2021 05 03

BNS: svarbiausi pirmadienio įvykiai

BNS pateikia svarbiausių pirmadienio naujienų Lietuvoje ir užsienyje apžvalgą.
Žmonės laukiantys prie vakcinacijos centro Vilniuje
Žmonės laukiantys prie vakcinacijos centro Vilniuje / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Koronaviruso situacija:

* Nustatyti 655 nauji COVID-19 atvejai, mirė penki sirgusieji. Ligoninėse gydomi 1272 COVID-19 pacientai, 134 iš jų – reanimacijoje. 14 dienų naujų susirgimų rodiklis 100 tūkst. gyventojų siekia 575.

* Vilniuje leidus skiepams registruotis visiems 45-erių ir vyresniems gyventojams, buvo sutrikęs elektroninės sistemos veikimas. Kaunas ir Klaipėda tikisi šią savaitę pradėti skiepyti vyresnius nei 55-erių gyventojus, Šiauliai nerimauja, kad netolygus vakcinos tiekimas gali apsunkinti revakcinaciją.

* Ministrai tarėsi dėl galimybių paso įgyvendinimo detalių, priimti sprendimą Vyriausybė planuoja trečiadienį. Liberalų lyderė, Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen savo ruožtu suabejojo lietuviškojo galimybių paso nauda, teigdama, kad lėšas ir energiją verčiau nukreipti išsaugojant verslus. Premjerė Ingrida Šimonytė teigia, kad tai nėra brangus sprendimas, be to, siekiama, kad jis būtų lengvai integruojamas į Europos Sąjungos žaliąjį sertifikatą.

Olgos Posaškovos / lrs.lt nuotr./Viktorija Čmilytė-Nielsen
Olgos Posaškovos / lrs.lt nuotr./Viktorija Čmilytė-Nielsen

* Europos Komisija pasiūlė leisti į Europos Sąjungą patekti keliautojams, pilnai paskiepytiems nuo koronaviruso Bendrijoje patvirtintomis vakcinomis, jeigu jie atvyksta iš šalių su gera epidemiologine padėtimi. Atverti Bendrijos sienas norima prieš svarbų vasaros turizmo sezoną.

* Europos vaistų agentūra pradėjo svarstyti galimybę suteikti leidimą skiepyti 12–15 metų vaikus bendrovių „Pfizer“ ir „BioNTech“ sukurta vakcina nuo COVID-19.

* Vokietijoje dėl koronaviruso grėsmės antrus metus iš eilės atšaukiamas garsusis Oktoberfest alaus festivalis.

Sprogimas Klaipėdoje. Klaipėdoje po sprogimo „Vakarų medienos grupės“ įmonėje kilo gaisras, vienas pastatas sugriuvo, pranešama apie aštuonis nukentėjusius žmones, penkių iš jų būklė sunki.

Konstitucijos minėjimas. Lietuva ir Lenkija drauge paminėjo 1791 metais Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės ir Lenkijos Karalystės priimtą Gegužės 3-osios Konstituciją. Šia proga kaimyninėje šalyje svečiavosi prezidentas Gitanas Nausėda. Atsiimdama Abiejų Tautų apdovanojimą rašytoja Kristina Sabaliauskaitė sakė, kad Gegužės 3-iosios Konstitucijos vertybes reikia ginti ir šiandieninėje Lenkijoje bei Lietuvoje: tarptautinę nešlovę užtraukia požiūris į žmogaus teises, ypač LGBT asmenų ir moterų teisės į savo kūną.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Gitanas Nausėda
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Gitanas Nausėda

Likviduotas tinklas. Vokietijos policija paskelbė likvidavusi vieną didžiausių tamsiojo interneto vaikų pornografijos platformų „Boystown“ ir sulaikiusi keturis jo narius. Per 400 tūkst. narių turėjęs forumas leido vartotojams bendrauti tarpusavyje ir keistis nuotraukomis bei vaizdo įrašais, įskaitant „sunkaus mažų vaikų seksualinio išnaudojimo vaizdus“, teigia policija.

Didysis septynetas. Jungtinėje Karalystėje pirmąkart per pastaruosius dvejus metus tiesiogiai susitinka Didžiojo septyneto užsienio reikalų ministrai, įskaitant JAV valstybės sekretorių Antony Blinkeną. Jis pristatė naujosios administracijos poziciją dėl Šiaurės Korėjos. Pasaulio galybės ruošiasi aptarti atsigavimo po pandemijos galimybes ir augančią įtampą su Rusija ir Kinija.

Avarija Bangladeše. Mažiausiai 25 žmonės žuvo vidurio Bangladeše keleivių pilnam greitaeigiam kateriui susidūrus su smėlį plukdžiusia barža. Vietos policija teigia, kad pavyko išgelbėti penkis žmones iš mažiausiai 30 keleivių gabenusio laivo.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Antony Blinkenas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Antony Blinkenas

„Verizon“ sandoris. JAV telekomunikacijų milžinė „Verizon“ už 5 mlrd. dolerių parduoda savo žiniasklaidos verslą bendrovei „Apollo Global Management“. Sandoris apima du legendinius interneto eros prekės ženklus – kadaise populiariausią interneto puslapį pasaulyje „Yahoo“ bei interneto prieigos bendrovę AOL.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius