-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2020 06 08

Beveik pusėje savivaldybių nėra Narkotikų kontrolės komisijų, dar mažiau jų aktyvios

Beveik pusėje savivaldybių pernai nebuvo sudarytos Narkotikų kontrolės komisijos, dar mažiau jų vykdė veiklą, rodo Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento atlikta apklausa.
Narkotikai
Narkotikai / 123RF.com nuotr.

„2019 metais komisijas buvo įsteigusios ir veiklą vykdė praktiškai 34 savivaldybės, devyniose komisijos įsteigtos, bet veiklos nevykdo, keturiose savivaldybėse komisijų nėra, tačiau planuojama įsteigti, 13 savivaldybių psichoaktyviųjų medžiagų kontrolės ir vartojimo prevencijos funkcijas yra pavedusios vykdyti kitoms savivaldybėse veikiančioms komisijoms“, – pirmadienį per spaudos konferenciją pranešė departamento direktorius Renaldas Čiužas.

Anot jo, iš minėtų 34 įsteigtų komisijų 26 savivaldybėse jų veikla nebuvo labai aktyvi.

„Ypač norėčiau pasidžiaugti Švenčionių, Šakių, Trakų rajonų, Šiaulių ir Klaipėdos miestų savivaldybių darbu, kur komisijų veikla aktyviai vykdoma, reguliariai analizuojamos problemos, galimos atsako priemonės. Taip pat šios savivaldybės turi pasitvirtinusios veiklos ir priemonių planus“, – sakė R.Čiužas.

Lietuvos savivaldybių asociacijos prezidentas, Jonavos rajono meras Mindaugas Sinkevičius savo ruožtu teigė, kad komisijos sudaromos visuomeniniu pagrindu, todėl reikalauti iš jos narių didelio aktyvumo sunku.

„Komisija yra visuomenininkų sambūris, kuriai patikėtas tam tikras klausimų spektras. (...) Kiek gali pareikalauti didelės atsakomybės ir didelių rezultatų, jeigu tai yra visuomeniniais pagrindais veikiantis institutas?“ – sakė jis.

Asociacijos vadovas ragino Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentą teikti daugiau pagalbos savivaldybėms šiuo klausimu.

Švenčionių rajono savivaldybės narkotikų kontrolės komisijos pirmininkė Jolanta Jurkuvienė pirmadienį per spaudos konferenciją pasakojo, kad prieš porą metų atliktas paviršių tyrimas švietimo įstaigose parodė, jog praktiškai visur yra kvaišalus vartojančių asmenų.

„Per dvi dienas apvažiavome visas švietimo įstaigas, įskaitas globos namų ir Švenčionių profesinio rengimo centrą. Žolės aptikome beveik visur, vienoje iš mokyklų net aptikome stipriųjų narkotikų – kreko, bet negalėjome teigti, kad tai mokiniai (jį vartoja – BNS), nes ta mokykla savaitgaliai dar nuomoja sporto salę, dėl to ateina ir suaugę žmonės“, – teigė J.Jurkuvienė.

Reaguodama į tokius rezultatus, komisija organizavo paskaitas moksleiviams, susitikimus su specialistais, žinomais žmonėmis, kurie pasakojo apie narkotikų žalą.

Vyriausybės nutarimas numato, kad savivaldybių Narkotikų kontrolės komisijos turi būti nuolatinės komisijos, koordinuojančios narkotikų kontrolės ir narkomanijos prevencijos veiksmus tos savivaldybės teritorijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius