Ir vasarą naujienų netrūksta. 3 mėn. prenumerata vos už 1,49 Eur!
Išbandyti
2023 06 21 /2023 06 22

Palangos valdžia svarsto skubiai didinti pagalvės mokestį

Palangos politikai tarybos posėdyje kitą savaitę svarstys klausimą dėl vadinamojo pagalvės mokesčio didinimo. Šis, pagal projektą, jau nuo liepos 10-osios būtų dvigubai didesnis ir siektų 2 eurus. Naujasis mokestis sutiktas skeptiškai ir keliamas klausimas, ar nėra skubos.
Palanga paskendo tirštame rūke
Palanga paskendo tirštame rūke / Gretos Skaraitienės / BNS nuotr.

Birželio 27-osios Palangos tarybos posėdžio darbotvarkėje atsirado ir klausimas dėl vadinamojo pagalvės mokesčio. Metų metus jis nesikeitė ir siekė 1 eurą.

Dabar atsirado projektinis siūlymas mokestį dvigubinti iki 2 eurų. Tokį siūlymą tarybai teikia valdantieji – konservatoriai. Ši partija kurorto taryboje turi daugumą – 14 vietų iš 21. Todėl, tikėtina, kad mokesčio didinimui bus pritarta.

Mokestis, jei taryba pritartų, didėtų nuo liepos 10-osios.

Suprasti akimirksniu

  • Pagalvės mokestis Palangoje įvestas 2012-aisiais ir siekė 0,3 euro (1 litą).
  • 2016-aisiais mokestis didintas nuo 0,3 euro iki 1 euro.
  • Už praėjusius metus surinkta apie 808 tūkst. eurų.

Pagalvės mokestį susimoka patys poilsiautojai, apsistoję Palangoje su nakvyne. Rinkliavos nemoka vaikai, pensininkai, ligoniai, atvykstantis į Palangos gydyklas su Teritorinių ligonių kasų siuntimais.

Mokestis paskutinį kartą didintas 2016-aisiais. Tada jis kilo nuo 30 ct. iki 1 euro.

Praėjusiais metais, kaip skelbiama, Palangoje parduota apie 1,25 mln. nakvynių.

„Labai jau didelė skuba ir, jeigu atvirai, nemanau, kad buvo atlikta šio sprendimo įgyvendinimo analizė bei nepateiktos prognozės, kokią įtaką toks sprendimas turės biudžetui. Ar nebus taip, kad dėl tokio sprendimo verslas trauksis į šešėlį“, – kėlė klausimą tarybos narė, socialdemokratė Svetlana Tučkė.

Vien parkui – 0,5 mln. eurų

Tuo metu meras Š.Vaitkus feisbuke bandė paaiškinti, kodėl prireikė didinti mokestį: „Norėčiau pažymėti, kad lėšos, surinktos už naudojimąsi Palangos miesto viešąja infrastruktūra, panaudojamos išskirtinai turizmo reikmėms ir rinkodarai, kurorto paplūdimiams ir viešosios erdvėms tvarkyti, kurortinei infrastruktūrai gerinti, kultūriniams renginiams organizuoti ir kitiems būtiniems dalykams, kurie padeda mūsų svečiams grožėtis mūsų miestu, čia gerai jaustis, mylėti Palangą ir vėl pas mus sugrįžti“.

Meras pabandė detaliai argumentuoti, kokių išlaidų patiria kurortas. Vien Birutės parko priežiūrai per metus reikia 500 tūkst. eurų, paplūdimių priežiūrai 300 tūkst. eurų. Jis priminė, kad kainuoja ir gelbėtojų paslauga, gėlynų, dviračių takų priežiūra.

„Dar kartą noriu priminti, kad rinkliavą moka ne verslas, ne nakvynės paslaugas teikiantys palangiškiai, o mūsų svečiai. Ir dar kartą noriu padėkoti jiems, o mūsų verslą ir miestiečius paraginti surinktą rinkliavą sąžiningai pervesti į miesto biudžetą“, – teigė Š.Vaitkus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Playtime 2024“ – jau rugsėjį Kauną sudrebins didžiausias Lietuvoje kompiuterinių žaidimų festivalis
Reklama
Kaip sutaupyti įsirengiant automatinę laistymo sistemą?
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Reklama
Dantų atkūrimas per parą – implantacijos laimėjimas, leidžiantis akimirksniu susigrąžinti šypseną
Užsisakykite 15min naujienlaiškius