliams.

VIDEO: Kasdieniai gyventojų išbandymai Bendoriuose, Vilniaus rajone

Remiantis Lietuvos Respublikos kelių įstatymu, už vidaus kelių įrengimą ir priežiūrą yra atsakingi juridiniai ir (ar) fiziniai asmenys, kurių reikmėms naudojami šie keliai, šiuo atveju – įrengta asfaltbetonio danga priklauso Bendorėlių alėjos bendrijai ir UAB „Rosado““, – taip 15min atsakė savivaldybės Viešųjų ir tarptautinių ryšių skyriaus vyr. specialistė Ilona Leganovič.

Ji patarė gyventojams kreiptis į teismą.

Vilniaus rajono savivaldybės administracija kreipėsi dėl tarnybinės pagalbos į Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekciją, Aplinkos apsaugos departamentą prie Aplinkos ministerijos ir VĮ Lietuvos automobilių kelių direkciją.

Šių metų pradžioje gautas Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos atsakymas, kuriame rašoma, jog inspekcija niekuo negali padėti, nes šio kelio priežiūra turėtų būti teritorijų savininkų ir Vilniaus rajono savivaldybės pareiga.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius